Vanwege de Coronamaatregelen ziet het collegejaar 2020-2021 er op de faculteit Geneeskunde anders uit dan je misschien verwacht had. Hoe ziet het onderwijs in de master eruit? En hoe zorgen we voor een veilige omgeving? Daarvoor hebben we richtlijnen opgesteld rondom toegang tot het gebouw en hygiëne.
De Coronamaatregelen en alles wat je daardoor moet missen, kunnen grote impact hebben op hoe je je voelt. Blijf er niet mee rondlopen; de UvA en Amsterdam UMC bieden hulp, zowel praktisch als mentaal.
Met de beslisboom check je of je naar Amsterdam UMC mag komen voor onderwijs.
Oondanks de lockdown kan de master Geneeskunde worden gecontinueerd. Door de huidige toename van Covid-19 patiënten wordt de reguliere zorg in veel ziekenhuizen wel weer afgeschaald, en kan het dus voorkomen dat je minder vaak op de werkvloer aanwezig kunt zijn. Dit wordt dan opgevangen door flankerend onderwijs of inzet in de Covid-19 zorg.
Hiervoor de volgende kaders:
Vanaf 1 december is het wettelijk verplicht voor patiënten en bezoekers (vanaf 13 jaar) om in Amsterdam UMC een mondneusmasker te dragen bij elk ziekenhuisbezoek. Dat geldt dus ook voor studenten. Net als in het openbaar vervoer gaat het om niet-medische mondneusmaskers, die voor eigen rekening komen.
Je komt het ziekenhuis binnen met een niet-medisch mondneusmasker. Net als in het openbaar vervoer gaat het om niet-medische mondkapjes, die voor eigen rekening komen.
Loop je klinische stage, dan volg je de regels van de instelling of stagelocatie.
Vanaf september volg je bepaalde onderdelen in de onderwijsweken online via Zoom. Vaardigheidsonderwijs vindt plaats in het vaardighedencentrum en onderwijs in de coschappen volg je waar dat kan gewoon op de vloer. Uiteraard houden we ons aan de maatregelen die op dat moment gelden.
De coschappen worden waar mogelijk op de reguliere manier uitgevoerd. Als coassistent ben je een zorgverlener en mag je dus in de ziekenhuizen aanwezig zijn en deelnemen aan de patiëntenzorg. Waar nodig volg je speciaal ontwikkeld flankerend onderwijs, georganiseerd vanuit het AMC. Hierin behandel je weekthema’s. Zodra coassistenten overal volledig aanwezig kunnen zijn, gaan we terug naar het reguliere programma.
Natuurlijk houden we de situatie voor jullie goed in de gaten en verzorgen we het onderwijs op locatie alleen als dat veilig en verantwoord kan. Daarbij volgen we de richtlijnen en het beleid van Amsterdam UMC, het RIVM en de UvA. Omdat onze faculteit midden in Amsterdam UMC locatie AMC ligt (het ziekenhuis dus), hebben we ook te maken met de regels en richtlijnen van het AMC. Deze richtlijnen zijn leidend. Het kan dus zijn dat onze faculteit in sommige situaties afwijkt van wat er UvA-breed besloten wordt en de regels in het AMC strenger lijken dan van de UvA.
Alle (onderwijs) ruimten voldoen ruimschoots aan de eisen die gelden voor luchtbehandeling. Dat was vóór Corona zo en dat is nog steeds zo. Lees meer over de normen voor luchtbehandeling van het RIVM.
Houd je mailbox en Canvas in de gaten voor belangrijke mededelingen vanuit de opleidingen en Onderwijssupport.
Op Tulp Intranet vind je een pagina met nieuws over Corona; daar staat algemene actuele informatie voor medewerkers en zorgpersoneel van beide ziekenhuizen (zowel AMC als VUmc) , en dus minder gedetailleerde informatie voor UvA-studenten.
Op de UvA-site vind je algemene informatie rondom corona.
Heb je een persoonlijke vraag die je graag wil bespreken met een van de studieadviseurs of International Office? Stel deze dan ook via de DSSD. Kijk bij Studieadviseurs hoe je met hen in contact komt.
Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op met de onderwijsbalie van de faculteit Geneeskunde via de Digitale Student Service Desk (DSSD) of bij de studentenbalie/Onderwijsadministratie.