Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

European Lawyer Programme

Het European Lawyer Programme is een samenwerkingsverband tussen een aantal Europese topuniversiteiten, waarbij je de mogelijkheid krijgt om in drie hoofdsteden te studeren. Na je bachelor aan de UvA, volg je twee masterprogramma's in Londen, Berlijn, Parijs, Rome, Athene of Lissabon.

Rechtenstudent Hessel
Copyright: Hessel Roeleveld
ELP op mijn cv laat zien dat ik mijzelf graag uitdaag en dat ik affiniteit heb met de internationale rechtspraktijk Hessel Roeleveld, deelnemer European Lawyer Programme Lees de verhalen van studenten
 • Wat is het?

  Het European Lawyer Programme is een samenwerkingsverband tussen zeven Europese topuniversiteiten. Je krijgt de mogelijkheid om in drie hoofdsteden te studeren. Na je bachelorprogramma aan de UvA ga je twee masterprogramma’s aan twee buitenlandse universiteiten volgen.

  Je kunt je verdiepen in drie afzonderlijke rechtsstelsels en in het Europees en internationaal recht. Je wordt eveneens in staat gesteld om vaardigheden te verwerven die nodig zijn om als Europees advocaat in een internationale omgeving te kunnen werken.

  Naast de gedegen kennis die je opbouwt van Europese rechtsstelsels, vergroot je je talenkennis en verbeter je je onderhandelingsvaardigheden. Tevens bouw je een uniek netwerk op dat een uitstekende voorbereiding zal zijn op je toekomstige loopbaan. Je start het European Lawyer Programme met je bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Zowel in het vierde als vijfde studiejaar volg je een master aan twee partneruniversiteiten naar keuze. Wanneer je deelneemt aan het European Lawyer Programme ben je direct toelaatbaar tot deze twee masterprogramma’s.

  Rechtenstudent Bodine
  Copyright: Bodine Kramer
  ‘Door je kennis van andere rechtsstelsels neem je minder snel aan dat dingen zoals ze hier zijn, ook zo zouden moeten zijn.’ Bodine Kramer, deelnemer European Lawyer Programme Lees de verhalen van studenten
 • Zomerprogramma

  Elk jaar wordt er een Summer School van een week georganiseerd waaraan zowel studenten als alumni van het European Lawyer Programme deelnemen om juridische vaardigheden te oefenen en, over de nationale grenzen heen, te reflecteren op vragen als: "Wat zijn de functies van het recht in de samenleving?". De summer schools worden roulerend door de deelnemende universiteiten aangeboden.

 • Diploma's en certificaat

  Na succesvolle voltooiing van het volledige European Lawyer Programme verkrijg je een:

  • Bachelordiploma Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam
  • Masterdiploma van partneruniversiteit 1
  • Masterdiploma van partneruniversiteit 2
  • Certificaat 'Europees Jurist'
 • Civiel effect

  Wanneer je gaat deelnemen aan het European Lawyer Programme en je wilt graag je civiel effect behalen, dan dien je binnen de masteropleiding(en) in het buitenland minimaal 10 EC aan Europeesrechtelijke of Internationaal publiekrechtelijke vakken te volgen. Als dit vak geen onderdeel uitmaakt van het vaste curriculum, dan dien je het als extra-curriculair vak te volgen.

 • Toelatingseisen

  Studenten uit het honours programma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en excellente studenten (cijfergemiddelde 7,5 of hoger) kunnen zich aanmelden voor het programma, waarbij de volgende aanvullende vereisten gelden:

  • Een nominaal studieverloop;
  • Aantoonbare beheersing van de Engelse taal op C1 niveau (TOEFL 100 of IELTS: 7 of hoger gemiddeld);
  • Aantoonbare beheersing van de Duitse, Franse of Italiaanse taal (minimaal B2-niveau) wanneer je voornemens bent een master te gaan volgen aan een universiteit waar één van deze talen wordt gesproken.

  Wanneer je bent toegelaten tot het European Lawyer Programme en je hebt je bachelor afgerond, ben je direct toelaatbaar tot de masteropleidingen bij de partneruniversiteiten.

 • Aanmelden

  Je kunt je aanmelden tot 15 januari. Stuur een e-mail naar exchange-als@uva.nl met als onderwerp: ‘Aanmelding European Lawyer Programme’ inclusief de volgende documenten:

  • Je cijferlijst;
  • Het resultaat van je taaltoets(en), mocht je deze al in je bezit hebben;
  • Motivatiebrief. Geef in deze brief aan of je deelneemt aan het honoursprogramma. Geef eveneens aan of je voldoet aan de taaleis(en). Je kunt ook aangeven wanneer je van plan bent een taaltoets te gaan doen.

  Binnen zes weken na de sluitingsdatum word je per e-mail geïnformeerd over het besluit van de selectiecommissie en het vervolg van de aanmeldingsprocedure.

 • Schematisch overzicht van het European Lawyer Programme

  Het programma in vogelvlucht:

  • Jaar 1, 2 en 3: Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Amsterdam;
  • MA-jaar 1, semester 7 en 8: eerste LLM-opleiding aan een van de deelnemende universiteiten in Berlijn, Londen, Parijs, Rome, Athene of Lissabon. Als student van het European Lawyer Programme ben je direct toelaatbaar; 
  • MA-jaar 2, semester 9 en 10: tweede LLM-opleiding aan een van de deelnemende universiteiten in Berlijn, Londen, Parijs, Rome, Athene of Lissabon. Als student van het European Lawyer Programme ben je direct toelaatbaar; 
  • Tijdens (en na) dit programma: jaarlijks een Summer school aan een van de deelnemende universiteiten.