Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studeren met een functiebeperking, dyslexie of chronische ziekte

De Universiteit van Amsterdam wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking, dyslexie of chronische ziekte hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. We bieden verschillende soorten ondersteuning en begeleiding. Hiermee hopen we jou een zo prettig mogelijke studietijd te bieden.

De voorzieningen van de UvA

Ben je geïnteresseerd in een studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of studeer je al en heb je een functiebeperking? Als je ondersteuning nodig hebt bij het volgen van onderwijs of maken van tentamens, willen wij jou hier graag bij helpen.

De UvA biedt je, afhankelijk van jouw beperking, diverse mogelijkheden voor ondersteuning bij het volgen van onderwijs en het maken van tentamens om je zo prettig mogelijk te laten studeren. Deze voorzieningen mogen tegelijkertijd geen invloed hebben op de kwaliteit of moeilijkheidsgraad van ons onderwijs. In onderstaande pdf kun je lezen wat je wel en niet aan ondersteuning kan verwachten.

Let op:

 • De UvA kan afwijken van adviezen voor voorzieningen, die door deskundigen of andere onderwijsinstellingen zijn gegeven.
 • Vraag een voorziening op tijd aan: minimaal 4 maanden voor de start van je studie en minimaal 6 weken voordat je een toets of tentamen hebt.
 • Bij wie kun je terecht?

  Studentendecanen

  • Om een tentamenvoorziening aan te vragen kun je een afspraak maken met een studentendecaan. Dit kan via een doorverwijzing van je studieadviseur of gewoon rechtstreeks. De studentendecaan adviseert de contactpersoon van je opleiding, op basis van je medisch rapport of ingediende dyslexierapport, over de geschiktheid van een voorziening en over de geldigheidsduur ervan.
  • Het is raadzaam om tijdig, liefst vóór de start van het studiejaar, contact op te nemen met een studentendecaan. De studentendecaan kan je meer vertellen over de voorzieningen en begeleiding die de UvA biedt voor studenten met een functiebeperking.
  • Ook voor vragen over onder andere (financiële) ondersteuning bij studievertraging kun je bij een studentendecaan terecht.
  • De studentendecanen bieden verder trainingen en workshops studievaardigheden aan waar je veel aan kunt hebben als je studeerproblemen hebt of ze wilt voorkomen.

  Studieadviseur

  Binnen de opleiding is de studieadviseur je eerste aanspreekpunt, bijvoorbeeld als je vragen over je rooster of planning hebt. De gegevens van de studieadviseur vind je op de pagina van jouw studie.

  Studentenpsychologen

  • De studentenpsychologen bieden een training 'Hoe te studeren met AD(H)D' aan.
  • Ook voor problemen van psychische aard kun je contact opnemen met de studentenpsychologen.

  Studentenartsen

  Voor studiegerelateerde gezondheidsproblemen, zoals RSI en stress, kun je terecht bij de Studentenartsen.

  Student Careers Centre

  Als je advies nodig hebt of begeleiding zoekt voor een sollicitatie, neem dan contact op met het Student Careers Centre. Onze loopbaanadviseurs hebben ervaring met het begeleiden van studenten met verschillende beperkingen en/of bijzondere persoonlijke omstandigheden.

  UvA IDEAs

  UvA IDEAs (voorheen: Student Disability Platform) is een platform dat gerund wordt door studenten met een functiebeperking die zich inzetten voor een toegankelijke en inclusieve UvA waar iedere student de kans krijgt om alles uit zijn of haar studie(s) te halen zonder daarbij belemmeringen als gevolg van een functiebeperking en/of chronische ziekte te ervaren.

 • Huisvesting voor studenten met een functiebeperking

  Studentenwoningen zijn te vinden via Studentenwoningweb en ROOM. Hier worden zowel zelfstandige als gedeelde woningen aangeboden. Hier word je niet begeleid en deze kamers zijn ook niet aangepast, maar mogelijk kun je hier een kamer vinden die toch aan jouw eisen voldoet.

  Wanneer je geen begeleiding nodig hebt, bieden De Key of DUWO een aantal kamers die zijn aangepast aan de eisen van studenten met een functiebeperking. Met De Key kan je contact opnemen via info@dekey.nl. Met DUWO kan je contact opnemen via de website van DUWO.

  Als je er zelf niet goed uitkomt, of je acute hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de studentendecanen.

  Rolstoelgeschikte woningen

  WoningNet Amsterdam biedt rolstoelgeschikte woningen aan voor mensen die permanent gebruik maken van een rolstoel maar wel zelfstandig kunnen wonen. Voor deze woning heb je een indicatie nodig van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Amsterdam.  Via de gemeente is het mogelijk om een urgentieregeling aan te vragen, dan krijg je voorrang op het krijgen van een sociale huurwoning.

  Begeleid wonen

  In Amsterdam zijn er verscheidene organisaties die begeleid wonen aanbieden. Voor studenten met ASS is dat Stumass. Voor studenten met een fysieke beperking is dat Fokuswonen.

  Een overzicht kun je vinden op de sociale kaart van Amsterdam. Je kunt hier zoeken aan de hand van verschillende trefwoorden.

  Woningaanpassing

  Wanneer je zelfstandig woont en speciale aanpassing aan je woonruimte nodig hebt, kun je die mogelijk aanvragen bij de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kan je het best doen in overleg met je huisvester.

 • Nog vragen?

  Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden, aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar het onderstaande adres. Je vraag wordt binnen een week beantwoord

Header image by Cris Renma (Pixabay)