Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Rechtswinkels master - maak direct een verschil!

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

In de rechtswinkels werk je, net zoals in de andere clinics, voor cliënten aan echte zaken. Waar je in de rechtswinkels ad-hoc juridisch advies geeft om direct een cliënt op gang te helpen, werk je in de andere clinics gedurende een semester aan één zaak of project. Rechtswinkels werken als rechtshulpbureau en staan op pro bono-basis individuele cliënten bij. Als je als student werkt bij een rechtswinkel werk je aan echte zaken die het verschil maken voor de mensen die ze aandragen. Je leert hoe je effectief samenwerkt met cliënten, hoe je als jurist aan zaken werkt en hoe je juridisch advies geeft op basis van een multidisciplinaire aanpak.

Rechtswinkels gecombineerd met ALC-onderwijs

Vanaf het collegejaar 2020/2021 is het mogelijk rechtswinkelwerk in te zetten voor studiepunten. Je sluit dan aan bij het onderwijs dat wordt aangeboden in de Amsterdam Law Clinics. Ben jij een juridische masterstudent en geïnteresseerd of op dit moment werkzaam in een rechtswinkel? Lees dan hieronder meer informatie over het programma en de vereisten om deel te nemen. 

Voorwaarden

Werken in een van de rechtswinkels is onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice. Sinds collegejaar 2020/2021 is het mogelijk om door middel van het opbouwen van een portfolio het werk in een van de rechtswinkels in te zetten voor 6 EC. Dit geldt voor de meeste masterprogramma’s.*

Er is een aantal vereisten verbonden aan deze mogelijkheid: 

  • als UvA-rechtenstudent ben je aangenomen als medewerker bij een rechtswinkel.
  • je werkt minstens 150 uur in een rechtswinkel.
  • je bent de Nederlandse taal machtig.
  • je meldt je aan voor de aanmelddatum en bent beschikbaar voor een kennismakingsinterview.
  • je doet mee in het clinic-programma van de Amsterdam Law Clinics. Dit programma duurt 10 weken en start in september of in februari. Het programma bestaat o.a. uit colleges over beroepsethiek en professionele identiteit en professionele vaardigheden, zoals juridische schrijven en feedback geven. Deze colleges zijn verplicht (met een marge van 2 keer afwezigheid).
  • je schrijft een portfolio op basis van de zaken waar je tijdens het rechtswinkelwerk aan werkt.
  • je schrijft een reflectieverslag op basis van de literatuur die in het clinic-programma aan bod komt en de door jou opgedane ervaring in de rechtswinkel. Na succesvolle deelname komt dit op je diploma te staan met het cijfer dat je hebt behaald.

*Dit geldt niet voor de master Informatierecht en de master Fiscaal recht (beide mastertracks).

UvA-rechtswinkels

De rechtswinkels specialiseren zich in verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht en strafrecht. Sommige rechtswinkels hebben spreekuren op de Roeterseilandcampus, anderen elders in de stad. De rechtswinkels geven je als student een unieke kans om je kennis in de praktijk toe te passen en tegelijkertijd bij te dragen aan de toegankelijkheid van het recht. 

De UvA-rechtswinkels zijn:

Aanmelden en deadline

Mail je sollicitatie naar amsterdamlawclinics@uva.nl, ter attentie van mw. L. Bryk, LL.M. Stuur daarbij je CV op en een motivatiebrief van maximaal 400 woorden waaruit blijkt waarom je geïnteresseerd bent in deelname aan het onderwijs in de Amsterdam Law Clinics en meer specifiek aan de rechtswinkels. 

De deadline om je aan te melden voor het clinic-programma in semester 2 van collegejaar 2021/2022 in het kader van rechtswinkelwerk is 1 december 2021.