Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Afstuderen en diploma aanvragen

UvA Economie en Bedrijfskunde

Je hebt alle vakken van je opleiding behaald en de definitieve versie van je scriptie ingeleverd: je bent klaar om af te studeren. Hiervoor moet je je diploma aanvragen. We leggen hier uit wat de huidige regels en mogelijkheden zijn.

Check voordat je je diploma aanvraagt

 • Ik wil controleren of ik alle verplichte vakken van mijn opleiding heb gehaald

  Om te controleren of je alle verplichte vakken van je opleiding hebt gehaald kijk je naar je studieprogramma in de studiegids. Hou hierbij rekening met eventuele overgangsregelingen, omdat er iets veranderd kan zijn in je opleiding. Op sis.uva.nl vind je bij 'Mijn studieresultaten' alle behaalde cijfers.

 • Ik heb keuzevakken, extra vakken, een minor of vakken in het buitenland gevolgd

  Als je naast je verplichte vakken ook andere vakken hebt gevolgd, kan het zijn dat je toestemming aan de examencommissie moet vragen om de vakken op te nemen op je diploma. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden, inclusief een link naar meer informatie over hoe je toestemming aan de examencommissie vraagt.

  1. Keuzevakken: voor vakken die niet in de lijst van keuzevakken van UvA Economie en Bedrijfskunde bij jouw opleiding in de Studiegids staan, moet je altijd toestemming aanvragen.
  2. Extracurriculaire vakken: voor extra vakken die je hebt gevolgd die geen onderdeel zijn van je studieprogramma, moet je altijd toestemming vragen.
  3. Minor: voor een minor binnen de UvA heb je geen toestemming nodig. Voor een minor van buiten de UvA moet je altijd toestemming vragen.
  4. Vakken van een buitenlandse universiteit: daar moet je altijd toestemming voor vragen. Na goedkeuring van deze vakken lever je aan het eind van je exchange je cijferlijst aan bij de onderwijsbalie. Vraag je cijferlijst van je exchange zo snel mogelijk aan na afronding van alle vakken, omdat de datum op je cijferlijst van invloed kan zijn op je afstudeerdatum.

  Let op: je kunt je diploma al aanvragen terwijl je nog een verzoek hebt lopen bij de examencommissie.

 • Ik wil de geldigheidsduur van mijn tentamenresultaten controleren

  Je tentamenresultaten zijn maar beperkt geldig. Heeft het voor je bachelor langer dan 6 jaar en voor je master meer dan 3 jaar geduurd om je opleiding af te ronden, dien dan een verzoek in bij de examencommissie om de geldigheidsduur van je resultaten te verlengen.

Je diploma aanvragen en je uitschrijven in Studielink

 • Wanneer vraag ik mijn diploma aan?

  Je kunt je diploma aanvragen in de maand:

  1. waarin je je laatste tentamen hebt gemaakt;
  2. of waarin je scriptiedeadline (zoals vermeld in de studiegids) valt waarop je de definitieve versie van je scriptie inlevert.

  Je kunt je diploma al aanvragen wanneer je nog wacht op je laatste cijfer(s), de registratie hiervan in SIS of als je nog wacht op een besluit over een bezwaar of beroep. Zo kunnen we alvast beginnen met controleren of je aan alle andere verplichtingen van de opleiding hebt voldaan. Zodra je cijfer(s) geregistreerd is/zijn, kunnen we je diploma-aanvraag snel afhandelen.

  Let op: je moet nog ingeschreven staan voor je opleiding in Studielink als je je diploma aanvraagt.

 • Hoe vraag ik mijn diploma aan?

  Je vraagt je diploma online aan (let op: je vraagt NIET je diploma aan in SIS):

  Binnen 10 werkdagen krijg je per e-mail een reactie op je diploma-aanvraag. Hou er rekening mee dat de behandeltermijn in de drukke zomerperiode langer kan zijn (15 werkdagen). Je diploma-aanvraag kan pas definitief worden afgehandeld als al je resultaten in SIS geregistreerd zijn. Hou er rekening mee dat het tot 3 maanden kan duren voordat je je diploma kunt ontvangen.

 • Wat wordt mijn afstudeerdatum?

  Als afstudeerdatum geldt de laatste werkdag van de maand waarin je je diploma hebt aangevraagd. De eerst mogelijke afstudeerdatum is de laatste werkdag van de maand waarin je je laatste resultaat hebt behaald.

 • Kan ik cum laude of met Honours afstuderen?

  De cum laude regeling is onderdeel van de Regels en Richtlijnen van de Examencommissie. De vereisten om cum laude af te studeren vind je op Cum laude. Heb je het honoursprogramma gevolgd tijdens je studie? Op Honoursprogramma vind je de vereisten voor het opnemen van deze vakken op je diploma.

 • Ik heb alle vakken behaald, maar ik ga nog stage lopen of op een uitwisseling

  Als je al je vakken hebt behaald maar je wilt nog op exchange of stage lopen, dan moet je vaak nog ingeschreven staan als student. Je vraagt je diploma dan pas aan als je je laatste cijfer hebt gehaald op je uitwisseling, of als je klaar bent met je stage.

 • Ik heb mijn diploma aangevraagd en ik wil me uitschrijven in Studielink

Diploma in ontvangst nemen

In je diploma-aanvraag kun je aangeven hoe je je diploma in ontvangst wilt nemen. Houdt er rekening mee dat het tot 3 maanden kan duren voordat je je diploma kunt ontvangen.  Let op: je kunt je diploma maar één keer ontvangen.

 • Coronavirus: informatie met betrekking tot het in ontvangst nemen van je diploma

  Diploma ophalen of per post ontvangen

  Het is mogelijk om je diploma op te halen bij de onderwijsbalie. Wij nodigen jou uit om een afspraak te maken als je diploma gereed is om af te halen. Ook is het mogelijk je diploma per post te ontvangen. Je kunt je voorkeur aangeven bij het aanvragen van je diploma.

  Uitreikingen

  Houd deze webpagina goed in de gaten voor updates. 

  Afstudeerverklaring

  Als je bericht heb gekregen dat je diploma-aanvraag is goedgekeurd, kunnen we een afstudeerverklaring voor je maken. Deze kun je bijvoorbeeld nodig hebben voor een sollicitatie of aanmelding. De afstudeerverklaring vraag je aan via de Digitale Student Service Desk.

 • Ik wil meedoen met de diploma-uitreiking

  Je kunt meedoen met de diploma-uitreiking als je je diploma op tijd aanvraagt. De uiterlijke datum vind je in dit overzicht. Vraag je na deze datum je diploma aan, dan kun je niet mee doen met de eerstvolgende uitreiking maar wel aan die erna. Als je meedoet met de diploma-uitreiking ontvang je pas bij de uitreiking je diploma. Je kunt deze niet al eerder in ontvangst nemen. Wel kunnen we een afstudeerverklaring voor je maken als je dit nodig hebt voor een sollicitatie of aanmelding. De afstudeerverklaring vraag je aan via de Digitale Student Service Desk.

 • Ik wil niet meedoen met de diploma-uitreiking

  Het is mogelijk om je diploma op te halen bij de onderwijsbalie. Als dit je voorkeur heeft kun je dat aangeven bij het aanvragen van je diploma. Wij nodigen jou uit om een afspraak te maken als je diploma gereed is om af te halen. Ook is het mogelijk je diploma per post te ontvangen. Geef dit dan aan in je diploma-aanvraag.

Vragen?