Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Criminal Justice Clinic

Amsterdam Law Clinics

In de internationale, transnationale en nationale rechtspraktijk bestaat een groeiende belangstelling voor juristen met een dieper inzicht in en ervaring met de werking en de toepassing van het (internationale) strafrecht. Deze clinic biedt de mogelijkheid om dergelijke ervaring op te doen en tegelijkertijd in contact te komen met het toekomstige werkveld.

De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.

Cliënten zijn onder meer zijn het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn.

Teamwerk en een praktijkgerichte aanpak

Topstudenten in hun laatste studiejaren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid voeren onderzoek uit in de clinic. Zij worden geselecteerd op basis van hun uitstekende academische resultaten en worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid. 

Afstudeercap op wereldbol

Het werk in de clinic

Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten, waarbij regelmatige bijeenkomsten plaatsvinden met supervisors (en cliënten). Kenmerkend voor het werk in de clinic is een internationaal, grensoverschrijdend en interdisciplinair perspectief.

Huidige projecten 

In september 2021 is een nieuwe groep clinic-studenten begonnen aan een project voor de Nederlandse NGO Dutch&Detained. Dutch&Detained biedt onafhankelijke juridische ondersteuning aan Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn.

Ook is er in september 2021 een clinic-project van start gaan voor Global Rights Compliance. 

 

Vragen

Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met hoogleraar Internationaal strafrecht Göran Sluiter.

Prof. dr. mr. G.K. (Goran) Sluiter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Strafrecht

Aanmelding en toelating

De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.

Andere vereisten zijn:

  • Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
  • Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.

Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic

Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.

Oud-studenten academisch jaar 2020-2021
Silvia Ottinetti
Rebecca Bakos Blumenthal
Stella Pizzato
Ari Bilotta
Jadé Botha
Zenzi Ophof