Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Zwanger- en ouderschap tijdens studie

Ben je zwanger, of combineer je de studie met ouderschap, dan is het goed om samen met een studentbegeleider te kijken hoe je dit kunt combineren met je studie. Hieronder staan de verschillende voorzieningen en andere informatie voor zwangere studenten en/of studenten met kinderen op een rij, evenals de contactpersoon waar je met je vragen terecht kunt.

Zwanger? Overleg met je studieadviseur

In geval van zwangerschap is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een afspraak te maken met de studieadviseur van je opleiding. Jullie kunnen dan kijken of er aanpassingen van je studieprogramma nodig zijn. Ook als je een studerende moeder of vader bent, kan het belangrijk zijn om contact te hebben met je studieadviseur. Bijvoorbeeld om te bespreken of een aanpassing van je programma mogelijk is, of als je kind ziek is en je daardoor vertraagd dreigt te raken in je studie.

Kolfruimtes

Binnen de universiteit zijn er ruimtes die gebruikt kunnen worden als kolfruimte. De mogelijkheden verschillen per campus. Neem contact op met je studieadviseur voor de mogelijkheden bij jouw opleiding.

Financiële ondersteuning

Als je door zwangerschap en bevalling vertraging oploopt in je studie kun je, als je voldoet aan de voorwaarden, in aanmerking komen voor financiële steun van de universiteit (via het Profileringsfonds). Uitgangspunt is dat deze steun maximaal 4 maanden bedraagt.

Als je geen of niet voldoende studiefinanciering hebt om je studie te bekostigen, kun je een aanvraag doen bij een particulier fonds, met een aanbeveling van een studentendecaan.

Toeslagen

Vanuit de overheid zijn er verschillende vormen van toeslag mogelijk.

  • Via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een toeslag op je studiefinanciering mogelijk, de eenoudertoeslag, als je een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar en je geen partner hebt.
  • Een Kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Combineer je je studie met de zorg voor een kindje en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan. Geef veranderingen, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding, altijd meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag, dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt.

Nuttige websites