Welke opleiding volg je?

Op kamers wonen in Amsterdam

Laatst gewijzigd op 13-02-2022
Het vinden van een kamer in Amsterdam is niet altijd even gemakkelijk. Hieronder vind je tips over het vinden van een kamer en je rechten en plichten als huurder.
Toon informatie specifiek voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?

Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk kamers beschikbaar zijn, is de UvA voortdurend in gesprek met de gemeente, woningcorporaties en andere organisaties. Er worden nieuwe woningen gebouwd. Desalniettemin is het vinden van een kamer in Amsterdam vaak niet eenvoudig. De vraag naar studentenwoningen blijft groter dan het aanbod. Maar laat je niet uit het veld slaan. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Oriënteer je eerst op organisaties, verhuurders en bemiddelaars, om een kamer te vinden in Amsterdam.

Begin op tijd

Door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel iets te vinden. Daarbij is het van belang dat zo veel mogelijk vrienden en bekenden weten dat je op zoek bent; veel studenten vinden hun woning via-via.

Ook is het belangrijk je te realiseren dat je waarschijnlijk niet meteen je droomkamer vindt. Je weet het nooit, maar een betaalbare kamer in een grachtenpand in het centrum? Dat gaat aan het begin van je studie waarschijnlijk niet lukken. Op een kamer wat verder buiten het centrum maak je veel meer kans. Zet dus niet te hoog in voor je (eerste) kamer.

UvA Kameractie: voor eerstejaars bachelorstudenten

De UvA KameractieExterne link is een voorrangsregeling voor eerstejaars bachelorstudenten die van het VWO komen. Hiermee kun je je kans op een kamer in Amsterdam aanzienlijk vergroten. Lees via onderstaande link of en hoe je je kunt aanmelden.

Rechten en plichten als huurder

Wanneer je een woning huurt heb je verschillende wettelijke rechten. Zo kan je voor veel woningen huurtoeslag aanvragen en geldt meestal een maximale huurprijs. De maximale huur wordt bepaald aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

Wanneer je een huurcontract tekent, mogen niet zomaar kosten worden gerekend. Zo is het niet toegestaan bemiddelingskosten te rekenen en ook sleutelgeld hoef je niet te betalen. Zoek daarom eerst meer informatie over wat je daartegen kan doen als je toch moet betalen om een kamer te krijgen. Ook het opzeggen van een contract is gebonden aan veel regels. Zo mag je huurbaas je niet zomaar uit je woning zetten, zelfs niet als je een tijdelijk contract hebt.

Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de huurregelgeving. Via onderstaande links vind je meer informatie over verschillende aspecten van de huurregelgeving.

Huisvesting voor topsporters

Aan de Laan van Spartaan heeft Ymere 102 woningen die verhuurd worden aan studenten die aan topsport doen. De toewijzing verloopt via voordracht door Topsport AmsterdamExterne link. Ben je op hoog niveau aan het sporten, dan kan je bij hen informeren of je in aanmerking komt voor een woning.

Central Student Service Desk (CSSD)

Heb je algemene vragen over studeren aan de UvA, zoals over in- of uitschrijven of collegegeld? Neem contact op met de CSSD. Wil je iets aanvragen of laten ondertekenen? Gebruik het contactformulier.