De samenwerking tussen (inter)nationale rechterlijke organisaties, zoals internationale strafhoven en tribunalen en NGO's enerzijds, en studenten internationaal en Nederlands strafrecht anderzijds, biedt een bijzondere ervaring. Aangezien we specifieke expertise hebben op het gebied van (internationaal) strafrecht, dankzij de masters International Criminal Law en Strafrecht en het innovatieve onderzoek van het Amsterdam Center of Criminal Justice (ACCJ), biedt deze clinic de perfecte mogelijkheid om cliënten te ondersteunen bij (internationaal) strafrecht gerelateerde zaken.
Cliënten zijn onder meer zijn het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen van de VN, het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof en advocaten van de verdediging en van slachtoffers die in internationale en binnenlandse strafrechtsystemen werkzaam zijn.
Teamwerk en een praktijkgerichte aanpak
Topstudenten in hun laatste studiejaren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid voeren onderzoek uit in de clinic. Zij worden geselecteerd op basis van hun uitstekende academische resultaten en worden intensief begeleid door docenten van de master International Criminal Law en de master Strafrecht. Zij krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het verrichten van juridisch onderzoek en het schrijven van een juridisch advies voor externe cliënten. De nadruk ligt hierbij op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwork en respect voor vertrouwelijkheid.

Het werk in de clinic
Het werk in de clinic bestaat uit projecten voor cliënten waarvoor de studenten juridisch onderzoek verrichten, juridisch advies verstrekken en juridische documenten opstellen. De projecten worden uitgevoerd in een team van 3 -5 studenten, waarbij regelmatige bijeenkomsten plaatsvinden met supervisors (en cliënten). Kenmerkend voor het werk in de clinic is een internationaal, grensoverschrijdend en interdisciplinair perspectief.
Toekomstige projecten
- Vanaf februari 2022 zal een groep clinic-studenten werken aan een project waarbij onderzoeksassistentie wordt verleend aan een internationaal straftribunaal door middel van een reeks analyse-, onderzoeks- en schrijfwerkzaamheden om mogelijke lacunes in de aansprakelijkheid voor internationale misdrijven te identificeren. De studenten zullen met name worden betrokken bij het beoordelen en analyseren van internationale en nationale vonnissen, openbroninformatie en ander materiaal met het oog op het uitvoeren van een juridische beoordeling van de betrokkenheid van geïdentificeerde daders bij het plegen van internationale misdrijven.
- Daarnaast zal een andere groep studenten samenwerken met de gespecialiseerde eenheid internationale misdrijven van het Nederlandse Openbaar Ministerie aan een project waarbij onderzoek wordt verricht naar een aantal actuele juridische en beleidsmatige vraagstukken. In het bijzonder zullen studenten betrokken zijn bij het onderzoeken en analyseren van jurisprudentie en recht in verschillende jurisdicties in relatie tot bewijswaardering en (secundaire) universele rechtsmacht. Voor meer algemene informatie over het werk van het bureau, zie: www.warcrimes.nl.
- Een derde zaak betreft een samenwerking met Dutch&Detained. Dutch&Detained verleent onafhankelijke juridische ondersteuning aan Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn. De inbreuken op hun rechten zijn talrijk, variërend van het ontbreken van een goede raadsman en tolk, eindeloze voorlopige hechtenis, tot gedwongen getuigenverklaringen door marteling. Je werkt aan het recht op een eerlijk proces in een specifiek land, waardoor we veel beter in staat zijn om snel en effectief hulp te bieden aan de honderden Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn.
- Ten slotte ziet een project in deze Clinic op het bijstaan van een advocaat in een lopende strafprocedure in hoger beroep tegen een veroordeling wegens oorlogsmisdaden en deelname aan een terroristische organisatie. Het onderzoek zal zich richten op het bestaan en/of de reikwijdte van strafrechtelijke aansprakelijkheid als oorlogsmisdrijf voor het (openbaar) maken van beelden van verhoren van krijgsgevangenen en het tonen van dode lichamen van tegenstanders.

Tijdens mijn tijd bij de Criminal Justice Clinic, is mijn begrip van en kennis over het onderwerp toegenomen, mijn creativiteit ten aanzien van juridische argumenten getest en daarnaast mocht ik met een aantal geweldige mensen werken. Ik zou studenten ten zeerste aanbevelen om deel te nemen aan de Clinic, omdat het je de nodige vaardigheden leert die jou voorbereiden op je toekomstige carrière in recht.Marielotte van Ballegooijen, voormalig clinic student 2020/2021
Vragen
Heb je vragen over de Criminal Justice Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met Marieke de Hoon:
Aanmelding en toelating
De Criminal Justice Clinic staat in principe open voor al onze masterstudenten.
Andere vereisten zijn:
- Je bent ten minste 10 uur per week beschikbaar;
- Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en (Engelse) schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in (internationaal) strafrecht.
Oud-studenten van de Criminal Justice Clinic
Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.
Oud-studenten academisch jaar 2020-2021 |
Silvia Ottinetti |
Rebecca Bakos Blumenthal |
Stella Pizzato |
Ari Bilotta |
Jadé Botha |
Zenzi Ophof |