Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Collegegeld

Collegegeldtarieven 2019 - 2020

Collegegeldtarieven 2019-2020

Wie in Nederland studeert aan een hogeschool of universiteit, betaalt daarvoor jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven: het wettelijke collegegeld en het instellingstarief. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je nationaliteit, de opleiding die je volgt en - alleen voor het wettelijke collegegeld - of je in voltijd of deeltijd studeert.

Wettelijk collegegeld 2019-2020

Voltijdstudenten € 2.083
Deeltijdstudenten € 1.775
Duale studenten € 2.083
AUC-studenten € 4.387
PPLE-studenten € 4.166

Eerstejaarsstudenten die nog niet eerder hebben gestudeerd betalen de helft van het collegegeld. Alle voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Tweede opleiding in zorg of onderwijs

Heb je al een Nederlands bachelor- of masterdiploma behaald en wil je nu een tweede bachelor of master in zorg of onderwijs gaan doen, dan betaal je het wettelijk tarief (€ 2.083).
Dit geldt niet als je je eerste bachelor- of masterdiploma in zorg of onderwijs hebt behaald, dan betaal je het instellingstarief.

Wettelijk collegegeld voor studenten uit Nederland, de EER, de EU, Zwitserland en Suriname

Nederlandse studenten, studenten uit een ander land binnen de Europese Economische Ruimte (EER), de EU, Zwitserland en Suriname betalen het wettelijk collegegeld als zij voldoen aan de in de wet genoemde voorwaarden.

Instellingstarief: voor studenten voor wie het wettelijk tarief niet geldt

Je betaalt het instellingstarief als je:

  • geen EER-, EU-, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit hebt;
  • na het behalen van een Nederlands bachelordiploma een tweede bachelor gaat volgen;
  • na het behalen van een Nederlands masterdiploma een tweede master gaat volgen, tenzij dat een master in zorg of onderwijs is, dan betaal je het wettelijk tarief (€2.083);
  • niet voldoet aan alle voorwaarden van een van de overgangsregelingen van de UvA. Deze regelingen vind je in het Inschrijvingsbesluit 2019-2020.

Het instellingstarief is hetzelfde voor voltijd- en deeltijdstudenten.