Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Rechtswinkels bachelor – maak direct het verschil!

In de rechtswinkels werk je voor cliënten aan echte zaken. Rechtswinkels werken als rechtshulpbureau en staan op pro bono-basis individuele cliënten bij. Als je als student werkt bij een rechtswinkel werk je aan echte zaken die het verschil maken voor de mensen die ze aandragen. Je leert hoe je effectief samenwerkt met cliënten, hoe je als jurist aan zaken werkt en hoe je juridisch advies geeft op basis van een multidisciplinaire aanpak.

Studenten in de Amsterdam Law Hub

Rechtswinkels gecombineerd met vak Clinic Rechtshulpverlening

Vanaf het collegejaar 2021-2022 is het mogelijk om je werk in de rechtswinkel in te zetten voor 6 studiepunten. Naast het rechtswinkelwerk volg je het keuzevak Clinic Rechtshulpverlening. De Clinic Rechtshulpverlening stelt je in staat kennis en vaardigheden op te doen die goed van pas komen bij het rechtswinkelwerk. Op deze manier kun je maatschappelijk werk, waarbij je waardevolle ervaring opdoet, combineren met je studie. Het vak Clinic Rechtshulpverlening kan zowel in jaar 2 als jaar 3 gevolgd worden. Ben jij een juridische bachelorstudent en ben je geïnteresseerd? Of ben je op dit moment werkzaam in een rechtswinkel? Lees dan hieronder meer over het programma en over de vereisten om deel te kunnen nemen. 

UvA Studiegids: Clinic Rechtshulpverlening

Voorwaarden voor studiepunten

Werken in een van de rechtswinkels is onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice. Je bouwt een portfolio op van je werk in de rechtswinkels en je volgt het keuzevak Clinic Rechtshulpverlening voor 6 ECTS.

De vereisten zijn: 

  • als UvA-rechtenstudent ben je aangenomen als medewerker bij een rechtswinkel.
  • je werkt minstens 100 uur in een rechtswinkel.
  • Je volgt het vak Clinic Rechtshulpverlening. Dit vak duurt 7 weken en start in oktober of in maart. Het programma bestaat o.a. uit colleges over beroepsethiek en professionele identiteit, de omgang met cliënten vanuit cultureel, gender en psychologisch perspectief en professionele vaardigheden, zoals juridische schrijven en feedback geven.
  • je schrijft een portfolio op basis van de zaken waar je tijdens het rechtswinkelwerk aan werkt.
  • je schrijft een reflectieverslag op basis van de door jou opgedane ervaring in de rechtswinkel. Na succesvolle deelname komt dit op je diploma te staan met het cijfer dat je hebt behaald.

UvA-rechtswinkels

De rechtswinkels specialiseren zich in verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht en strafrecht. Sommige rechtswinkels hebben spreekuren op de Roeterseilandcampus, anderen elders in de stad. De rechtswinkels geven je als student een unieke kans om je kennis in de praktijk toe te passen en tegelijkertijd bij te dragen aan de toegankelijkheid van het recht. 

De UvA-rechtswinkels zijn:

Aanmelding voor het vak Clinic Rechtshulpverlening geschiedt via de reguliere vakinschrijving.