Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Afstuderen en diploma aanvragen

Afstuderen en diploma aanvragen

Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Bachelor- en masterstudenten van afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen dienen alle onderstaande stappen te doorlopen om het afstuderen aan te vragen.

Let op! Studenten van de Universitaire Pabo van Amsterdam ontvangen twee diploma's: een hbo-bachelor Leraar Basisonderwijs (Bachelor of Education) en een universitaire bachelor Pedagogische wetenschappen (Bachelor of Science, BSc), vrij programma. Studenten dienen bij zowel de UvA (via onderstaande stappen) als bij de HvA apart een diploma-aanvraag in. Meer informatie over de diploma-aanvraag bij de HvA is te vinden op de HvA-website.

 • 2. Wanneer vraag je het diploma aan?

  Vraag je diploma aan wanneer je bezig bent met het laatste onderdeel van je opleiding en wanneer je verwacht binnenkort te kunnen afstuderen.

  Let op: de eerst mogelijke examendatum (=diplomeringsdatum in SIS) is de laatste werkdag van de maand waarin je je laatste resultaat hebt behaald of verwacht te behalen.

 • 4. Vraag het diploma aan in SIS

  Zodra je bent ingelogd in SIS ga je naar 'Studieadviezen en diploma's' en daar start je de diploma-aanvraag. Kies de juiste diplomeringsdatum (= examendatum). De eerst mogelijke diplomeringsdatum is de laatste dag van de maand waarin je het laatste resultaat hebt behaald of verwacht te behalen. Neem contact op met de onderwijsbalie van afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen als je in SIS problemen ondervindt.

  Let op! Je kunt geen diplomeringsdatum in het verleden aangeven. Vraag je diploma dus op tijd aan.

 • 5.Wat moet je verder nog doen en/of weten?
  • Als je buiten onze opleiding studiepunten hebt behaald en deze mee wilt laten tellen, bijvoorbeeld keuzevakken, vergeet dan niet in SIS een verzoekschrift voor de desbetreffende onderdelen in te dienen. Raadpleeg de Onderwijs- en examenregeling (OER) welke vakken je in je vrije keuzeruimte mag opnemen. Als je een vak buiten de UvA hebt gevolgd, dien je een gewaarmerkt bewijsstuk bij de onderwijsbalie in te leveren.
  • Je dient de definiteve versie van je scriptie te uploaden op Canvas (t.b.v. plagiaatcontrole). 
   De UvA stimuleert open access publicatie van scripties om zo kennis met de samenleving te delen en inzicht te geven in het onderwijs aan de UvA. Meer informatie hierover vind je op de pagina Scriptie publiceren op de website van de Universiteitsbibliotheek.
 • 6.Wanneer kan je je uitschrijven voor de opleiding? 

  Zodra je je laatste tentamen/product ter beoordeling hebt ingeleverd, kun je via Studielink een verzoek tot uitschrijven indienen. Je dient bij het uitschrijfverzoek wel de optie AFSTUDEREN te selecteren, zodat je uitschrijfverzoek nog niet definitief is. Om je uitschrijving in gang te kunnen zetten, dien je het afstudeerformulier (zie stap 3) ingevuld en opgestuurd te hebben.

  Pas wanneer de examencommissie je dossier heeft goedgekeurd en de formele afstudeerdatum heeft bepaald, en je aan alle betalingsvoorwaarden hebt voldaan, zal de Centrale Studentenadministratie je uitschrijfverzoek in behandeling nemen. De UvA beëindigt in dat geval je inschrijving per 1e van de volgende maand.

  • Let op! Deze vermelding AFSTUDEREN is niet nodig in de maanden juli en augustus, omdat de UvA je automatisch uitschrijft, wanneer je je niet herinschrijft per 1 september.
  • Totdat je diploma-aanvraag door de opleiding is goedgekeurd, zal je collegegeld blijven betalen. Indien van toepassing krijg je restitutie van het teveel betaalde collegegeld.
  • Let op! Het is niet mogelijk om je met terugwerkende kracht uit te schrijven.
 • 7. Wanneer ontvang je je diploma?

  Je ontvangt het diploma tijdens de diploma-uitreiking. Verdere informatie over de uitreiking ontvang je na de diploma-aanvraag. De bachelordiploma’s worden één keer per jaar (oktober) en de masterdiploma’s drie keer per jaar uitgereikt. Let op: je kunt alleen deelnemen aan een bepaalde diploma-uitreiking wanneer je tijdig je diploma hebt aangevraagd (SIS + onderwijsbalie). Je examendatum (=diplomeringsdatum in SIS) moet minimaal twee maanden vóór de datum van de diploma-uitreiking liggen. Je kunt je diploma ook ophalen bij de onderwijsbalie, uiterlijk twee maanden na je examendatum (=diplomeringsdatum in SIS). Wanneer je diploma klaar ligt, informeert de onderwijsbalie je per e-mail.

  Uitreikingsdata studiejaar 2019 - 2020*

  Let op! In verband met de coronavirusmaatregelen kan het zijn dat de diploma-uitreikingen in aangepaste vorm plaatsvinden. 

  Bachelor Pedagogische en Onderwijswetenschappen

  • donderdag 3 oktober 2019, begin van de avond (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2019)
  • oktober 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2020)

  Bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA)

  • donderdag 31 oktober, vanaf 17 uur (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2019)
  • november 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2020)

  Masters Pedagogische wetenschappen

  • vrijdag 22 november 2019, overdag (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2019)
  • vrijdag 28 februari 2020, overdag (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 december 2019)
  • vrijdag 12 juni 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 30 april 2020)
  • november 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2020)

  Master Onderwijswetenschappen

  • vrijdag 22 november 2019 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2019)
  • vrijdag 12 juni 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 30 april 2020)
  • november 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2020)

  Research Master Child Development and Education

  • donderdag 21 november 2019 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2019)
  • donderdag 11 juni 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 30 april 2020)
  • november 2020 (examendata + afstudeerformulier + gevraagde documenten ingediend t/m 31 augustus 2020)

  * In verband met reservering van de locaties kunnen de data/tijden eventueel nog veranderen.