Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Na een maand sluiting van het hoger onderwijs is er sinds deze week weer meer mogelijk op de campus. In deze update lees je wat er deze week veranderd is, kijken we vooruit naar het vierde blok en lees je wat er inmiddels bekend is over de nieuwe mondkapjesplicht.

Vanaf 6 februari: zoveel mogelijk onderwijs op de campus 

Het uitgangspunt voor het vierde blok – vanaf 6 februari - is het onderwijs zoveel mogelijk op de campus. Er zullen nog wel beperkende maatregelen gelden – zoals de maximale groepsgrootte van 75 personen - en we krijgen ongetwijfeld te maken met studenten en docenten in quarantaine. Dat betekent dat we ons nog altijd zullen moeten aanpassen en verschillende onderwijsvormen gebruiken. De informatie hierover krijg je zo snel mogelijk vanuit je opleiding, via Canvas of de mail. 

Boostervaccinaties en quarantaine

De quarantaineregels zijn versoepeld. Als je minimaal een week geleden een boosterprik hebt gehad of korter dan 8 weken bent hersteld van corona hoef je niet meer in quarantaine als je in contact bent geweest met iemand die positief is getest. Voorwaarde is wel dat je klachtenvrij bent. 

Het is dus aan te raden om snel je boosterprik te halen als je dat nog niet hebt gedaan. In sommige gevallen kan dat zelfs zonder afspraak. Kijk hier voor meer informatie over waar je terecht kunt. 

Mondkapjes

Een van de grootste veranderingen is de uitgebreide mondkapjesplicht: niet alleen meer tijdens het rondlopen, maar ook als je zit, dus tijdens colleges, werkgroepen en tentamens.  

Er zijn wel uitzonderingen, zo mag je het mondkapje afdoen als: 

  • het een belemmering vormt voor het geven of volgen van onderwijs; 

  • als je aan het eten of drinken bent en een vaste zit- of staanplaats daarvoor hebt; 

  • als je op kantoor zit – dus niet op een onderwijslocatie - en anderhalve meter afstand kan houden 

  • je vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kan dragen, de uitzonderingen hiervoor blijven uiteraard gelden

Het advies is om geen stoffen mondkapje te dragen, maar een wegwerpmasker, liefst van type2. Mocht je deze zijn vergeten dan liggen er mondkapjes op verschillende plekken op de campus. 

Wanneer het mondkapje precies ‘een belemmering’ vormt en af mag tijdens het volgen of geven van onderwijs wordt nog verduidelijkt door het ministerie van Onderwijs. Naar verwachting kunnen we hier begin volgende week meer over vertellen. 

Wat is er nog meer veranderd deze week?

Hieronder zetten we nog eens alle veranderingen op een rij: 

Thuiswerkadvies niet aangepast

Het thuiswerkadvies van het kabinet is nog niet aangepast. Iedereen werkt nog steeds thuis, tenzij het echt niet anders kan. Voor medewerkers die echt niet thuis kunnen werken blijft het mogelijk om op de campus te werken. Dit gebeurt in overleg met de leidinggevende. 

Moeilijke periode

Voor veel studenten en medewerkers is en blijft de coronacrisis een moeilijke periode die stress, ongemak en eenzaamheid veroorzaakt nog langer duurt. Daarom vragen we iedereen om oog voor elkaar te blijven houden. Heb je een medestudent of collega die er doorheen zit, bel elkaar dan op, spreek met elkaar af of wijs op de verschillende initiatieven en mogelijkheden die de UvA biedt voor ondersteuning in deze periode. 

Bekijk het overzicht voor studenten.
Bekijk hier het overzicht met informatie over thuiswerk(faciliteiten) en hulp voor medewerkers.

Kom je naar de campus?

Bekijk hier of je naar de campus mag komen en welke richtlijnen momenteel gelden bij een bezoek. De pagina wordt zo snel mogelijk geüpdatet.  

De regels rondom quarantaine, informatie over vaccinaties en wanneer je moet (zelf)testen

Op deze pagina vind je alle informatie over quarantaine, vaccinaties en wanneer je moet (zelf)testen op een rij.

Andere informatie 

Bekijk de informatie en veelgestelde vragen (FAQs) op uva.nl/corona of mail naar coronavragen@uva.nl