Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Let me tell you expositie en workshops

Draag bij aan inclusieve beeldvorming op het Roeterseiland! Een initiatief van de FMG en de FSR-FMG

Het Roeterseiland wordt gebruikt door een mengelmoes van mensen met heel verschillende achtergronden en levensverhalen. Hoog tijd voor een mooie expositie met inclusiviteit als thema, voor studenten en PhD’s! We willen met dit project bevragen wat wel en niet zichtbaar is. De inclusieve verbeelding van verhalen op het Roeterseiland is vanaf 4 februari 2020 te zien in de Let me tell you expositie!

let me tell you

Diversiteit op het Roeterseiland

We vragen de deelnemers die een werk willen indienen om zich te laten inspireren door twee concepten: storytelling en inclusie. We willen met het project ‘Let Me Tell You’ de diversiteit eren van de mensen die gebruik maken van de gebouwen van het Roeterseiland en een discussie beginnen over wat beelden laten zien maar ook over wat veelal niet getoond wordt. Welke verhalen zijn bekend en welke niet, en hoe spelen machtsprocessen hierin een rol? Kan je in beeld brengen wat veelal niet zichtbaar is? Mensen met heel verschillende identificaties en achtergronden maken gebruik van de gebouwen, en zij brengen ook heel verschillende verhalen met zich mee. De vraag is: Hoe kunnen we een completer verhaal laten zien?  Als finale van dit project organiseren we een expositie in de hal van REC ABCD, bestaande uit de 12 meest sprekende inzendingen. Een jury zal de selectie maken. 

De workshops én deadline voor de inzendingen voor de expositie zijn tijdens het eerste semester van 2019-20, de expositie waarin dit project resulteert zal plaatsvinden vanaf 4 februari 2020.

Opening Let Me Tell You expositie

Op 4 februari opent Agneta Fischer, de decaan van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG), de expositie die is voortgekomen uit het Let Me Tell You project. Ook zullen studenten die hebben meegewerkt aan het project, aanwezig zijn om iets te vertellen over hun werk en hun motivatie om mee te doen. De FSR FMG en de FMG diversity officer nodigen graag iedereen uit die interesse heeft in dit project voor de feestelijke opening.

Datum en tijd: 4 februari 2020, 16:00
Locatie: Roeterseiland A, hal, eerste verdieping (‘floating Island’)
Aanmelden niet nodig.

Werk indienen voor expositie

Deelnemers die een werk willen indienen om te exposeren hebben de vrije keuze ten aanzien van de methode die zij kiezen, en ook aangaande de materialen die zij willen gebruiken. Je kan een schilderij insturen, maar ook een foto, een design of een collage waarin beeld en woord samen een verhaal vertellen. Verzin het maar! Let op: we kunnen alleen twee dimensionale werken plaatsen. Check even goed de technische eisen (zie onder).

We vragen de deelnemers die een werk willen indienen om met hun werk te reageren op (een van) de volgende vragen:

 • Wie zijn de mensen die gebruik maken van het Roeterseiland, en wat is hun verhaal? Kunnen we beeld geven aan die verhalen?
 • Als we daar ruimte voor maken, welke verhalen komen daar dan uit? Zijn bepaalde verhalen dominant of sterker vertegenwoordigd dan andere? Zo ja, hoe komt dat dan?
 • Welke verhalen en beelden worden juist niet zo vaak gehoord en gezien? Wie ziet deze verhalen juist wel of niet? Hoe zijn verborgen verhalen zichtbaar te maken? 
 • In het licht van al deze vragen: wat is dan jouw verhaal en hoe verhoudt zich dat tot al die andere verhalen?

Jury

De jury bestaat uit:

 • Arletta Kaper, Docent AMFI (Hogeschool  van Amsterdam), beeldend kunstenaar en coach
 • Olga Sooudi, Docent en onderzoeker afdeling Antropologie, Universiteit van Amsterdam
 • Machteld van den Heuvel, docent en onderzoeker afdeling Psychologie, Universiteit van Amsterdam
 • Erdem Colak, beeldend kunstenaar en PhD student aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), Universiteit van Amsterdam
 • Marieke Brand, FMG diversity officer
 • Artem Gryshchenko, lid facultaire studentenraad FMG

Hieronder vind je meer praktische info over deelname. 

 • Praktische informatie aanmelding voor de expositie Let me tell you

  Praktische informatie aanmelding voor de expositie Let me tell you

  • Meld je hier aan voor Let me tell you. De deadline voor de aanmelding is 20 oktober 2019. Hiermee verplicht je jezelf nog niet tot het inleveren van een werk, maar het betekent wel dat wij je goed kunnen informeren over de workshops en andere zaken die van belang zijn voor je deelname.
  • Deadline voor het inleveren van het werk: 25 november 2019. De jury bepaalt vervolgens welke beelden zullen worden geëxposeerd in de hal van het REC ABCD.
  • De feestelijke bekendmaking van de geselecteerde werken is op: 12 december 2019. Deelnemers wiens werk wordt geëxposeerd willen we op passende wijze bedanken. Hoe we dat doen, is een verrassing.
  • Speciaal voor diegenen die een werk in willen dienen organiseren we een behulpzame workshop op 6 november 2019, 14.00 uur! Titel workshop:  Van Verhaal naar Verbeelding. Noteer de datum gelijk, het is van belang dat je erbij bent.

  Praktische gegevens ten aanzien van het werk dat je kan indienen:

  • Belangrijk: ter plekke kunnen we alleen reproducties van het werk op folie exposeren. Daartoe zullen we de geselecteerde werken professioneel laten fotograferen en op folie afdrukken. Je kunt zowel tweedimensionaal als ruimtelijk werk maken, als je je maar realiseert dat een ruimtelijk werk alleen als foto geëxposeerd kan worden. Het formaat dvan de uiteindelijke foto kan varieren van mimimaal 10cm x 10cm tot maximaal 106 cm breedte x 200cm lengte
  • Als je deelneemt aan het project, geef je ons tevens het recht om het werk te mogen fotograferen en exposeren gedurende de looptijd van de expositie.
  • Ook geef je ons het recht om fotomateriaal van jouw werk op social media te plaatsen. Mocht je dit niet willen, neem dan even contact op via letmetellyoufmg@gmail.com
  • Je kan als je dat wilt een kort tekstje inleveren, samen met het werk dat je hebt gemaakt. Hierin kan je je werk toelichten.
  • Als je je opgeeft voor de expositie, noteer dan gelijk de datum van de workshop die we speciaal voor de indieners organiseren op 6 november 2019, 14.00 uur!
  • Data en locatie voor het inleveren van het werk: hierover wordt je via de mail geïnformeerd.

  Expositie

  In 2020 worden de geselecteerde werken een half jaar geëxposeerd (februari - zomer van 2020). Locaties expositie: bij binnenkomst direct links van de ingang van REC ABCD en op de eerste etage van REC ABCD. Momenteel hangt er ander beeldmateriaal op deze plekken.

  De ingeleverde werken worden gefotografeerd en afgedrukt op folies, omdat het alleen is toegestaan om folies te bevestigen op deze locaties.

Workshops

Ook al je geen werk wilt indienen, kun je deelnemen aan een van de inspirerende en artistieke workshops.

 • Workshop 1: Black Archives (4 oktober 2019, 15.00 - 17.00 uur)

  The Black Archives is een historisch archief waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, activiteiten en literatuur vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. 

  • Rondleiding & workshop door Mitchell Esajas
  • Datum: Datum: 4 oktober 2019, 15:00-17:00 uur
  • Locatie: Black Archives, Zeeburgerdijk 19B, 1093 SK Amsterdam.
  • Toegankelijkheid: Helaas is the Black Archives momenteel alleen toegankelijk via de trap, en dus niet toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Verdere vragen over de toegankelijkheid van deze workshop voor mensen met een beperking zijn van harte welkom, op letmetellyoufmg@gmail.com
  • Je kunt je niet meer aanmelden, deze workshop heeft al plaatsgevonden. 

  Het archief is gevestigd in het pand van vereniging Ons Suriname in Amsterdam Oost. De vereniging viert in 2019 haar 100-jarige bestaan. In dit kader doet The Black Archives onderzoek naar verzwegen verhalen van Surinamers in Nederland, dit omvat bijzondere verhalen over verzet, migratie en emancipatie van verschillende generaties Surinamers die vanuit de voormalige kolonie hun thuis in Nederland vonden. 

  Middels kunst en publieke activiteiten probeert The Black Archives deze verhalen zichtbaar te maken. Tijdens de workshop zullen we tips, inzichten en technieken delen over het vinden en delen van verzwegen geschiedenissen en verhalen.

  Deze workshop zal bestaan uit:

  • een rondleiding door de Black Archives
  • een workshop waarin we onderzoek naar verborgen verhalen koppelen aan kunst op basis van onze ervaring met Onze Tori.
 • Workshop 2: Mezrab Storytelling School (18 oktober Engels, 25 oktober 2019 Nederlands)

  De deelnemers van de workshop leren hoe zij een connectie maken tussen een persoonlijke gebeurtenis uit hun eigen leven en het structureren van verhalen om het pakkend én interessant voor de luisteraar te maken. Door op zoek te gaan naar de betekenis van verhalen, leren zij wáárom zij een bepaald verhaal vertellen en wat de kern is van wat zij over willen brengen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de structuur (opbouw) van verhalen en de vaardigheden om een verhaal over te brengen. De workshop wordt twee keer aangeboden: één keer in het Engels en één keer in het Nederlands. 

  • Workshop docent: Farnoosh Farnia, medeoprichter en docent bij de Mezrab Storytelling School
  • Dag/Tijd:
   • 18 oktober, 15.00 - 18.00 uur in het Engels 
   • 25 oktober, 15.00 - 18.00 uur in het Nederlands
  • Locatie: Crea, studio 3.07, Nieuwe Achtergracht 170
  • Toegankelijkheid: De zaal die we gebruiken voor deze workshop is toegankelijk via de trap én via de lift. Bij binnenkomst in Crea tref je de lift aan je linkerzijde. Voor verdere vragen over de toegankelijkheid, email s.v.p. naar letmetellyoufmg@gmail.com
  • Je kunt je niet meer aanmelden, deze workshop heeft al plaatsgevonden. 

  Over Farnoosh Farnia: Theater & Podiumkunstenaar Farnoosh werd geboren in Iran en vluchtte op vijfjarige leeftijd met haar familie naar Nederland. Ze is opgeleid als verhalenverteller voor kinderen in het Nederlands. Haar passie is het vertellen van multidisciplinaire verhalen; verhalen vertellen waarbij theater, dans, muziek en gebarentaal kunnen worden gebruikt. Ze is een van de oprichters van de Amsterdamse jeugdtheatergroep DEGASTEN. Farnoosh is mede-oprichter en docent aan de Mezrab Storytelling School en werkt verder als programmeur voor het locatietheaterfestival Oerol en als theateradviseur voor het Fonds Podiumkunsten (Fonds voor de Podiumkunsten).

 • Workshop 3: Van verhaal naar verbeelding (6 november 2019, 14.00 - 18.00 uur)

  Workshop onder leiding van Arletta Kaper en Mattie van der Worm, beeldend kunstenaars. Deze workshop is ontworpen voor studenten en PhD’s die een werk willen indienen voor de expositie. Daarom krijgen zij voorrang bij de inschrijving.

  • Datum: 6 November 2019, 14.00 uur – 18.00 uur.
  • Zaal: Roeterseiland B5.12, Nieuwe Achtergracht166, 1018 WV Amsterdam
  • Voor wie? Deze workshop is speciaal ontworpen voor diegenen die een werk willen indienen voor de expositie. Daarom krijgen zij voorrang bij de inschrijving.
  • Opgeven: Je krijgt een uitnodiging voor deze workshop per e-mail als je je hebt opgegeven om een werk voor de expositie aan te leveren. 
  • Vragen over de toegankelijkheid van deze workshop voor mensen met een beperking zijn van harte welkom, op letmetellyoufmg@gmail.com

  Doel: We willen tijdens de workshop zoeken naar de kern van het verhaal wat jij wilt vertellen, om dat scherp te stellen en te helpen vertalen naar beeld. Daarbij maken we gebruik van door deelnemers zelf meegebracht materiaal (voorwerpen, beeldmateriaal, quotes enz). Belangrijke vragen bij deze workshop:

  • Welke betekenis wil je dat je beeldverhaal gaat krijgen?
  • Welke impact wil je maken, wil je een statement maken? Inspireren, activeren, of vooral zichtbaar maken? Bepalen hoe men de beelddrager wil beschouwen: Als oppervlak, als muur, als frame, als veld, als huid, als vensters in een venster?

  Ter voorbereiding zullen we je per mail een aantal instructies sturen zodat je goed voorbereid aan de workshop kunt deelnemen. 

  Over Kaper & Van der Worm:

  Arletta Kaper: Beeldend kunstenaar (ArteZ, modevormgeving). Docent/coach aan het Amsterdam Fashion Institute. Arletta heeft haar vaardigheden als docent en trainer verder ontwikkeld o.a. door middel van scholing bij de Bildung Academie.

  Mattie van der Worm: Beeldend kunstenaar (Rijksakademie, gemengde media). Mattie maakt deel uit van het bouwteam van de bildungsacademie, en is daar tevens werkzaam als gids.

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locaties expositie: bij binnenkomst direct links van de ingang van REC ABCD en op de eerste etage van REC ABCD.

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam