Het academisch jaar is begonnen en dat betekent dat de ‘nieuwe’ master Epicurus officieel is gestart. Op maandagmorgen 6 september werd de eerste lichting masterstudenten feestelijk verwelkomd met motiverende woorden van Paul van Trotsenburg, hoofd van de master Geneeskunde en Irene de Graaf, plaatsvervangend hoofd van de Master Geneeskunde.

De vernieuwde master kenmerkt zich onder andere door een nieuwe manier van evalueren: programmatisch toetsen. Studenten nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun leerproces. Door dagelijks feedback te verzamelen op hun handelen, leren zij gaandeweg hun vaardigheden te verbeteren. Daarnaast is er in de nieuwe master aandacht voor medemenselijkheid, authenticiteit en zelfzorg. “De student neemt de regie en richt het eigen groeiproces naar eigen inzicht in. Met dertien weken voorbereidend onderwijs voorafgaand aan de te lopen coschappen, bereiden wij hen optimaal voor op de ervaringen op de leerplekken. En vervolgens mogen zij hun fris opgedane kennis in praktijk brengen. Waarbij werkplekbegeleiders hen continu voorzien van feedback, zodat de student elke dag meer leert over het vak, maar ook over zichzelf als persoon. En zo ontwikkelen zij zich tot onze kundige collega van de toekomst”, aldus Saskia Peerdeman, vice-decaan faculteit der Geneeskunde.

De kakelverse studenten van de nieuwe lichting werden maandag onthaald met een kleine attentie. De voormalig Bachelorstudenten waren nieuwsgierig naar de nieuwe master. “Al hebben we natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal met de vorige master, ik vind het passen bij de huidige tijdsgeest dat we via intrinsieke motivatie onszelf continu ontwikkelen”, vertelt een student.