Studeren en Corona 2021-2022

Veilig studeren in het AMC

We hebben goed nieuws. De laatste maatregelen in het hoger onderwijs komen te vervallen per 25 september. Daarmee komt ‘normaal’ onderwijs op onze faculteit in het AMC steeds meer in zicht.

Vanaf 25 september geldt er geen maximum groepsgrootte meer en komt ook de mondkapjesplicht voor studenten te vervallen. De anderhalvemetermaatregel is al losgelaten per 30 augustus. Door het loslaten van de maximum groepsgrootte is het ook weer mogelijk om de hoorcolleges en patiëntcolleges fysiek, in de collegezaal, door te laten gaan.

De belangrijkste maatregel die van kracht blijft is dat we de contacten tussen studenten en patiënten gescheiden houden en dat betekent dat studenten dus nog niet in het ziekenhuis mogen komen.

Klinische stages (co-schappen)

Als Masterstudent krijg je echter te maken met de regels voor medewerkers (op je leerwerkplek) en met de regels voor studenten als je onderwijs volgt op de faculteit. Dit is verwarrend, maar we kunnen dit niet voorkomen. Houd je als je onderwijs volgt op de faculteit aan de onderstaande regels. Als je op je leerwerkplek bent, dan houd je je aan de daar geldende regels.

Nieuwe regels vanaf 25 september

Hieronder vind je een opsomming van de nieuwe regels zoals die vooralsnog gaan gelden van 25 september tot 1 november. Laten we er samen voor zorgen dat we de regels die nog wél van kracht zijn ook echt naleven, zodat we het onderwijs op locatie kunnen blijven organiseren.

• Je blijft alleen op plein J en de bouwdelen J, K0 en K01 en L01, L0 en L2.
  • Je komt NIET in het ziekenhuis (en dus ook NIET op Voetenplein/AH To go).
  • Je hoeft geen 1.5 meter afstand meer tot elkaar te houden. Maar houd ajb wel rekening met anderen (niet-studenten, docenten en medewerkers), die deze afstand wel op prijs stellen.
  • Het dragen van een mondkapje is niet langer verplicht, maar het kan uiteraard wel. Als een ander aan je vraagt of je er een wilt dragen, vragen we je daar coulant mee om te gaan.
  • Beide etages van de MB kunnen gewoon worden gebruikt, maar we vragen de kelder als zelfstudie te gebruiken (stilte) en de bovenverdieping voor groep studeren of overleg. Je kunt in de MB ook via de trap naar onder-of bovenverdieping. Wel blijven de in- en uitgangen van de MB zoals ze nu zijn.
  • De ingang van de MB is bij de TBL zaal, de uitgang is op K01.
  • Co-assistenten gaan de MB binnen via het digitorium.
  • Je laat je testen bij klachten passend bij COVID-19 en je komt niet naar het AMC voordat de negatieve uitslag bekend is.
  • Een positieve uitslag dien je melden via de DSSD.
  • We verzoeken je twee keer per week een zelftest te doen (te bestellen via zelftestonderwijs.nl).
  • Voor de Epstein bar gelden de horeca-regels.

Goed geventileerd

Alle (onderwijs) ruimten voldoen ruimschoots aan de eisen die gelden voor luchtbehandeling. Dat was vóór Corona zo en dat is nog steeds zo. Lees meer over de normen voor luchtbehandeling van het RIVM.

Zelftesten

We roepen alle studenten en medewerkers op om minimaal twee keer per week een zelftest te doen. De testen zijn gratis te bestellen via zelftestonderwijs.nl. Zelftesten en vaccinaties zorgen ervoor dat we allemaal kunnen bijdragen aan een veilige campus en verdere versoepelingen voor het onderwijs. Positieve sneltest? Laat dit bij de GGD bevestigen en kom NIET naar de Meibergdreef!

Mentaal gezond in Coronatijd

Ondanks de versoepelingen kan de Coronacrisis nog steeds een grote impact hebben op hoe je je voelt. Blijf er niet mee rondlopen; de UvA en Amsterdam UMC bieden hulp; praktisch en mentaal.

Algemene richtlijnen

Hieronder wijzen we je nog even op de basisrichtlijnen en wat je moet doen bij klachten die passen bij Covid-19.

• Basisrichtlijnen
    • Hou je altijd aan de richtlijnen van het RIVM.
    • Bij verplaatsen draag je een mondmasker. Dus ook bij wc-bezoek of even koffie halen op het plein, mondmasker op!
    • Als je zit mag het mondmasker af.
    • Was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog.
    • Vermijd drukte: ga weg als het druk is en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
    • Reinig je handen voor en na het onderwijs. Bij de collegezalen staan palen met reinigingsdoekjes. Ook in alle overige onderwijslokalen zijn reinigingsmiddelen aanwezig.
    • Maak je werkplek voor en na gebruik schoon.
    • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
  • Wat doe je bij (vermoeden van) COVID-19- besmetting?
    • Heb je klachten die kunnen wijzen op COVID-19 zoals beschreven op de site van RIVM? Laat je dan direct verplicht testen via de lokale GGD.
    • In afwachting van de testresultaten blijf je thuis en meld je je ziek via de DSSD. Geef aan dat je het testresultaat afwacht.
    • Is je testuitslag bekend? Heropen dan de melding van de DSSD en geef aan of je uitslag positief of negatief was.
    • Is de test positief? Volg dan het protocol van het RIVM.
    • Meld je via de DSSD beter na afloop van de isolatie.
    • Is de test negatief (geen Corona), dan ben je weer welkom in het Amsterdam UMC.
    • Mocht je enkele weken later opnieuw klachten ontwikkelen, maak dan een nieuwe melding in de DSSD.

Risicogebied

• Ben je de afgelopen 14 dagen in een risicogebied geweest? En heb je geen klachten  zoals hoesten, koorts of verkoudheid? Dan kun je gewoon naar college komen (volg de RIVM richtlijnen).