Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Afstuderen en diploma aanvragen

Afstuderen en diploma aanvragen

Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Volg de onderstaande stappen voor het aanvragen van je diploma. Raadpleeg ook de algemene regels van de UvA ten aanzien van diploma-aanvragen.

Algemene regels van de UvA ten aanzien van diploma aanvragen

Stap 1: wanneer vraag je je diploma aan?

Vraag je diploma aan wanneer je bezig bent met het laatste onderdeel van je opleiding en wanneer je verwacht binnenkort te kunnen afstuderen. Let op: de eerst mogelijke examendatum (=diplomeringsdatum in SIS) is de laatste werkdag van de maand waarin je je laatste resultaat hebt behaald of verwacht te behalen.

Stap 2: Vraag je diploma aan in SIS

Zodra je bent ingelogd in SIS ga je naar 'Studieadviezen en diploma's' en daar start je de diploma-aanvraag. Kies de juiste diplomeringsdatum (= examendatum). De eerst mogelijke diplomeringsdatum is de laatste dag van de maand waarin je het laatste resultaat hebt behaald of verwacht te behalen. Neem contact op met de onderwijsbalie als je in SIS problemen ondervindt. Let op: je kunt geen diplomeringsdatum in het verleden aangeven. Vraag dus op tijd je diploma aan.

Stap 3: Vul het afstudeerformulier in en stuur de gevraagde documenten mee

Vul het formulier Afstuderen en diploma-aanvraag FMG in (zie link Diploma-aanvraag hieronder). Beantwoord de vragen nauwkeurig en volg de aanwijzingen goed op.

Let op! het is belangrijk dat je het aanvraagformulier pas verstuurt als je je scriptie hebt afgerond en je de benodige colloquiumpunten hebt behaald.  Deze dien je namelijk digitaal met het aanvraagformulier mee te sturen.

Diploma-aanvraag

Stap 4: Wat moet je verder nog doen en/of weten?

Als je buiten onze opleiding studiepunten hebt behaald en deze mee wilt laten tellen, bijvoorbeeld keuzevakken, vergeet dan niet in SIS een verzoekschrift voor de desbetreffende onderdelen in te dienen. Raadpleeg de Onderwijs- en examenregeling (deze vind je in de A-Z lijst) welke vakken je in je vrije keuzeruimte mag opnemen. Als je een vak buiten de UvA hebt gevolgd, dien je een gewaarmerkt bewijsstuk bij de onderwijsbalie in te leveren. Verder dien je je scriptie op Blackboard (t.b.v. plagiaatcontrole) te uploaden.

Stap 5: Wanneer kan ik me uitschrijven voor de opleiding? 

Schrijf je uit voor de opleiding via Studielink.

Je moet in ieder geval tot en met je examendatum (= diplomeringsdatum in SIS) ingeschreven staan bij de UvA. Zodra je aan de laatste onderwijsverplichting hebt voldaan, het afstuderen hebt aangevraagd in SIS en het formulier Afstuderen en diploma-aanvraag FMG in hebt gevuld kun je je uitschrijven als student aan de UvA via Studielink per de eerste van de maand volgend op de diplomeringsdatum.

Let op: voor het indienen van een uitschrijvingsverzoek hoeft het cijfer van het laatste (en afgeronde) onderdeel nog niet bekend te zijn. Vermeld echter duidelijk dat het om een uitschrijfverzoek in verband met AFSTUDEREN gaat. In dat geval zal het verzoek door de Centrale Studentenadministratie eerst on hold worden gezet.

Pas wanneer de examencommissie je dossier heeft goedgekeurd en de formele afstudeerdatum heeft bepaald, en je aan alle betalingsvoorwaarden hebt voldaan, zal de Centrale Studentenadministratie je uitschrijfverzoek in behandeling nemen. De UvA beëindigt in dat geval je inschrijving per 1e van de volgende maand.

 • Let op: Deze vermelding AFSTUDEREN is niet nodig in de maanden juli en augustus, omdat de UvA je automatisch uitschrijft, wanneer je je niet herinschrijft per 1 september.
 • Totdat je diploma-aanvraag door de opleiding is goedgekeurd, zal je collegegeld blijven betalen. Indien van toepassing krijg je restitutie van het teveel betaalde collegegeld.
 • Let op: het is niet mogelijk om je met terugwerkende kracht uit te schrijven.

Stap 6: wanneer ontvang je je diploma?

Je ontvangt je diploma tijdens de diploma-uitreiking. Verdere informatie over de uitreiking ontvang je na je diploma-aanvraag. De bachelor diploma’s worden één keer per jaar (oktober) en de masterdiploma’s drie keer per jaar uitgereikt. Let op: je kunt alleen deelnemen aan een bepaalde diploma-uitreiking wanneer je tijdig je diploma hebt aangevraagd (SIS + onderwijsbalie). Je examendatum (=diplomeringsdatum in SIS) moet minimaal twee maanden vóór de datum van de diploma-uitreiking liggen. Je kunt je diploma ook ophalen bij de onderwijsbalie, uiterlijk twee maanden na je examendatum (=diplomeringsdatum in SIS). Wanneer je diploma klaar ligt informeert de onderwijsbalie je per e-mail.

Uitreikingsdata studiejaar 2018 - 2019

Bachelor Pedagogische en Onderwijswetenschappen

 • donderdag 4 oktober 2018, 18.15 uur (aanvraag via Topdesk ingediend t/m 31 augustus)

Masters Pedagogische en Onderwijswetenschappen*

 • vrijdag 23 november 2018 (examendata + aanvraag via Topdesk ingediend t/m 31 augustus 2018)
 • vrijdag 22 februari 2019 (examendata + aanvraag via Topdesk ingediend t/m 31 december 2018)
 • vrijdag 7 juni 2019 (examendata + aanvraag via Topdesk ingediend t/m 30 april 2019)
 • week 44/45/46 2019 (examendata + aanvraag via Topdesk ingediend t/m 31 augustus 2019)

Research Master Child Development and Education

 • donderdag 22 november 2018
 • donderdag 21 februari 2019
 • donderdag 6 juni 2019

Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA)

 • donderdag 15 november 2018

* in verband met reservering van de locaties kunnen de data/tijden eventueel nog veranderen.