Nu de coronabesmettingen weer oplopen begrijpen wij dat veel studenten en medewerkers ongerust worden en mogelijk veel vragen hebben.

Vooralsnog kan het onderwijs doorgaan op de campus, gelden de maatregelen die zijn aangekondigd op 12 november door het kabinet en doen wij er alles aan om een veilige omgeving te creëren voor iedereen. Daarbij willen wij iedereen dringend vragen de basisregels op te blijven volgen. In deze update lees je meer over uitwisselingsprogramma’s in het tweede semester, het coronatoegangsbewijs en de mondkapjesplicht.

Uitwisselingsprogramma’s

We vinden het belangrijk dat studenten een uitwisselingsprogramma bij een buitenlandse universiteit kunnen volgen. Daarom is besloten om ondanks de scherpere coronamaatregelen de uitwisselingsprogramma’s in het tweede semester van het collegejaar 2021/2022 door te laten gaan. Hierbij is een zorgvuldige afweging gemaakt op basis van de gezondheidssituatie in een land, de academische meerwaarde van het programma en de uitvoerbaarheid. Wij zijn blij dat studenten met plannen voor een uitwisseling hun reis kunnen voortzetten. Er gelden wel een aantal strikte voorwaarden, zoals een positief reisadvies (code groen of geel) op de dag van vertrek. Lees hier de voorwaarden.

Coronatoegangsbewijs

Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel waarmee het coronatoegangsbewijs kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs. Het gaat om de 3G-maatregel (in tegenstelling tot 2G) waarbij je toegang krijg wanneer je bent gevaccineerd, getest of genezen. Het moet nog worden besproken in de Tweede Kamer en kan worden ingevoerd na een advies van het OMT.

De UvA heeft zich eerder uitgesproken tegen een QR-check in het hoger onderwijs en ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is tegen de invoering. Het huidige wetsvoorstel vraagt van universiteiten om een toegangspas, maar tegelijk voor iedereen toegankelijk te zijn. Dat is volgens de VSNU een onmogelijke combinatie.

We houden je via deze updates op de hoogte over de invoering van het coronatoegangsbewijs en wat dit betekent voor medewerkers en studenten.

Mondkapjesplicht

Helaas merken we dat niet iedereen op de campus een mondkapje draagt. In alle gebouwen is het voor iedereen verplicht een mondkapje te dragen bij verplaatsing door het gebouw, doe dat alsjeblieft! Het mondkapje mag af als je zit tijdens colleges. Deze maatregel is belangrijk om ervoor te zorgen dat fysiek onderwijs op de campus mogelijk blijft. Mocht je je mondkapje vergeten kun je er een krijgen bij de receptie van de campus.

Vanaf woensdag 24 november is het opnieuw verplicht om 1,5 meter afstand te houden, maar het hoger onderwijs is uitgezonderd van deze verplichting. Wel vragen wij waar dat kan zoveel mogelijk afstand te houden en je aan de basisregels te houden. Bekijk hier nog eens alle basisregels op een rij.

Andere informatie