Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Topsport

De UvA kent een Topsportregeling. Topsporters kunnen tijdens hun studie (financiële) ondersteuning krijgen.

 • Wanneer ben je een topsporter?

  Voor het wel of niet verlenen van ondersteuning hanteert de universiteit criteria die zijn opgesteld op advies van het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). Je bent topsporter als je:

  • óf op het hoogste internationale niveau (Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en/of Olympische Spelen) meedoet, binnen een erkend topsport onderdeel;
  • óf door jeugdige leeftijd en/of gebrek aan ervaring nog niet rijp bent voor wedstrijden op het hoogste internationale niveau, maar wel zo goed presteert dat een groei naar het niveau van de A-categorie verwacht kan worden (High Potential).

  Via de website van NOC*NSF Topsport, kun je zien of je voor een status in aanmerking komt.

 • Welke ondersteuning kun je van ons verwachten?

  1. Studie- en sportplan

  De studieadviseur van je opleiding kan je helpen met het opstellen van een geïntegreerd studie- en sportplan. Afhankelijk van de mogelijkheden per faculteit en/of opleiding kan de studieadviseur je adviseren over/ondersteunen bij een optimale afstemming tussen studie en sport. Denk hierbij aan gesprekken met docenten over aanpassing van het studieprogramma, het aanvragen van een extra tentamenkans of het verschuiven van tentamendata bij de examencommissie wanneer die net in een trainingsperiode vallen. Let op: de mogelijkheden verschillen per faculteit en/of opleiding.

  2. Financiële regeling

  De UvA kent een Topsportregeling. Topsporters kunnen tijdens hun studie financiële ondersteuning krijgen uit het Profileringsfonds.

  Topsporters die door de UvA zijn erkend en niet onder de A-categorie vallen en tijdens de basisbeursperiode door topsport studievertraging oplopen, kunnen voor een periode van in totaal maximaal 12 maanden financiële steun ontvangen in de vorm van een gift. De belangrijkste voorwaarden om voor deze steun in aanmerking te komen zijn:

  • je hebt tijdig contact opgenomen met je studieadviseur en/of studentendecaan over de ontstane vertraging;
  • je hebt nog geen afsluitend doctoraal- of masterdiploma behaald.

  Regeling Topsport en Profileringsfonds

  Meer informatie vind je in de Regeling Topsport en in de Regeling Profileringsfonds, (Algemene deel + blz. 8, 9 en 17).

  3. Gratis sportkaart USC

  Als je door de UvA als topsporter bent aangemerkt, kun je gratis een sportkaart krijgen bij het USC. Je moet dan wel aangemeld zijn bij Topsport Amsterdam. Via studentendecaan Marjan Kuiper, j.m.kuiper@uva.nl, kun je je hiervoor aanmelden.

Header image by Steven Lelham (Unsplash)