Bijvakken mét en zonder vereiste voorkennis
Interesse in een bijvak bij Psychologie? We bieden diverse vakken die interessant zijn voor studenten met weinig of geen voorkennis op het gebied van Psychologie. Dit zijn vakken zoals Developmental psychology, Brain & cognition, Work & organisational psychology, Clinical psychology, Social psychology, Neuropsychology. Heb je al meer voorkennis en wil je je kennis verdiepen? Dan kan je uit meer vakken kiezen.
Al ons (hoorcollege-)onderwijs is in het Engels; bij werkgroepen kun je over het algemeen kiezen tussen een Engelstalige of een Nederlandstalige groep. Wat betreft de toetsing: die is in het Engels, maar je mag essayvragen in het Nederlands beantwoorden.
Bijvakstudenten zijn van harte welkom, maar bij plaatsgebrek gaan studenten die de hele opleiding volgen voor. Er zijn echter veel vakken waarbij we geen plaatsgebrek verwachten; dat geldt eigenlijk voor alle vakken waar geen of weinig ingangseisen voor gesteld worden. Voor deze vakken zul je dus –als je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet – met redelijke zekerheid worden geplaatst. Voor de andere vakken kunnen we het moeilijker vooraf inschatten. Meld je aan, dan krijg je van ons bericht.
De aanmelding voor semester 2 is nu gesloten. Als je wilt weten of het toch nog mogelijk is om je aan te melden, mail dan naar educationdesk-psy@uva.nl.
Als je studeert aan een andere onderwijsinstelling dan de UvA dien je eerst een bijvakinschrijving te doen via Studielink. (NB: als je een hbo-opleiding doet dien je minimaal je propedeuse behaald te hebben). Je krijgt dan een UvA-studentnummer en een UvAnetID. Deze zijn nodig voor een aanmelding bij UvA-vakken.
Deze vakken kun je volgen zonder voorkennis, ongeacht hoe ver je in je eigen studie bent (NB: hbo studenten moeten wel hun propedeuse behaald hebben):
Introductory psychology (6)
Brain & Cognition (6)
Research methods and statistics (12)
Developmental psychology (6)
Social psychology (6)
Work & organisational psychology (6)
Clinical psychology (6)
Neuropsychology (6)
Behavioural data science (3)
Meer weten over de inhoud van deze vakken? Alle informatie over het vak vind je als je op de vakken klikt.
Let op: voor studenten die de bachelor Psychologie doen wordt een aantal vakken gekoppeld gegeven. Dit zijn:
Als bijvakstudent kun je deze twee vakken gewoon los volgen voor 6 ec per deel. Onder het kopje “registration” in de studiegids staat bij deze vakken precies uitgelegd welke code je moet gebruiken in de vakaanmeldapplicatie.
Een uitzondering is het vak Behavioural Data Science dat met een ander vak 6 ec is. Als bijvakstudent kun je dit andere vak niet volgen. Je kunt BDS wel los doen, voor 3 ec.
Psychologie biedt ook vakken waar je geen specifieke kennis op het gebied van Psychologie voor nodig hebt, maar waarbij wel een eis is dat je minstens 60 ec bij je eigen opleiding hebt behaald. Deze vakken zijn:
We bieden ook vakken waar je geen specifieke kennis op het gebied van Psychologie voor nodig hebt, maar waarbij wel een eis is dat je minstens 60 ec bij je eigen opleiding en (binnen of buiten die 60 ec) voor minstens 12 ec aan sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden hebt behaald. Deze "Current Topics"-vakken zijn:
Aanmelding voor deze vakken gaat via een formulier.
In het formulier word je gevraagd om een overzicht (scan) mee te sturen van je studieresultaten tot nu toe zodat helder is dat je minstens 60 ec hebt behaald bij je hoofdopleiding en – voor de Current Topics – minstens 12 ec op het gebied van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Je kunt zo’n overzicht vragen bij de administratie van je hoofdopleiding.
Heb je al behoorlijk wat voorkennis op het gebied van Psychologie? Dan ben je mogelijk ook toelaatbaar tot onze specialistische vakken. Natuurlijk hangt het af van welke voorkennis je al hebt.
We bieden 7 specialisaties en elke specialisatie biedt in het tweede semester een vakkenpakket van 30 ec verspreid over 4 of 5 vakken. We raden je aan om het pakket in zijn geheel te volgen, omdat je dan een zorgvuldig samengesteld programma hebt waarbij alle vakken op elkaar zijn afgestemd. Het is ook mogelijk om losse vakken uit de pakketten te volgen, maar vaak geldt dat je ook andere vakken uit het pakket moet hebben gehaald.
De voorkenniseisen zijn voor de specialisatiepakketten zijn:
De specialisaties die een pakket van 30 ec bieden zijn de onderstaande zeven. Geïnteresseerd? Kijk hieronder of je aan de ingangseisen denkt te voldoen. Zo ja, klik op de link en lees dan de informatie die er staat onder de kop Tweede Jaar. Daar wordt namelijk de informatie gegeven over de vakken in het specialisatiepakket.
Aanmelding voor deze vakken gaat via formulier.
In het formulier word je gevraagd om een overzicht (scan) mee te sturen van je studieresultaten tot nu toe zodat helder is dat je minstens 60 ec hebt behaald bij je hoofdopleiding en minstens 18 ec op het gebied van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Daarnaast moet duidelijk zijn dat je voldoet aan de eisen die gelden voor de specialisatie waar je vakken bij wilt doen. Je kunt dit overzicht aanvragen bij de administratie van je hoofdopleiding.
Voor specialistische vakken gelden behoorlijk hoge ingangseisen. We noemen hierboven telkens de naam van een vak dat bij ons wordt gegeven en de ingangseis dekt. Maar: een equivalent vak is ook goed. Dus vragen we “psychological communication” en heb jij bij een andere opleiding het vak gespreksvaardigheden gehad, geef dat dan aan op het formulier waarmee je je inschrijft.
Als een bijvakstudent volgens ons onderwijsbureau niet volledig voldoet aan de ingangseisen, laten we de aanmelding altijd nog zien aan de specialisatiecoördinator. Die kan beoordelen of je toch in aanmerking komt om het vak te volgen.
Voor Research Master studenten van het IIS en de FMG zijn de Research Mastervakken Psychologie toegankelijk, mits je voldoet aan de ingangseisen (zie studiegids.uva.nl). Als je niet zeker weet of je aan de ingangseisen voldoet, neem dan contact op: researchmaster-psychology-fmg@uva.nl
Als je voldoet aan de ingangseisen, dan kun je je tijdens de aanmeldingsperiode aanmelden via de vakaanmeldapplicatie.
Let op: Psychologie ResMas-studenten hebben voorrang bij plaatsing. Als een vak vol zit, plaats jezelf dan op de wachtlijst. Als er plekken vrij komen kan je wellicht alsnog geplaatst worden. Na de aanmeldingsperiode krijg je bericht of je geplaatst bent.