Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Je mag je mondkapje afdoen als je zit en 1,5 meter afstand kan houden. Maar wanneer mag het nog meer af? En welk type heb je nodig? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Wanneer mag ik het mondkapje afdoen?

Als je zit, en je 1,5 meter afstand kan houden, mag het kapje af. Maar ook als het dragen van een mondkapje het verzorgen of volgen van onderwijs belemmert, mag het kapje af. Hetzelfde geldt voor als je aan het eten of drinken bent en een vaste zitplaats hebt.  

In de praktijk komt dat op het volgende neer. 

Tijdens onderwijs en onderzoek:

  • Het kapje mag af als het dragen niet kan vanwege veiligheidsvoorschriften in een laboratorium. De docent beslist welke maatregelen wel nodig zijn. 
  • Docenten mogen het mondkapje af doen als ze voor een groep staan, zodat ze goed verstaanbaar zijn. 
  • Studenten mogen het mondkapje even afdoen als dat nodig is om te communiceren, je moet dan wel een zitplaats hebben.
  • Studenten mogen het mondkapje even afdoen als ze lange tijd binnen zitten en last hebben van het kapje. Bijvoorbeeld tijdens tentamens of op een studiewerkplek. Blijf in dat geval wel goed afstand houden.  

Tijdens het eten, op kantoor, promoties en vanwege ziekte:

  • Het mondkapje mag ook af om iets te eten of drinken, zolang je op een vaste plek zit of staat. 
  • Medewerkers mogen het mondkapje af doen als ze op hun werkplek zitten, zolang ze 1,5 meter afstand kunnen houden. Tijdens vergaderingen mag het kapje af als dat nodig is om te communiceren.
  • Tijdens promoties kunnen sprekers het mondkapje afdoen bij het houden van een betoog of stellen of beantwoorden van vragen. Het publiek in de zaal draagt wel een mondkapje. 
  • Uiteraard zijn mensen die om medische redenen geen mondkapje mogen dragen ook uitgezonderd van de maatregel. Op deze pagina vind je daar meer informatie over. 

Wat voor soort kapje wordt aangeraden? 

De wegwerpkapjes werken het beste. Daarbij hebben medische mondkapjes van type II de voorkeur. Zorg dat het mondkapje goed op je gezicht aansluit, zodat het je neus, mond en kin bedekt. Heb je en kwetsbare gezondheid? Dan kun je het beste een medisch mondkapje van het type II-R gebruiken.  

Beide types houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als je ademt, praat of zingt. Ook houden ze druppels tegen die je anders zelf zou inademen. Met deze mondkapjes bescherm je jezelf én anderen dus beter tegen het virus. 

Kijk hier voor meer informatie over deze mondkapjes. 

Hoe kom ik aan een type-II mondkapje? 

Je kunt de type II-mondkapjes kopen bij de drogist of supermarkt. Mocht je deze zijn vergeten dan liggen er mondkapjes op verschillende plekken op de campus. We hopen dat je de kapjes zoveel mogelijk ophoudt gedurende de dag. 

Meer informatie

De regels rondom mondkapjes worden ook bijgehouden op deze pagina. 

Bekijk hier of je naar de campus mag komen en welke richtlijnen momenteel gelden bij een bezoek. De pagina wordt zo snel mogelijk geüpdatet.  

Op deze pagina vind je alle informatie over quarantaine, vaccinaties en wanneer je moet (zelf)testen op een rij.

Bekijk de informatie en veelgestelde vragen (FAQs) op uva.nl/corona of mail naar coronavragen@uva.nl