For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Aankomend eerstejaars

Aankomend eerstejaars

Gaan studeren is een groot avontuur, waarin je veel nieuwe ervaringen zult opdoen. Tegelijkertijd zul je ook veel informatie tot je moeten nemen over praktische zaken die je nodig hebt voor een goede start van dit studiejaar. Nadat je hebt deelgenomen aan UvA Matching vind je hier alle informatie die je nodig hebt tot aan de eerste collegedag van studiejaar 2020-2021.

 • Vul het intakeformulier in [facultatief]

  [Eind juni] ontvang je een intakevragenlijst. We hopen dat je dit zo snel mogelijk invult, zodat wij weten dat je bij ons komt studeren. Doe je dit vóór <…> juli, dan weet je zeker dat we op tijd je persoonlijke rooster en groepsindeling kunnen maken. Ook voorkom je dat je veel herinneringsmails ontvangt.

 • Jouw introductie-evenementen

  Je studie begint met een aantal evenementen die jou alvast vertrouwd maken met het studentenleven.  Kom meer te weten over je studie, je nieuwe studiegenoten en leer je weg te vinden binnen de universiteit. Geef je op!

  Get Ready Zomerschool

  Voorafgaand aan de Intreeweek organiseert de UvA een driedaags zomerprogramma speciaal voor ‘eerste generatie studenten’.  Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens De Get Ready Zomerschool maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

  Datum: 

  Link

  Intreeweek

  Een week vol feest, cultuur, muziek en wetenschap waarin je andere studenten leert kennen

  Datum: 24 tot en met 28 augustus

  Aanmelden en meer informatie

  Introductiedag van je opleiding

  <korte omschrijving>

  Datum:

  Meld je aan [ link ]

  Introductiekamp

  <korte omschrijving>

  Datum:

  Aanmelden en meer informatie

 • Een goede voorbereidiing [facultatief]

  Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op de start van je studie. Hieronder een overzicht; doe er je voordeel mee!

  Training (voorbeeld: Wiskundetraining)

  <korte omschrijving>

  Datum:

  Link

   

 • Je eerste jaar; wat is wat?

  Je zult met veel nieuwe termen en begrippen in aanraking komen in de eerste weken van je studie . Om het je makkelijk te maken ontvangen alle eerstejaars tijdens de intreeweek  een handig overzicht: de <Studiestarter>

  Academische kalender

  Vanaf het academisch jaar 2016-2017 tot en met het academisch jaar 2024-2025 hanteren de VU en de UvA een gezamenlijke jaarindeling.

  Bekijk hier de kalender.

  Vakken en roosters

  Wil je weten welke vakken je krijgt, kijk dan in de studiegids. Je hoeft je niet aan te melden voor vakken, dit doet de Education Service Desk.

  Roosters

  De roosters voor het komende studiejaar vind je in DataNose. De indeling in werk- en practicumgroepen gebeurt in de eerste week van september, op basis van jouwaanwezigheid bij de Opleidingsintroductie. Tot die tijd zijn alle werkgroepen en practica in je persoonlijke rooster weergegeven.

  Roosters

  In de laatste week van augustus ontvang je een mail over je eerstejaarsgroep en je persoonlijke rooster.

  Canvas

  Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Zodra de docent de pagina van het vak heeft open gezet, vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten. Log in en neem alvast een kijkje

 • Studiemateriaal- wat heb je nodig?

  Studieboeken

  Voorbeeld 1

  In de Studiegids vind je per vak welke studiematerialen er gebruikt gaan worden. Let op: Er komt geen aparte boekenlijst. De boeken kun je bestellen via de studievereniging <naam studievereniging>.

  Voorbeeld 2

  In de literatuurlijst vind je je boeken voor de eerste twee onderwijsblokken. De boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel of bij de studievereniging <naam studievereniging> (als lid krijg je korting op studieboeken).

  Laptopeisen

  Aan de UvA gaan we ervan uit dat je zelf voor een laptop zorgt. Dit noemen we ‘bring you own device’. Dit zijn de eisen waar jouw laptop tenminste aan moet voldoen:

  • Eis 1
  • Eis 2

  Benodigdheden voor labpractica

  Tijdens het eerste jaar ga je ook labpracticumvakken volgen en daar heb je labspullen nodig zoals een labjas en een snijset. Die kan je kopen bij de studievereniging Congo.

 • Begeleiding bij je studie

  Wist je dat er tijdens je studie allerlei mensen klaar staan om je te helpen?. Een greep uit de mogelijkheden:

  Support tijdens je studie

  Ben je je wellicht op zoek naar extra studie uitdaging? Of gaat niet alles zoals je had verwacht? Vind je het lastig een studieplanning te maken? Voor dit soort vragen kun je terecht bij de Studieadviseur.

  Succesvol studeren

  Om je studie tot een succes te maken is er meer nodig dan zelfstudie, colleges volgen en avonden lang blokken. Even zo belangrijk is of jij je op je plek voelt, dat je deel uitmaakt van de universitaire wereld. Dit gaat niet altijd vanzelf. Er zijn verschillende mogelijkheden die jou hierbij kunnen helpen. Kijk hiervoor bij het programma Succesvol studeren.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking, chronische ziekte, ad(h)d, autisme of dyslexie? De universiteit biedt verschillende soorten begeleiding. Hiermee willen we jou een zo prettig mogelijke studietijd bieden en studievertraging voorkomen. Lees meer over studeren met functiebeperking.

 • Naast je studie

  Naast je studie kun je van hartenlust deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten die Amsterdam biedt. Ook kun je lid worden van de studievereniging.

  Studievereniging

  Studieverenigingen zijn verbonden aan een bepaalde studie of aan een groep van verschillende studies. Ze organiseren zowel inhoudelijke activiteiten als gezelligheidsactiviteiten. Door lid te worden van zo'n vereniging kom je in contact met je medestudenten uit verschillende studiejaren en ben je betrokken bij je studie. [Check hier het overzicht].

  Studentenvereniging

  Je kunt ook lid worden van een studentenvereniging. Deze zijn niet verbonden aan een opleiding en zo kun je ook kennismaken met studenten van buiten jouw opleiding en campus.

  CREA

  CREA vind je op de Roeterseilandcampus en is de culturele organisatie van de UvA. Daar kun je allerlei cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek, theater, dans, film, digitale media, fotografie en literatuur. Ook heb je er het CREA cafe. Check hier.

  USC

  Maak gebruik van het ruime sportaanbod van het USC, het studentensportcentrum van de UvA. Bekijk hier het aanbod. Er is ook een USC op het Amsterdam Science Park.

 • Campus

  Veel van je colleges worden op de <specifieke campus> gehouden. Op deze plattegrond zie je wat er allemaal te vinden is op jouw campus.

 • Contact

  Heb je  nog vragen over je inschrijving of eerste studiedag? Neem dan gerust contact op met de onderwijsbalie.  De medewerkers van de Education Desk FNWI helpen je graag verder.