Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Vind een antwoord

Methodologiewinkel Psychologie

In deze stap helpen we je graag een handje om zelf het antwoord op je vraag te vinden. Aan de linkerkant staan een aantal handige verwijzingen naar websites boordevol informatie. Hieronder staat in het kort beschreven wat je zo ongeveer op de websites kunt vinden en worden er een aantal handige boeken en artikelen genoemd.

Informatie over methoden en statistiek

Als je een vraag hebt over een methodologische onderwerp (bijv. confounds) of een statistische analyse (bijv. ANCOVA), kun je in de onderstaande bronnen veel informatie vinden.

 • Dr. Stat

Dr. Stat is een online programma om de basis van statistiek onder de knie te krijgen. Je leert en oefent slechts zeer elementaire onderwerpen, maar de website wordt door sommige studenten als prettig ervaren. Eenmalige aanmelding kost 7,50.

 • Statistics Hell

De website van Andy Field (schrijver van het populaire boek Discovering Statistics Using SPSS). Het is een eigenaardige site, maar staat wel boordevol informatie en is ook handig als je zijn boek even niet bij de hand hebt. 

 • Wiki methodologie & statistiek 

Dit is een handig beginpunt als je meer informatie wilt over een methodologisch of statisch onderwerp. Je kunt er bijvoorbeeld vinden wat power is en waarom het zo belangrijk is, hoe je een betrouwbaarheidsinterval berekend, wat een type II fout ook alweer is, maar ook wat bijvoorbeeld de functie van de commissie ethiek is. 

 • Wiki methodologiewinkel RUG 

De methodologiewinkel van de Rijksuniversiteit Groningen heeft ook een handige wiki. Bovendien verzorgen zij per onderwerp een overzicht van veelgestelde vragen.

 

Een aantal websites (veelal engelstalig) bieden duidelijke overzichten van uiteenlopende methodologische en statistische onderwerpen. Grote kans dat het onderwerp van je vraag er tussen zit, en dus zeer de moeite waard om eens te bekijken. Wij hebben de besten voor je geselecteerd.

 • Karl Wuensch's Statistics Lessons 

Een grote verzameling online lecture notes.

 • Research Methods Knowledge Base

Veel informatie, niet alleen over analyses, maar bijvoorbeeld ook over designs, meetschalen, en sampling.

 • Statnotes: Topics in Multivariate Analysis

Voornamelijk gericht op het gebruik van analyses in SPSS en de interpretatie van resultaten.

 • StatSoft: Electronic Statistics Textbook 

Voornamelijk gericht op de statistische grondslag van analyses.

Informatie over programma's en programmeertalen

Als je een vraag hebt over een programma (bijv. SPSS), of een programmeertaal (bijv. R), kun je in de onderstaande bronnen veel informatie vinden.

 

 • UCLA Statistical Computing

 

Een verzameling van informatie en tutorials voor een groot aantal statistische pakketten, waaronder SPSS, R, Mplus, MLwiN, SAS, STATA, en LaTeX.  

 

 • Quick-R

 

Quick-R is een ideale website om R te leren kennen als je SPSS gewend bent. Voor tal van analyses uit SPSS wordt de R syntax gegeven.

Fora

Een forum is een website waarop je je vraag kunt achterlaten en waarop andere gebruikers vervolgens kunnen reageren. Fora zijn om twee redenen handig. Ten eerste is de kans groot dat er een gebruiker actief is die de tijd en kennis heeft om je vraag te beantwoorden. Ten tweede zijn alle eerder gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor iedereen toegankelijk, waardoor je met behulp van de zoekfunctie het antwoord op je vraag soms al direct kunt vinden.

 • CrossValidated

 

Dit is een engelstalig forum, waarop je met al je vragen over statistiek terecht kunt. Je kunt ook eenvoudig in het forum zoeken. 

 • Forum Statistiek

 

Dit is een nederlandstalig en zeer toegankelijk forum. Het heeft ook een zoekfunctie.

Boeken en artikelen

Hieronder vind je standaardwerken over een aantal methodologische en statistische onderwerpen. De meeste van deze boeken kun je bij ons in de winkel of in de universiteitsbibliotheek inzien. Allereerst volgen een aantal standaardwerken over de momenteel meest gebruikte analyses.

 

 • Variantie-analyse en Regressie-analyse 

 

Stevens, J. (2002). Applied Multivariate Statistics for the Social Sciences.

Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2007). Using multivariate statistics.

 

 • SPSS

 

Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS.

Hieronder volgen een aantal standaardwerken over geavanceerde analysetechnieken.

 

 • Item Response Theorie 

 

Hambleton, R. K., Swaminathan, H., & Rogers, H. J. (1991). Fundamentals of item response theory.

 

 • Kruistabel Analyse (voor categorische data)

 

Wickens, T. D. (1989). Multiway contingency tables analysis for the social sciences.

 

 • Mathematische Statistiek

 

Miller, I., & Miller, M. (2003). John E. Freundʼs Mathematical Statistics with Applications.

Multilevel Analyse

Hox, J. (2002). Multilevel analysis: Techniques and applications.
Snijders, T. A. B., & Bosker, R. J. (1999). Multilevel analysis: An introduction to basic and advanced multilevel modeling.

Structural Equation Modeling

Bollen, K. A. (1989). Structural Equations with Latent Variables.

 • Tijdserie Analyse

 

Harvey, A. C. (1989). Forecasting, Structural Time Series Models and the Kalman Filter.

Links with an asterisk are suitable for non-Dutch speaking students. Moreover, most books, if not all, are written in English.