Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Sectie PsychologieStudenten (SPS NIP)

Sectie PsychologieStudenten (SPS NIP)

Psychologie Studenteninformatie

Het SPS NIP, de Sectie Psychologiestudenten, is een onderdeel van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Het NIP is de beroepsvereniging van psychologen met ruim 13.000 leden. Op de UvA representeert Platform UvA het SPS NIP. Het bestuur van het platform in 2019-2020 stelt zichzelf graag voor.


Daar sta je dan, je hebt de stap gezet en gekozen voor de opleiding Psychologie. Naast jou staan nog 22.000 andere studenten in Nederland die dezelfde keuze hebben gemaakt. Hoe ga jij er achter komen wat de mogelijkheden zijn in het werkveld van de Psychologie en hoe ziet de praktijk er nu eigenlijk uit?

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is de landelijke beroepsvereniging van en voor psychologen met circa 13.000 leden. Het NIP vertegenwoordigd de belangen van alle psychologen in Nederland. Zo zit het NIP geregeld aan tafel bij grote organisaties en het ministerie. Het NIP bestaat uit verschillende soorten secties, deze vertegenwoordigen verschillende beroepsvelden binnen de psychologie. De Sectie Psychologiestudenten (SPS), is een van deze secties en vertegenwoordigd de stem van de psychologiestudent. SPS-NIP bestaat volledig voor en door studenten. Dagelijks zijn wij bezig met belangenbehartiging van psychologiestudenten.  Door middel van goede informatievoorziening willen we de psychologiestudent een stap verder helpen naar het werkveld. 

Het SPS-NIP wordt op elke universiteit vertegenwoordigd door een Stedelijk Bestuur. Het SPS Stedelijk Bestuur UvA bestaat dit jaar uit twee zeer enthousiaste meiden.

Wij gaan met alle plezier ons uiterste best doen om voor jullie dit collegejaar de meest indrukwekkende en interessante sprekers te verzamelen. Met hun zullen wij lezingen, workshops en een Experience Your Future dag organiseren. Met deze evenementen laten wij jullie meekijken in het werkveld van een psycholoog of zeer interessante onderwerpen, om zo nog een beter beeld te krijgen van de diversiteit in de psychologie.

Heb je vragen, tips, ideeën voor activiteiten of wil je gewoon een praatje met ons maken? Wij zijn altijd bereikbaar via onze e-mail of Facebook.

Lara Luberti

Functie: Voorzitter
Leeftijd: 20 jaar
Studierichting: tweede jaar Psychologie

Al een tijd was ik op zoek naar iets studiegerelateerd wat ik kon doen naast mijn studie. Iets dat mijn interesse zou trekken, maar mij ook op een bepaalde manier zou uitdagen. Toen ik gecontacteerd werd door het oude bestuur van SPS-NIP, heb ik meteen gesolliciteerd omdat ik wist dat ik mij hier wel mee bezig zou willen houden. Als bestuurslid houd je je bijvoorbeeld bezig met het organiseren van lezingen, evenementen of netwerken. Door hier actief mee bezig te zijn hoop ik, naast een jaar waarin ik leuke activiteiten kan organiseren voor andere psychologiestudenten, ook meer te weten te komen over mezelf. Zo weet ik dan hopelijk of ik inderdaad de specialisatie klinische neuropsychologie ga volgen of dat mijn visie hierover verandert. Hiernaast ben ik heel benieuwd wat ik allemaal ga leren, organiseren en mag ondernemen. Een jaar waarvan ik nog niet weet hoe die zal verlopen, maar wel weet dat het een jaar vol interessante, leerzame maar ook gezellige momenten gaat worden.

Anouk Fieten

Functie: Secretaris
Leeftijd: 20 jaar
Studierichting: Klinische Psychologie
3de jaar

In klas 2 van de middelbare school wist ik al dat ik Psychologie wilde studeren. Veel voorlichtings- en open dagen bevestigden dit: dit is wat ik wilde doen. Toen ik begon aan het eerste jaar van Psychologie aan de UvA, kende ik psychologie alleen van de klinische kant. Via de lezingen en andere evenementen kwam ik in aanraking met de andere werkvelden binnen de psychologie en maakte ik kennis met alle andere gebieden waar ik werkzaam zou kunnen zijn. Ondanks deze interessante andere kanten van de psychologie, koos ik toch voor de klinische specialisatie. Maar ik wilde ook graag dingen organiseren en had talloze ideeën voor lezingen en workshops. Toen ik benaderd werd door het oude bestuur of ik interesse had om een parttime bestuursjaar te doen in het Stedelijk Bestuur UvA van SPS-NIP, was ik dan ook meteen enthousiast. Ik heb vrijwel meteen mijn sollicitatie ingestuurd, en ben blij dat ik nu mag beginnen met het organiseren van leuke en interessante lezingen, om zo de stap van het studeren naar het werkveld voor alle psychologiestudenten te verkleinen. Ik weet nu al dat ik een superjaar tegemoet ga en veel ervaring op ga doen, dus ik ga vol motivatie aan de slag.

Max Oppenheim

Functie: PR-extern
Leeftijd: 22 jaar
Studierichting: tweede jaar Psychologie

Toen ik in mijn examenjaar niet zeker wist of ik Psychologie wilde gaan doen of iets anders, heb ik een tussenjaar genomen. In dit tussenjaar bleek al snel dat ik toch wel Psychologie wilde doen en ben ik het jaar daaropvolgend aan deze studie begonnen. Na mijn eerste jaar wat moeizaam begonnen te zijn heb ik vorig jaar ondervonden dat psychologie echt mijn roeping en een van mijn voornaamste interesses is. Ik wilde mijn tweede jaar qua psychologie wat meer doen dan alleen de reguliere studie. Toen ik via-via terechtkwam bij het SPS-NIP en zag dat er nog functies openstonden heb ik gelijk gesolliciteerd. Nadat ik hoorde dat ik was aangenomen, ben ik direct op de hoogte gesteld over de gang van zaken door de rest van het bestuur. Ik hoop dat het, door ons als bestuur, voor mij en de rest van de psychologiestudenten duidelijker wordt hoe je van studeren naar het werkveld kunt overstappen. Ik verwacht dat dit, zowel kennisgewijs als sociaal, een lucratief jaar wordt.