Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Leer ons kennen

Methodologiewinkel Psychologie

In deze eerste stap volgt informatie over de methodologiewinkel van Psychologie. Hier wordt vermeld waarvoor je bij ons terecht kunt en hoe je vervolgens het best te werk kunt gaan, om een antwoord op je vraag te vinden.

Waarvoor?

Kom langs voor gratis methodologisch en statistisch advies.  

  • Concrete vragen 

Loop je ergens tegenaan in bijvoorbeeld het onderzoekspracticum of tijdens je masterthese? En lukt het je niet om het probleem zelfstandig op te lossen? Dan proberen we je daar graag bij te helpen. Zorg dat je voorafgaand aan je bezoek aan de methodologiewinkel een duidelijk overzicht van je onderzoek op papier zet. Denk hierbij aan je theoretisch model, hoofd- en deelvragen, hypothesen, operationalisaties, type variabelen (bv. continue/discreet), analysetechnieken, enzovoort. Hou het overzicht kort en overzichtelijk, maar probeer er zoveel mogelijk relevante informatie in te verwerken. Neem dit overzicht mee naar de winkel, zodat we je sneller en beter kunnen helpen.  

  • Second opinion 

Bij onderzoek komt veel kijken en het kan dus gebeuren dat je bijvoorbeeld iets over het hoofd ziet, of iets gewoon graag zeker wilt weten. Dit is met name van belang in de design fase, aangezien het dan nog eenvoudig is wijzigingen in je onderzoek aan te brengen. Is mijn design goed? Ga ik voldoende proefpersonen testen? Dit zijn voorbeelden van vragen waarmee je bij ons ook terecht kunt. Zorg ook hier dat je je bezoek goed voorbereidt en neem een kort overzicht mee met alle relevante informatie over je onderzoek.  

  • Totale wanhoop 

Het kan gebeuren dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet (of door de data de onderzoeksvraag niet meer). Kom je er echt niet meer uit, kom dan langs en we zetten samen een gestructureerd stappenplan uit, zodat je weer op weg kan.

  • Elk stadium 

Je bent in elk stadium van je onderzoek welkom. Veel studenten komen langs tijdens de analysefase, maar het is verstandig om tijdens de designfase al een keer langs te komen. Onze ervaring is dat een goed design veel problemen in de latere fasen voorkomt.

Waarvoor niet?

Wij geven slechts advies of proberen je op weg te helpen. Het onderzoek of de analyses voeren we dus niet voor je uit. Aan het door ons gegeven advies kunnen geen rechten worden ontleend. Let ook op dat voor methodologische en statistische problemen vaak meer dan één oplossing bestaat. Het is dan ook goed mogelijk dat het door ons gegeven advies niet in lijn is met het advies van een masterthese begeleider. Mocht dit tot problemen leiden dan adviseren we je ons spreekuur te bezoeken samen met je begeleider, zodat we kunnen overleggen over de verschillende adviezen. 

Voor wie?

In de praktijk is iedereen welkom! Echter, in theorie zijn wij er voor de psychologiestudenten van de UvA en bij drukte hebben zij dus voorrang.

Openingstijden

De Methodologie winkel is maandag t/m vrijdag van 11:00 tot 13:00 uur geopend (onder voorbehoud van wijzigingen). Je vindt ons op de UvA (Roeterseilandcampus, Nieuwe Achtergracht 129-B) Gebouw L, kamer S.15. Kijk voor eventuele wijzigingen van de openingstijden op onze facebookpagina.