Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Voorbereiding

Voordat je vertrekt

Wanneer je een stageplek hebt gevonden, moeten er natuurlijk nog wat zaken geregeld worden. Niet alleen de toestemming van de coördinator voor het studieonderdeel is heel belangrijk, ook je registratie bij het International Office. Je kan de checklist gebruiken om je te helpen bij een goede voorbereiding. Lees hieronder meer over wat je bij het International Office regelt en wat je regelt voor de goedkeuring van het studieonderdeel.

Goedkeuring studieonderdeel

Zorg ervoor dat voor vertrek de goedkeuring voor het studieonderdeel in het buitenland in orde is.

Aanbevelingsbrief

Bewijs nodig van ‘good standing'? Vraag deze verklaring aan via de A-Z lijst onder het lemma ‘Formulieren’ of via de Digitale Studenten Service Desk.

Registratie (verplicht!)

Registreer je vooraf bij het International Office door het registratieformulier te uploaden via onderstaande link. Je kan het registratieformulier hier terugvinden. Registratie is verplicht! Samen met de registratie kan je vaak ook een beursaanvraag indienen. Daarover lees je bij Beurzen meer.

De registratie is belangrijk voor:

 • overzicht bij calamiteiten;
 • bijhouden van de studentenmobiliteit;
 • aanvraag beurzen​.

Registratieformulier

Registratie online indienen:

Registratie online indienen bij het International Office

Pre Departure Training (verplicht)

Na registratie bij het International Office word je aangemeld voor de Pre Departure Training (PDT) en ontvang je vanuit het International Office bericht betreffende de aanmelding en deelname.

OV-vergoeding

Het DUO-formulier voor een ov-vergoeding tijdens je verblijf in het buitenland, kan je laten aftekenen bij de Studentenbalie in het AMC. Meer info over de vergoeding en de aanvraagdocumenten, vind je terug op de website van DUO.

Beurzen

Voor welke beurs kom ik mogelijk in aanmerking?

 • Voor studieonderdelen en coschappen: zie AMC-fonds.
 • Voor wetenschappelijke stages: zie het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF).
 • Doe je een stage binnen Europa? Check de voorwaarden voor de Erasmusbeurs.
 • Overige beurzen: kijk op www.wilweg.nl/beursopener.

Wat hoort er bij een beursaanvraag?

 • Registratieformulier - zie bovenstaand onder ‘Registratie (verplicht!)’
 • Curriculum Vitae en cijferlijst
 • Motivatiebrief
  • In je motivatiebrief licht je toe waarom je dit studieonderdeel graag in het buitenland wilt volgen en waarom jij hiervoor in aanmerking wil komen voor de beurs.
 • Goedkeuring van de begeleider en/of coördinator
  • Voor elk studieonderdeel is dit verschillend. Kijk goed na hoe je deze krijgt bij de informatie van het desbetreffende studieonderdeel. Of vraag advies bij het International Office.

 Vraag tijdig een beurs aan en let hierbij goed op aanvraagdeadlines en voorwaarden!

AMC-fonds

Als je een regulier studieonderdeel in het buitenland loopt van minimaal 4 ECTS, kom je mogelijk in aanmerking voor een beurs van het AMC-fonds. Dit geldt niet voor het coschap Kindergeneeskunde in België. De beurs is ook aan te vragen door honoursstudenten voor een Summer School. De beursbedragen zijn afhankelijk van duur van het studieonderdeel en de bestemming en wordt niet toegekend als er voor hetzelfde studieonderdeel al een AUF- of Erasmusbeurs wordt verleend.

Lees de criteria goed door voor je een aanvraag indient. Het aanvraagformulier voor de beurs vind je onder Registratie. 

Criteria en bedragen AMC-fonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds van de Amsterdamse Universiteitsvereniging stelt uit onder meer het Spinozafonds geld beschikbaar voor de financiering van reis- en verblijfbeurzen voor studenten die een wetenschappelijk project voltooien in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld de wetenschappelijke stage in de master Geneeskunde, of de onderzoeksstage van laatstejaars Medische Informatiekunde studenten zijn. De beurs kan maximaal één keer worden aangevraagd.

Ook voor het bezoek aan een congres kan de beurs worden aangevraagd. Voorwaarde is dat je een masterstudent bent die de wetenschappelijke stage doet of heeft gedaan en die op het congres een bijdrage levert aan bijvoorbeeld een poster.

Je kan de beurs hier aanvragen.

Lees de criteria voor Geneeskundestudenten goed door voor je een aanvraag indient. Voorafgaand aan de beurs moet je je registreren bij het International Office. 

Criteria, bedragen en deadlines AUF

De Erasmus beurs

De Europese Unie financiert onder bepaalde voorwaarden beurzen voor studenten die een studie- of stageperiode doorbrengen bij universiteiten of onderzoekscentra binnen Europa. De hoogte van de beurs hangt af van de duur en de bestemming. Uitgebreide informatie over Erasmus+ en de bedragen, vind je op de Erasmuspagina van het Buitenlandportal.

Lees de criteria goed door voor je een aanvraag indient. Het aanvraagformulier voor de beurs vind je onder Registratie. 

De beurs van de Nederlandse Hartstichting  

Voor een wetenschappelijke stage op het gebied van hart- en vaatziekten maak je mogelijk kans op een beurs van de Nederlandse Hartstichting. Per universiteit zijn twee beurzen beschikbaar: één voor een geneeskundestudent en één voor een niet-geneeskundestudent.

De coördinatie van de beurs ligt in handen van de uitwisselingscoördinator van het International Office AMC. De student mag op moment van voordracht door de universiteit nog niet zijn begonnen met de stage. Kijk voor de actuele informatie aanvraagprocedures op de site van de Nederlandse Hartstichting.

Het zoeken naar andere geschikte beurzen en fondsen

Er zijn veel kleine beurzen en fondsen voor studenten. Begin ruim op tijd met zoeken en informeren; veel beurzen hanteren deadlines. Kijk voor de beurzen op www.wilweg.nl/beursopener.

Hieronder vind je een aantal beurzen die interessant kunnen zijn:

Gezondheid en veiligheid in het buitenland

Veilig je stage doorkomen? Lees voor je vertrek de brochure ‘Gezondheids- en veiligheidsrisico’s in het buitenland’.

Brochure Gezondheids- en veiligheidsrisico’s in het buitenland

Verkeer je in een noodsituatie of weet je niet goed wat te doen? Raadpleeg het Stappenplan Noodsituatie om je te helpen.

Stappenplan Noodsituatie