Interfacultaire Lerarenopleidingen
De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs, en dus ook voor jou als student. Op deze pagina vind je informatie die relevant is voor aankomende en zittende studenten van de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO).
Allereerst willen we benadrukken dat we ervoor zorgen dat iedereen die toegelaten is tot de opleiding en op tijd het aanmeldproces voltooid heeft, per 31 augustus aanstaande met de studie kan beginnen. We gaan er van uit dat al het curriculaire ILO-onderwijs in het najaar online zal plaatsvinden, aangevuld met 2-3 fysieke bijeenkomsten, mits dat veilig en verantwoord kan. Dit fysieke onderwijs zal plaatsvinden op de dag dat je normaliter ook op de UvA zou zijn (dinsdag of donderdag) in kleine groepjes (6-9 studenten), waarschijnlijk in de middag en eerste deel van de avond. Zodra we meer weten over de invulling van het onderwijs, word je hierover geïnformeerd.
Nee. Je moet de vereiste 90 EC van je bachelor hebben behaald om te kunnen starten met de minor Educatie. De minor Educatie start voor de meeste schoolvakken ook in februari, dus als je nu niet kunt starten, kun je desgewenst in februari starten.
Nee. Je moet je vakmaster hebben behaald om te kunnen starten met de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs. De zogenaamde ‘zachte knip’ is niet van toepassing op de lerarenopleidingen. In bijzondere gevallen is enige coulance wel mogelijk; hiervoor kun je terecht bij de studieadviseur.
Ja die gaan door. De opleiding start altijd met twee introductiedagen, de startdagen genoemd. Deze staan ingepland op donderdag 27 en vrijdag 28 augustus 2020. Op dit moment is nog niet bekend of de startdagen fysiek of online zullen plaatsvinden. Hierover word je later geïnformeerd. Hou in ieder geval deze dagen vrij in je agenda, zodat je wel kan deelnemen aan deze dagen.
Alle middelbare scholen geven in principe weer fysiek onderwijs, vaak in combinatie met online onderwijs. Hoe het een en ander precies is georganiseerd op de school waar jij stage loopt, hoor je van de contactpersonen van jouw school (meestal je werkplekbegeleider en/of de schoolopleider). De Interfacultatire Lerarenopleidingen hebben met alle scholen afgesproken dat stagelopen komend jaar goed mogelijk is; wel kan het zijn dat de stageactiviteiten iets anders zijn dan in een normale situatie.
Ja dat mag. Het kabinet heeft met onderwijsinstellingen afgesproken dat studenten zo min mogelijk reizen in de spits, maar reizen naar en van je stageplek valt hierbuiten. Op dat moment ben je immers een ‘leraar in opleiding’. Om de piek over de dag te verspreiden heeft het nog steeds de voorkeur om zo min mogelijk tijdens de spits te reizen en alleen als het noodzakelijk is, maar het is niet ‘verboden’. Je studentenreisproduct (als je die hebt) is ook gewoon geldig.
Zeker weten. In de colleges zal aandacht gegeven worden aan hoe je online lesgeeft en wat hier allemaal bij komt kijken, zowel didactisch als vakinhoudelijk. Veel van de docenten op de Interfacultaire Lerarenopleidingen geven zelf ook les op een middelbare school, en weten dus uit eigen ervaring hoe het is om over te schakelen op online onderwijs.
Ja dat kan. De opleiding houdt rekening met de veranderende situatie op scholen en past opdrachten waar nodig hier op aan.
Staat je vraag er (nog) niet tussen? Kijk dan ook op de algemene pagina van de UvA met veelgestelde vragen over inschrijving en toelating. Of neem contact op met de onderwijsbalie van Pedagogische en Onderwijswetenschappen.