Het Centre for Urban Mental Health organiseert een reeks online lezingen om de expertise en het huidige denken over complexiteitswetenschap en stedelijke geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen. Voor de komende online lezing zijn we verheugd professor Andrea Wittenborn te verwelkomen om te praten over haar werk om complexe feedbackmechanismen die ten grondslag liggen aan depressie te begrijpen.

Kerngegevens van evenement Inzicht in de complexe feedbackmechanismen die ten grondslag liggen aan depressie
Datum 22 september 2021
Tijd 16:00 -17:00

Andrea Wittenborn is hoogleraar Menselijke Ontwikkeling en Gezinsstudies en directeur van het doctoraatsprogramma Koppel- en Gezinstherapie. Ze heeft ook een aanstelling op de afdeling Psychiatrie en Gedragsgeneeskunde. Dr. Wittenborn behaalde haar Ph.D. aan de Purdue University in 2007. Ze heeft ook nog zeven jaar op de faculteit van Virginia Tech en in 2014 bij de Michigan State University gezeten.

Andrea's onderzoeksinteresses omvat het testen van resultaten van depressie-interventies, gepersonaliseerde behandeling en interpersoonlijke mechanismen van depressie. Haar klinisch onderzoek is gericht op het verminderen van depressieve symptomen en het verbeteren van hechte relaties. Een invloedrijke onderzoekslijn was haar werk om een causaal lusdiagram te ontdekken en om de complexe interacties van depressieve stoornissen te begrijpen.

Andrea paste nieuwe kwalitatieve systeemdynamische methoden toe op de mechanismen van depressie. Het resulterende model definieert 13 belangrijke versterkende feedbackloops als belangrijkste drijfveren van depressie en biedt een eerste stap om de complexe dynamiek van depressie te begrijpen.

Bij het Centre for Urban Mental Health willen we nieuwe wegen ontrafelen om de stedelijke geestelijke gezondheid te verbeteren, waarbij rekening wordt gehouden met de complexiteit en dynamiek van psychische problemen en psychische stoornissen in een stedelijke omgeving.