In de internationale juridische praktijk is er een toenemende vraag naar advocaten met een diepgaand begrip van en ervaring in het functioneren en de toepassing van internationaal en Europees recht. Deze clinic biedt je als student de mogelijkheid om dit soort ervaring op te doen en tegelijkertijd op een directe manier in contact te komen met de rechtspraktijk. Deze samenwerking met aan de ene kant organisaties, bedrijven en advocatenkantoren, en aan de andere kant studenten internationaal recht is uitzonderlijk in de Nederlandse rechtspraktijk. De Amsterdam International Law Clinic is dan ook uniek in Nederland.
Zaken kunnen internationale mensenrechten, internationaal strafrecht, internationaal milieurecht, internationaal investeringsrecht, of elk ander gebied binnen het internationale recht betreffen. Recente cliënten zijn o.a. de International Bar Association, the Global Legal Action Network (GLAN), Diakonia (Jerusalem Office), en het Openbaar Ministerie voor de Krim in Oekraïne.
In de Amsterdam International Law Clinic doe je de kennis op om een gedegen zaak op te kunnen bouwen. Je bent als student direct betrokken bij het geven van juridisch advies over internationaal recht.

Teamwerk en een praktijkgerichte aanpak
Topstudenten in hun laatste studiejaren aan de rechtenfaculteit doen in teams onderzoek in de clinic. Zij worden geselecteerd op basis van uitstekende academische prestaties en worden intensief begeleid door medewerkers van de Afdeling Internationaal Publiekrecht en Europees Recht en van het Amsterdam Center for International Law (ACIL). Ze krijgen intensieve, praktijkgerichte begeleiding bij het uitvoeren van juridisch onderzoek en het schrijven van juridische adviezen voor externe cliënten. De nadruk ligt op professionaliteit, kwalitatief hoogstaand werk, teamwerk, en respect voor vertrouwelijkheid.
Het werk in de clinic
Het werk in de clinic bestaat uit projecten die worden uitgevoerd voor cliënten, waarvoor de studenten juridisch onderzoek doen, juridisch advies geven en juridische documenten opstellen. Het clinic-werk wordt uitgevoerd in een team van 3 tot 5 studenten met regelmatige vergaderingen met begeleiders (en cliënten).

Ik zou de Amsterdam Law Clinics ten zeerste aanbevelen aan elke rechtenstudent die geïnteresseerd is in public interest law. Het heeft mij in staat gesteld om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, onderzoek, teamwork en het opstellen van teksten, die in mijn hele professionele carrière van pas zullen komen.Sophie van Dongen, Business and Human Rights Clinic, 2020/2021
Toekomstige projecten
In het tweede semester, dat in februari 2022 van start gaat, zal een groep studenten werken aan een project waarin mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Azië worden onderzocht en waarin zij zullen helpen bij het opstellen van stukken voor de respectieve VN-verdragsorganen.
Een andere groep studenten zal werken aan een project voor een NGO, eveneens met de nadruk op mensenrechtenschendingen en mogelijke manieren om daders ter verantwoording te roepen.
Huidige en voormalige projecten en publicaties
Onze recente projecten gaan over onderwerpen als klimaatverandering gerelateerde procesvoering, de bescherming van belangrijke fauna en mensenrechtenschendingen in waardeketens van goederen. Veel van onze cliënten zijn NGO's die kwetsbare groepen vertegenwoordigen, voor wie vertrouwelijkheid heel belangrijk is.
Hieronder vind je een greep uit de projecten waarvan de details van onze betrokkenheid vrijgegeven mochten worden.
In het Engels:
- Monetary Payments for Civilian Harm in International and National Practice (2013)
- Non-Contractual Liability of the EU for Damage Sustained by Women Who Received PIP Breast Implants (2013)
- Enforced Disappearances as Continuing Violations (2002)
- Establishing an Individual Complaints Procedure Against Violation of International Humanitarian Law (2000)
- Fundamental Rights and Freedoms in the African Commission on Human and Peoples’ Rights: An Interpretation of Articles 6, 7, 9 and 26 of the African Charter on Human and Peoples’ Rights (2002)
- The Competence of the ECHR to Order restitutio in integrum and Specific Orders as Remedial Measures in the Case 46221/99 (2000)
- Undue Delay in the Case Law of the ECHR: Varicak Marica v. Croatia Osiguranje (2001)
In het Nederlands:
- Buitenlandse artsen en actieve euthanasie in Nederland: vervolging in het land van herkomst? (2001)
- Een Noordzeezendmast en het milieu (2000)
- Het FOL Verdrag en het volkenrecht: een onderzoek naar de aansprakelijkheid van Nederland naar schendingen van het internationaal recht in Colombia (2001)
- Kindsoldaten (2001)
- Verdieping van de Westerschelde in volkenrechtelijk perspectief (2001)
- Advies inzake de mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van leden van de regering van Argentinië in de periode 19761983 (2000)
Vragen
Heb je vragen over de Amsterdam International Law Clinic? Stuur dan een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl of neem contact op met:
Vid Prislan
Aanmelden en toelating
De Amsterdam International Law Clinic staat alleen open voor studenten van de mastertracks:
- Public International Law (International and European Law)
- International Trade and Investment Law (International and European Law)
- International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law)
Een specifieke zaak of een bepaald project van de Amsterdam International Law Clinic kan studenten van andere masters de mogelijkheid bieden om deel te nemen. In dat geval zal dat op de website gecommuniceerd worden.
Andere voorwaarden voor aanmelden zijn:
- Je bent minimaal 10 uur per week beschikbaar;
- Je hebt een sterk arbeidsethos, uitstekende communicatieve en Engelse schrijfvaardigheden, en een oprechte interesse in internationaal recht.
Oud-studenten van de clinic
Als je geïnteresseerd bent in meer praktijkgerichte informatie over de clinic en ervaringen van voormalige studenten kun je contact opnemen met een van de onderstaande studenten. Stuur een e-mail naar amsterdamlawclinics@uva.nl voor de contactgegevens.
Oud-studenten van de Amsterdam International Law Clinic
2019-2020 | 2020-2021 |
Ania Jermak | Manon Picard |
Mei-An Prantl | Alan Feler |
Emma Wouters | Sophia Giardini |
Julie Nechat | Lili Tammepuu |
Nuria de Jong | Bahar Babapour |
Franca Eckstein | Leila Katšajeva |