Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Goed van start

Informatie voor nieuwe bachelorstudenten

Gaan studeren is een groot avontuur, waarin je veel nieuwe ervaringen zult opdoen. Om je te helpen bij een goede start van je opleiding rechten hebben we zoveel mogelijk praktische zaken voor je op een rij gezet. Nadat je hebt deelgenomen aan UvA Matching vind je hier alle informatie die je nodig hebt tot aan je eerste collegedag.

 • Studeren in collegejaar 2022-2023

  We willen heel graag lesgeven op de campus, met fysiek onderwijs waarbij je de docent en je medestudenten ontmoet. Ons uitgangspunt is om al het onderwijs op de campus aan te bieden, zonder beperkingen. Dit geldt ook voor de introductie. Echter zijn we afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de richtlijnen van de Nederlandse overheid. Als het echt niet anders kan, bieden we het onderwijs en onze introductie-activiteiten (gedeeltelijk) online aan. 

 • Rond je inschrijving af en vraag je collegekaart aan

  Zorg dat je je inschrijving uiterlijk 31 augustus hebt afgerond, maar eerder is natuurlijk beter. In je Checklist Inschrijving zie je de status van jouw inschrijving en wat (eventueel) nog moet doen, zoals de betaling van je collegegeld regelen.

  Vragen over je inschrijving? Dan kun je terecht bij de Central Student Service Desk.

  Collegekaart

  Vraag alvast je collegekaart via mijnuvapas.nl door je pasfoto te uploaden. Je hebt je collegekaart straks onder andere nodig om te kunnen printen en boeken te lenen.

 • Vul het intakeformulier in

  Start je op 5 september 2022 (opnieuw) met het eerste jaar van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht? Dan dien je een intakeformulier in te vullen. Dit is verplicht. Alleen op basis van een ingevuld formulier word je aangemeld en ingedeeld in het onderwijs! 

  Je ontvangt in juni via de mail een uitnodiging met een link naar het formulier.
  Heb je de mail niet ontvangen, neem dan contact op met de Onderwijsbalie.

 • Jouw introductie-activiteiten

  Je studie begint met een aantal activiteiten die je alvast vertrouwd maken met het studentenleven. Kom meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je weg te vinden binnen de universiteit.

  Introductiedag van je opleiding

  Om je goed voor te bereiden op het studeren aan de UvA en de inhoud van je studieprogramma, ontvang je begin augustus een uitnodiging voor de onderwijsintroductiedagTijdens deze dag kom je meer te weten over je studie, ontmoet je medestudenten en leer je je weg te vinden binnen de universiteit.

  De onderwijsintroductie vindt plaats op woensdag 31 augustus 2022. Op 15 augustus ontvang je het programma inclusief een link om je aan te melden voor deze dag.

  Intreeweek

  De Intreeweek is de officiële introductieweek van de Universiteit van Amsterdam. Een week vol feest, cultuur, muziek en wetenschap waarin je andere studenten leert kennen. 

  Datum: 29 augustus - 2 september 2022.

  Je kunt je alleen aanmelden voor de Intreeweek als je je inschrijving afgerond hebt. Bekijk het programma

  Get Ready Summer School

  De UvA organiseert een driedaags programma speciaal voor ‘eerste generatie studenten’. Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens de Get Ready Summer School maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

 • Je eerste jaar: wat is wat?

  Je zult met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking komen in de eerste weken van je studie. Om het je makkelijk te maken ontvangen alle eerstejaars tijdens de intreeweek een handig overzicht: de wegwijzer eerstejaars.

  Hieronder een aantal van de belangrijkste begrippen:

  Jaarkalender

  De Academische jaarkalender is het overzicht waarin je alle data vindt die straks voor jou als student belangrijk zijn, bijvoorbeeld de tentamenperiodes en interessante lezingen.

  Vakken en je roosters

  Wil je weten welke vakken je krijgt, kijk dan in de Studiegids. Je hoeft je voor het eerste jaar niet aan te melden voor vakken, dit doet de Onderwijsbalie.

  Half augustus ontvang je per e-mail de uitnodiging voor de Onderwijsintroductie en je jaargroep. Met het nummer van je jaargroep kun je jouw rooster opzoeken op rooster.uva.nl.

  Canvas

  Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Zodra de docent de pagina van het vak heeft open gezet, vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten. Log in en neem alvast een kijkje.

  Wegwijzer

  Je komt met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking in de eerste weken van je studie. Neem alvast een kijkje in de Wegwijzer van 2021-2022. Hierin vind je veel informatie over starten met je studie. De wegwijzer voor 2022-2023 vind je in de zomer op deze pagina.

 • Studiemateriaal: wat heb je nodig?

  Studieboeken

  In de literatuurlijst vind je je boeken voor de eerste twee onderwijsblokken. De boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel of bij de studievereniging JFAS (als lid krijg je korting op studieboeken). Je JFAS-lidmaatschap kun je tegelijkertijd regelen met je eerste bestelling van studieboeken via de e-shop op de site van de JFAS. 

  Literatuurlijst

  Website studievereniging JFAS

  Lees meer over het bestellen van studiemateriaal

 • Begeleiding bij je studie

  Wist je dat er tijdens je studie allerlei mensen klaar staan om je te helpen? Een greep uit de mogelijkheden:

  Studieadviseur

  De studieadviseur kan helpen bij vragen over je studieprogramma, je planning of persoonlijke omstandigheden die je studie beïnvloeden.

  Neem contact op met een studieadviseur

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking, chronische ziekte, ad(h)d, autisme of dyslexie? De UvA biedt verschillende soorten begeleiding. Hiermee willen we jou een zo prettig mogelijke studietijd bieden en studievertraging voorkomen.

  Lees meer over studeren met een functiebeperking

  Vertrouwenspersonen ongewenst gedrag

  Als je te maken hebt met ongewenst gedrag (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten, discriminatie) dan kun je terecht bij een van de vertrouwenspersonen ongewenst gedrag. Zij bieden steun en helpen bij het zoeken naar een manier om het ongewenste gedrag te stoppen of te voorkomen dat een situatie verergert. Indien nodig verwijzen zij door naar professionele hulpverleners. Ook kunnen zij je helpen bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie.

  Ga naar overzicht van vertrouwenspersonen

 • Naast je studie

  Naast je studie kun je deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten. Ook kun je lid worden van de studievereniging.

  Studievereniging

  Studieverenigingen zijn verbonden aan een bepaalde studie. Ze organiseren zowel inhoudelijke activiteiten als sociale sactiviteiten. Door lid te worden van zo'n vereniging kom je in contact met je medestudenten uit verschillende studiejaren en ben je betrokken bij je studie. Kijk welke studieverenigingen er voor jou zijn.

  CREA

  CREA vind je op de Roeterseilandcampus en is de culturele organisatie van de UvA. Hier kun je allerlei cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek, theater, dans, film, digitale media, fotografie en literatuur. Ook heb je er het CREA café.

  USC

  Je kunt naast studeren ook sporten bij de UvA. Het USC is het studentensportcentrum met verschillende locaties verspreid over de stad. Als student kun je uit vele sporten kiezen en gebruik maken van een goedkoop sportabonnement. Meer informatie vind je op usc.uva.nl.

 • Campus

  De rechtenfaculteit vind je op de Roeterseilandcampus in het centrum van Amsterdam. Bekijk de virtuele plattegrond en de video's van ons gebouw REC A en de rest van de campus.

 • Contact

  Heb je  nog vragen over je inschrijving of eerste studiedag? Neem dan gerust contact op met de Onderwijsbalie van rechten. De medewerkers van de Onderwijsbalie helpen je graag verder.

Student stelt een vraag bij de Onderwijsbalie
De Onderwijsbalie van de rechtenfaculteit vind je op de 6e etage van REC A.