Het UvA studentenorkest J.Pzn. Sweelinck geeft maandag 6 december een concert in de Dominicuskerk in Amsterdam. UvA studenten kunnen toegangskaarten aanvragen, maximaal 2 per persoon. Er zijn in totaal 50 kaarten beschikbaar.

Ramon van Engelenhoven bij een vleugel
Foto: Ramon van Engelenhoven door Marco Borggreve

Let op!

In verband met de nieuwe coronamaatregelen die zaterdag 13 november zijn ingegaan wordt er een aangepast programma gespeeld. Er is geen pauze en vanwege de horecabeperkingen worden er na 20.00 uur geen drankjes geschonken.

Programma

• Béla Bartók - 'Pianoconcert no. 3' in samenwerking met solist Ramon van Engelenhoven
  • Pauze
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – ‘Symfonie no. 6’
  • Bart Visman - 'Dan Sus, Dan Soo'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte de Hongaarse Béla Bartók naar de Verenigde Staten. Daar componeerde hij onder druk van armoede, vertwijfeling en een verterende ziekte het Derde Pianoconcert. Vergeleken met de voorgaande twee concerten is deze compositie opmerkelijk mild en ‘klassiek’ en wordt uitgevoerd in samenwerking met solist Ramon van Engelenhoven.

Het laatst voltooide werk van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski kan worden beschouwd als een emotioneel beladen stuk. De Zesde Symfonie draagt ook wel de naam Pathétique, het Franse woord voor ‘tragisch’. Klagende melodielijnen worden abrupt afgewisseld met heftige passages, andere delen doen aan een wals denken.

Voor het eerst in het 143-jarige bestaan van het orkest speelt het Sweelinck muziek van de componist waarvan het de naam draagt. Componist Bart Visman geeft zijn visie op Sweelinck in een compositie die hij in opdracht van het Sweelinck Festival speciaal voor het UvA-orkest heeft geschreven. Visman heeft een collage van zijn favoriete fragmenten uit Sweelincks oeuvre gemaakt en deze op eigenzinnige wijze verbonden. Het eindresultaat verwijst naar Sweelinck, maar is tegelijkertijd onmiskenbaar van Bart Visman.

Aanvang

Het concert begint om 20.00 uur, de Dominicuskerk is vanaf 19.30 uur toegangelijk. Het programma duurt tot ongeveer 22.20 uur.

Loting

Per persoon kun je twee kaartjes aanvragen, of je bent ingeloot hoor je uiterlijk 30 november. Als je ingeloot wordt voor kaarten is het volgende van toepassing: de locatie Dominicuskerk stelt een coronatoegangsbewijs verplicht. Dit kan zijn een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. Neem ook je legitimatiebewijs mee. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de rijksoverheid. Zonder geldig coronatoegangsbewijs kunnen we je helaas geen toegang verlenen tot de Dominicuskerk. Gezien de huidige corona-situatie zal het aantal stoelen in de kerk beperkt worden.