In het kader van de Europese Week tegen Racisme slaan SeSi Community Center van de HvA en het Chief Diversity Officer team van de UvA de handen ineen en verzorgen een week waarin je verschillende gastcolleges en workshops kunt bijwonen. Het programma is open voor studenten en medewerkers van de UvA en de HvA, en voor alle andere geïnteresseerden.
De week gaat op maandag 16 maart van start met een Kick-off evenement bij club Jaco over etnisch profileren en op 21 maart lopen we gezamenlijk de landelijke demonstratie tegen racisme op de Dam om 14.00 uur.
Het CDO-team en SeSi zetten zich in voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen de universiteit en hogeschool. Tijdens de week tegen racisme zetten zij zich daarom in om meer bewustwording te creëren omtrent racisme en discriminatie en daarbij de dialoog binnen de instellingen voort te zetten. Aanmelden is niet nodig.
Workshop What to do with white privilege?
Tijd: 15.00 -16.00 uur
Locatie: Roeterseilandcampus, lokaal D1.00
Workshopleider: Anne de Graaf
Voertaal: Engels
Kick-off club Jaco: Etnisch profileren
Tijd: vanaf 16.30 uur
Welkomswoord door Geert ten Dam, voorzitter College van Bestuur UvA
Voertaal: Nederlands
Locatie: Jaco (Jongeren Activiteiten Centrum Oost), Rhijnspoorplein 1A, Amsterdam
Programma:
16.30 uur- 17.00 uur: Inloop
17.00 uur: start programma
19.30 uur: napraten met muziek, hapjes & drankjes
Over de Kick-off:
Maandag 16 maart openen SESI, Jaco en het CDO-team, de Week tegen Racisme met de Kick-off #IKBENMEERDAN. Een dialoogavond over etnisch profileren onder leiding van Dionne Hafiez (Abdoelhafiezkhan).
Aan de hand van verschillende stellingen gaan we met elkaar in gesprek over hoe etnisch profileren in Nederland in stand gehouden wordt, wie er last van heeft en hoe we kunnen bijdragen aan dit vraagstuk. Tijdens deze avond zijn verschillende optredens van DJ’s, artiesten en voorstellingen in verschillende kunstvormen te zien. Praat met ons mee, kom in actie.
Zie ook het Facebook-event
Gastcollege Racisme en surveillance/technologie
Tijd: 11.00 - 12.00 uur
Locatie: Roeterseilandcampus, zaal A2.06
Gastdocent: Tasniem Anwar
Voertaal: Engels/Nederlands
Tasniem Anwar is promovenda bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het opsporen en vervolgen van terrorisme financiering, en onderzoekt breder de intersecties tussen juridische- en veiligheidspraktijken. Ze geeft onder andere het vak “unpacking surveillance practices in the EU” in de politicologie bachelor. Daarnaast was ze de co-founder van Amsterdam United, het intersectionele platform aan de UvA.
Over het college:
Tasniem: 'Surveillance wordt vaak in verband gebracht met veiligheid en preventie in een post 9/11 wereld. Technologische ontwikkelingen faciliteren deze praktijken, doordat op grote schaal data kan worden verzameld van verschillende groepen mensen. Niet alleen overheden zijn geïnteresseerd in deze data, maar ook commerciële bedrijven, private security companies, banken en vele anderen. In dit college besteden we aandacht aan deze surveillance praktijken (zoals gezichtsherkenning en algorithmic surveillance) en hoe deze surveillance praktijken raciale stereotypen en ongelijkheid produceren, veranderen of in stand houden. Om dit te begrijpen, onderzoeken we de historische relaties tussen surveillance en race, en hoe het koloniale- en slavernijverleden een belangrijke link zijn tussen vroegere en hedendaagse surveillance technieken. Vanuit deze historische context benaderen we surveillance niet als een post 9/11 fenomeen, maar duiden we de nieuwe technologieën als een ontwikkeling die van oudsher nauw verbonden is geweest met racisme en controle.'
Workshop Implicit Bias
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Roetereilandcampus, lokaal B2.02
Workshopleiders: Alfrida Martis & Janissa Jacobs
Voertaal: Engels/Nederlands
Over de workshop:
Een inleidende training over diversiteit, inclusie en intersectionaliteit. Deelnemers maken kennis met verschillende diversiteitsthema’s, kaders en theorie, zodat ze basiskennis opdoen om beter te kunnen praten over diversiteit. Thema's die aan bod komen, zijn impliciete vooroordelen, ‘good practices’, het delen van kennis, bondgenootschap, machtsverhoudingen en het kiezen van de juiste, inclusieve, woorden.
Tijd: 17.00 - 20.00 uur
Locatie: CREA Amsterdam
Georganiseerd met Amsterdam United
Over de film:
Paris is Burning presenteert drag als een complexe uitvoering van geslacht, klasse en ras, en een manier om iemands identiteit, verlangens en ambities tot uitdrukking te brengen. Tijdens de Week tegen Racisme willen we je uitnodigen om na te denken over ras en racisme, maar ook over politieke identiteiten die elkaar beïnvloeden en discriminatie veroorzaken.
Zie hier het Facebook event.
Gastcollege Making Excellence Inclusive in Challenging Times: Global Considerations for Decolonising the Classroom and Beyond
Tijd: 11.00 - 13.00 uur
Locatie: Roetereilandcampus, zaal C0.02
Gastdocent: Frank Tuitt
Hoogleraar hoger onderwijs aan het Morgridge College of Education
Voertaal: Engels
Over het college (in Engels):
In recent years, major demographic and economic changes worldwide have contributed to the diversification of higher education. As a result, the need to understand how to advance access, inclusion and equity in increasingly diverse classrooms has taken on a greater importance. Accordingly, this session explores the concept of Inclusive Excellence and the implications it has for teaching and learning in a variety of higher educational settings. This presentation will expose participants to a range of pedagogical considerations to link inclusion to teaching excellence.
Workshop Poetry & Writing
Tijd 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Roetereilandcampus, lokaal B3.01
Workshopleiders: Alfrida Martis & Janissa Jacobs
Voertaal: Engels/Nederlands
Over de workshop:
Een workshop over poëzie voor diversiteit en inclusie. Deelnemers worden aangemoedigd om verschillende poëzie en creatief schrijven te gebruiken als uitlaatklep voor racisme en discriminatie en als een bron van heling. Er zijn geen regels in creatief schrijven, dus deze workshop gaat over het delen van verhalen en het uiten van je stem.
uvadiversity.blog/about-us
Workshop Banners maken voor de demonstratie
Tijd: 13.00 - 15.00 uur
Locatie: Jaco (Jongeren Activiteiten Centrum Oost), Rhijnspoorplein 1A, Amsterdam
Workshopleider: Tirza Lempers
Voertaal: Engels/Nederlands
Een creatieve workshop waarin deelnemers banners en flyers kunnen maken voor de demonstratie tegen racisme op zaterdag.
Gastcollege Black identities and the search for inclusion in Dutch Society
Tijd: 11.00 - 13.00 uur
Locatie: Roetereilandcampus, zaal C0.01
Gastdocent: Francio Guadeloupe
Voertaal: Engels
Over het college (in Engels):
Francio: '’My new book project, So How Does it Feel to be a black man living in the Netherlands, an anthropological account, complements the gender inflected anti-racist scholarship of stellar Caribbean-Dutch scholars such as Philomena Essed and Gloria Wekker. Where Essed (1991) focuses on the experience and knowledge that Afro-Dutch women have regarding everyday racism, and Wekker (2016) undertakes a ‘psychoanalysis’ of white people as she phrases it, mine is one that brings to the fore the ways within the realm of urban popular culture brown skinned women and men of Antillean descent in the Netherlands contest their secondarization and together with other Dutch—e.g. Moroccan-Dutch, Ghanaian-Dutch, Turkish-Dutch, Surinamese-Dutch, native-Dutch, etc.—have been busy creating and pushing an anti-racist understanding of Dutch identity. In doing so I focus on the way these youths have been developing alternative ways of conceiving the Netherlands in urban music, video clips, sporting grounds, and stand up comedies. Those who became nationally acclaimed urban popular artists project other presentations of self into the Dutch mainstream. I take these alternative formulations of Dutch identity to be translations of a more inclusive structure of feeling, inspired by everyday convivialities, that deserves academic attention for the ways in which it foregrounds the agency of the subalternized without downplaying the impact of institutional and everyday forms of racism.'
Tijd: 17.00 - 19.30 uur
Locatie: volgt na aanmelden
Dialoog leider: Mercedes Zandwijken
Taal: Nederlands/Engels
Aanmelden verplicht. Graag hier aanmelden
Over de Keti Koti tafel:
De Keti Koti (Dialoog) Tafel is een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernij verleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daartussenin. Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd.
Met deze uitnodiging willen we graag dat u deelneemt aan dit speciale evenement, wanneer de stichting Keti Koti Tafel een persoonlijke dialoog met alle deelnemers over het onderwerp Civil Courage versus Silence mogelijk maakt. Tijdens de dialoog zullen we samen nadenken over wanneer en waarom we persoonlijk de moed hebben om in te grijpen wanneer we getuige zijn van een racistisch incident, of wanneer en waarom we in plaats daarvan zwijgen.
Debat in de stad - LGBTQIA+ en racisme
Tijd: 21.00 - 22.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger
Voertaal: Nederlands
Over Debat in de Stad:
Debat in de Stad is een programma van SeSi, een online- en offline community binnen de opleiding Social Work aan de HvA. SeSi werkt samen met studenten aan het ontwikkelen van programma’s en organiseert die voor hun studentgemeenschap. Dit om de studiebetrokkenheid te versterken, maar ook om de maatschappelijke betrokkenheid en het participatie vermogen te vergroten. Dit om te zorgen voor een inclusieve leeromgeving waar recht wordt gedaan aan de diversiteit van de studentpopulatie. Hiermee werkt SeSi aan het studiesucces van de studenten.
Landelijke antiracisme demonstratie
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
Locatie: De Dam, Amsterdam
UvA - en HvA-studenten en medewerkers verzamelen om 13:30 op Amsterdam centraal station bij tram 26.
Over de demonstratie:
21 maart is het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Deze dag is uitgeroepen door de VN na de brute moord op 69 mensen in Sharpeville in 1960 door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Over de hele wereld gaan mensen deze dag de straat op om hun stem te verheffen tegen racisme en discriminatie.
Bron: https://21maartcomite.nl/?p=870
Naast de Keti-Koti tafel en Debat in de stad, hoef je je niet aan te melden voor de activiteiten.
Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Fatima Kamal via f.kamal@uva.nl
Organisatoren