Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Goed van start

Informatie voor nieuwe bachelorstudenten

Gaan studeren is een groot avontuur, waarin je veel nieuwe ervaringen zult opdoen. Om je te helpen bij een goede start van je opleiding rechten hebben we zoveel mogelijk praktische zaken voor je op een rij gezet. Nadat je hebt deelgenomen aan UvA Matching vind je hier alle informatie die je nodig hebt tot aan je eerste collegedag.

 • Studeren in collegejaar 2021-2022

  Helaas hebben we ook in studiejaar 2021-2022 nog te maken met de gevolgen van het coronavirus. Ons uitgangspunt is dat we in dit studiejaar waar mogelijk al het onderwijs op de campus aanbieden, zonder beperkingen. Wij vinden het heel belangrijk dat je kennis kunt maken met de faculteit, je opleiding en je medestudenten. Met ingang van het nieuwe studiejaar wordt door de Nederlandse overheid de anderhalvemeterafstandsregel in de gebouwen van het hoger onderwijs losgelaten, maar geldt er wel een maximale groepsgrootte van 75 studenten. Dit betekent dat het werkgroeponderwijs gewoon op de campus plaatsvindt, maar dat veel hoorcolleges (deels) online zullen worden gegeven.

 • Vul het intakeformulier in

  Start je op 6 september 2021 (opnieuw) met het eerste jaar van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht? Dan dien je een intakeformulier in te vullen. Dit is verplicht. Alleen op basis van een ingevuld formulier word je aangemeld en ingedeeld in het onderwijs! 

  De deadline voor het invullen van het formulier was 13 juli 2021. Heb je het (nog) niet ingevuld, maar wil je wel gaan starten met de opleiding? Neem dan contact op met de Onderwijsbalie.

 • Jouw introductie-activiteiten

  Je studie begint met een aantal evenementen die je alvast vertrouwd maken met het studentenleven. Kom meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je weg te vinden binnen de universiteit. Geef je op!


  Introductiedag van je opleiding

  Om je goed voor te bereiden op het studeren aan de UvA en de inhoud van je studieprogramma, ontvang je begin augustus een uitnodiging voor de onderwijsintroductiedagTijdens deze dag kom je meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je je weg te vinden binnen de universiteit.

  De onderwijsintroductie zal plaatsvinden op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september 2021. In de uitnodiging zal staan op welke dag jij bent ingedeeld.


  Intreeweek

  Een week vol feest, cultuur, muziek en wetenschap waarin je andere studenten leert kennen.

  Datum: 30 augustus - 3 september.

  Je kunt je alleen aanmelden voor de Intreeweek als je je inschrijving afgerond hebt. Informatie hierover vind je op de website UvA Intreeweek.
   

  Get Ready Zomerschool

  De UvA organiseert een driedaags zomerprogramma speciaal voor ‘eerste generatie studenten’. Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens de Get Ready Zomerschool maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

  De Get Ready Zomerschool is op 19, 20 en 21 augustus. 

  www.uva.nl/getready

 • Je eerste jaar: wat is wat?

  Je zult met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking komen in de eerste weken van je studie. Om het je makkelijk te maken ontvangen alle eerstejaars tijdens de intreeweek een handig overzicht: de wegwijzer eerstejaars.

  Hieronder een aantal van de belangrijkste begrippen:

  Jaarkalender

  De Academische jaarkalender is het overzicht waarin je alle data vindt die straks voor jou als student belangrijk zijn, bijvoorbeeld de tentamenperiodes en interessante lezingen.

  Vakken en je roosters

  Wil je weten welke vakken je krijgt, kijk dan in de Studiegids. Je hoeft je voor het eerste jaar niet aan te melden voor vakken, dit doet de Onderwijsbalie.

  Half augustus ontvang je per e-mail de uitnodiging voor de Onderwijsintroductie en je jaargroep. Met het nummer van je jaargroep kun je jouw rooster opzoeken op rooster.uva.nl.

  Canvas

  Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Zodra de docent de pagina van het vak heeft open gezet, vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten. Log in en neem alvast een kijkje.

  Wegwijzer

  Je komt met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking in de eerste weken van je studie. In de Wegwijzer van 2021-2022 vind je veel informatie over starten met je studie.

 • Begeleiding bij je studie

  Wist je dat er tijdens je studie allerlei mensen klaar staan om je te helpen?. Een greep uit de mogelijkheden:

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking, chronische ziekte, ad(h)d, autisme of dyslexie? De UvA biedt verschillende soorten begeleiding. Hiermee willen we jou een zo prettig mogelijke studietijd bieden en studievertraging voorkomen.

  Lees meer over studeren met een functiebeperking

 • Naast je studie

  Naast je studie kun je van hartenlust deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten die Amsterdam biedt. Ook kun je lid worden van de studievereniging.

  Studievereniging

  Studieverenigingen zijn verbonden aan een bepaalde studie of aan een groep van verschillende studies. Ze organiseren zowel inhoudelijke activiteiten als gezelligheidsactiviteiten. Door lid te worden van zo'n vereniging kom je in contact met je medestudenten uit verschillende studiejaren en ben je betrokken bij je studie. Kijk welke studieverenigingen er voor jou zijn.

  CREA

  CREA vind je op de Roeterseilandcampus en is de culturele organisatie van de UvA. Hier kun je allerlei cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek, theater, dans, film, digitale media, fotografie en literatuur. Ook heb je er het CREA café.

  USC

  Je kunt naast studeren ook sporten bij de UvA. Het USC is het studentensportcentrum met verschillende locaties verspreid over de stad. Als student kun je uit vele sporten kiezen en gebruik maken van een goedkoop sportabonnement. Meer informatie vind je op usc.uva.nl.

 • Campus

  Veel van je colleges worden op de Roeterseilandcampus gehouden. In deze video zie je wat er allemaal te vinden is op deze campus.

 • Contact

  Heb je  nog vragen over je inschrijving of eerste studiedag? Neem dan gerust contact op met de Onderwijsbalie van rechten. De medewerkers van de Onderwijsbalie helpen je graag verder.

Student stelt een vraag bij de Onderwijsbalie
De Onderwijsbalie van de rechtenfaculteit vind je op de 6e etage van REC A.