Rijk Vegard van Beek is door het College van Bestuur benoemd tot studentassessor van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij begint op maandag 31 augustus 2020 voor een periode van een jaar.

Sinds 2015 is jaarlijks een studentassessor actief. De studentassessor woont de bestuursvergaderingen bij, adviseert het bestuur en plaatst studentgerelateerde onderwerpen op de agenda. Daarnaast onderhoudt de studentassessor nauw contact met de Centrale Studentenraad (CSR), studenten en studentenverenigingen. Van Beek wordt de vijfde studentassessor van de UvA en volgt Iris Kingma op. Zij vervulde de functie tot januari 2020.

De benoemingscommissie is enthousiast over Van Beek: ‘We zijn erg verheugd dat er in deze ronde veel goede kandidaten waren voor de functie van studentassessor. Uiteindelijk is onze keuze op Rijk gevallen. In de gesprekken maakte hij indruk met zijn analytisch vermogen en de manier waarop hij zijn gedachten overbrengt. Daarnaast toonde hij enthousiasme en grote betrokkenheid, en heeft hij veel ervaring opgedaan in de facultaire studentenraad. We zien uit naar de samenwerking’, aldus Karen Maex, rector magnificus en voorzitter van de benoemingsadviescommissie.

Als studentassessor ziet Van Beek zich als doorgeefluik van zorgen vanuit de studentengemeenschap en als vraagbaak voor het CvB: ‘Ik denk dat ik het CvB kan ondersteunen in het faciliteren van goed onderwijs voor alle groepen studenten, bijvoorbeeld door actief te wijzen op groepen die misschien vergeten worden. Ook wil me sterk maken voor de positie van de medezeggenschap in deze gekke tijden’. In het nieuwe collegejaar gaat hij eerst aan de slag met de uitwerking van coronamaatregelen: ‘Hoe ziet de 1,5 meter-universiteit eruit en hoe kunnen we digitaal onderwijs goed vormgeven?’.

Over Rijk van Beek

Rijk van Beek is tweedejaars bachelorstudent geschiedenis aan de UvA met een speciale interesse voor koloniale en postkoloniale geschiedenis. Sinds 2018 is Van Beek lid van de opleidingscommissie. Sinds dit collegejaar is hij vicevoorzitter van de Facultaire Studentenraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen en is hij actief als commissielid bij de studievereniging Kleio (geschiedenis). Buiten de universiteit is hij werkzaam geweest in de lokale politiek.