Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Veelgestelde vragen over de start van het studiejaar 2020-2021

Voor bachelor-, premaster en masterstudenten in het domein Pedagogische en Onderwijswetenschappen

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs, en dus ook voor jou als student. Op deze pagina vind je informatie die relevant is voor aankomende en zittende bachelor-, premaster- en masterstudenten in het domein Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

Algemene vragen

 • Wat is de status van het BSA voor bachelorstudenten?

  Hieronder vind je de status van het bindend studieadvies van de bacheloropleidingen Pedagogische en Onderwijswetenschappen in het collegejaar 2019-2020.

  Naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus hebben de UvA en de HvA besloten dit collegejaar geen negatief bindend studieadvies uit te brengen. Dit heeft voor POW-studenten andere gevolgen dan voor UPvA-studenten.

  Bachelorstudenten Pedagogische en Onderwijswetenschappen

  • Eerstejaarsstudenten die in het collegejaar 2019-2020 voldoen aan de BSA-norm van 42 EC ontvangen een positief studieadvies. Voor hen verandert er niets.
  • Eerstejaarsstudenten die in het collegejaar 2019-2020 niet voldoen aan de BSA-norm van 42 EC ontvangen allen uitstel van het BSA tot het einde van collegejaar 2020-2021. De BSA-norm blijft voor hen bestaan uit 42 EC aan eerstejaarsvakken. Voor deze studenten verandert er verder wel iets, want volgens de preCorona-norm zouden zij aan het einde van 2020-2021 60 EC  aan eerstejaarsvakken behaald moeten hebben.
  • Studenten die in collegejaar 2018-2019 uitstel hebben ontvangen en in het huidige collegejaar nog geen 60 EC aan eerstejaarsvakken hebben behaald (zoals volgens de preCorona-norm eigenlijk zou moeten), zullen nogmaals uitstel krijgen. Ook voor hen verandert er verder iets, want zij hoeven aan het einde van 2020-2021 geen 60 EC, maar minimaal 42 EC aan eerstejaarsvakken te hebben behaald.

  Bachelorstudenten  Universitaire Pabo van Amsterdam

  • Eerstejaarsstudenten die in het collegejaar 2019-2020 voldoen aan de BSA-norm van 50 EC ontvangen een positief studieadvies. Voor hen verandert er niets.
  • Eerstejaarsstudenten die in het collegejaar 2019-2020 niet voldoen aan de BSA-norm van 50 EC ontvangen uitstel van het BSA tot einde collegejaar 2020-2021. De BSA-norm waaraan zij aan het einde van 2020-2021 moeten voldoen is 60 EC. Dat is hetzelfde als de preCorona-norm die de HvA hanteerde, dus geen verdere verandering.
  • Studenten die in collegejaar 2018-2019 uitstel van het BSA hebben ontvangen, dienen aan het eind van dit studiejaar 2019-2020, 60 EC aan eerstejaarsvakken hebben behaald. De examencommissie Universitaire Pabo van Amsterdam bekijkt aan het eind van dit studiejaar, individueel, welk BSA zij gaat geven aan studenten die uitstel hebben gekregen maar nog niet voldoen aan de 60 EC-norm.

  Vragen

  Indein je vragen hebt over bovenstaande, kun  je opnemen met de examencommissie Pedagogische en Onderwijswetenschappen via het digitale contactformulier.

 • Kan ik beginnen met mijn master als ik mijn bachelor nog niet heb afgerond?

  Normaal kun je pas beginnen met een masteropleiding aan de UvA als je je bachelor volledig hebt afgerond. Indien je een relevante vooropleiding hebt, je je tijdig voor de masteropleiding hebt aangemeld en in het tweede semester van het studiejaar 2019-2020 maximaal 15 EC vertraging hebt opgelopen, kun je in aanmerking komen voor de zogenaamde zachte knip. Je kunt de ontbrekende bachelorvakken gedurende het hele studiejaar 2020-2021 alsnog afronden. Echter, mag je tijdens de masteropleiding pas aan je masterscriptie beginnen als je bachelorscriptie is afgerond, en aan je masterstage als je bachelorstage is afgerond.

  Procedure zachte knip:

  • Je regelt de herinschrijving voor de bacheloropleiding en schrijft je tevens voor de masteropleiding in.
  • Vanaf 1 juli is het mogelijk om een Verzoek tot toelating met studievertraging in te dienen. 
  • Als je je vooropleiding op een andere Nederlandse universiteit dan de UvA volgt, dien je daarbij de volgende bewijsstukken aan te leveren:
   1. Een niet opgeschoonde cijferlijst.
   2. Een verklaring van de huidige instelling waaruit blijkt dat de vertraging vakken van het 2e semester van het laatste jaar betreffen en dat je minimaal 165 EC van het bachelorprogramma reeds hebt behaald.
 • Kan ik beginnen met mijn master als ik mijn premaster aan de UvA nog niet heb afgerond?

  Normaal kun je pas beginnen met een masteropleiding aan de UvA als je je premasterprogramma volledig hebt afgerond. Indien je tijdig voor de masteropleiding hebt aangemeld en in het tweede semester van het studiejaar 2019-2020 voor maximaal 20% van je vastgelegde premasterprogramma vertraging hebt opgelopen, kun je in aanmerking komen voor de zgn. zachte knip. Je kunt de ontbrekende premastervakken gedurende het hele studiejaar 2020-2021 alsnog afronden.

  Procedure zachte knip:

  • Je schrijft je in voor de masteropleiding. Je volgt de ontbrekende premastervakken op je masterinschrijving. Mocht je je volledige premasterprogramma niet in 2020-2021 kunnen afronden, dan is herinschrijving voor de master vooralsnog niet mogelijk.
  • Voor de mastervakken meld je je zelf tijdens de vakaanmelding aan. De aanmelding voor de premastervakken loopt via de onderwijsbalie. 
  • Vanaf 1 juli is het mogelijk om een Verzoek tot toelating met studievertraging in te dienen. 
 • Kan ik beginnen met mijn premaster als ik mijn hbo-bachelor nog niet heb gehaald?

  Normaal kun je pas beginnen met een premaster-opleiding aan de UvA als je je hbo-bachelor volledig hebt afgerond. Indien je een relevante vooropleiding hebt, je tijdig voor het premasterprogramma masteropleiding hebt aangemeld en in het tweede semester van het studiejaar 2019-2020 voor maximaal 15 EC vertraging hebt opgelopen, kun je in aanmerking komen voor de zgn. zachte knip. Je kunt de ontbrekende bachelorvakken uit je vooropleiding gedurende het hele studiejaar 2020-2021 alsnog afronden.

  Procedure zachte knip premaster:

  • Je regelt je herinschrijving bij de hbo- of wo-instelling waar je je vooropleiding volgt; dit is je hoofdinschrijving.
  • Daarnaast dien je je als 2e inschrijving in te schrijven voor de wo bachelor Pedagogische wetenschappen (of Onderwijswetenschappen, afhankelijk van traject)) - Schakelprogramma aan de UvA.
  • Vanaf 1 juli is het mogelijk om een Verzoek tot toelating met studievertraging in te dienen. 
  • Als je je vooropleiding op een andere Nederlandse universiteit dan de UvA volgt, dien je daarbij de volgende bewijsstukken aan te leveren:
   1. Een niet opgeschoonde cijferlijst.
   2. Een verklaring van de hbo-instelling waaruit blijkt dat de vertraging vakken van het 2e semester van het laatste jaar betreffen en dat je minimaal 225 EC van het bachelorprogramma reeds hebt behaald.

  In algemene zin raden we je aan om goed na te denken of je met deze vertraging aan de master of premaster wilt beginnen. Je studiebelasting zal hoger zijn en we kunnen geen rekening houden met eventuele overlap in roosters en tentamens.

Vragen over de onderwijsintroductie

Heb je vragen over de onderwijsintroductie? Kies dan het lemma dat voor jou van toepassing is op de studentensite voor Pedagogische en Onderwijswetenschappen:

Andere vragen

Staat je vraag er (nog) niet tussen? Kijk dan ook op de algemene pagina van de UvA met veelgestelde vragen over inschrijving en toelating. Of neem contact op met de onderwijsbalie van Pedagogische en Onderwijswetenschappen.