Draag bij aan inclusieve beeldvorming op het Roeterseiland! Een initiatief van de FMG en de FSR-FMG
Het Roeterseiland wordt gebruikt door een mengelmoes van mensen met heel verschillende achtergronden en levensverhalen. Hoog tijd voor een mooie expositie met inclusiviteit als thema, voor studenten en PhD’s! We willen met dit project bevragen wat wel en niet zichtbaar is. De inclusieve verbeelding van verhalen op het Roeterseiland is vanaf 4 februari 2020 te zien in de Let me tell you expositie!
We vragen de deelnemers die een werk willen indienen om zich te laten inspireren door twee concepten: storytelling en inclusie. We willen met het project ‘Let Me Tell You’ de diversiteit eren van de mensen die gebruik maken van de gebouwen van het Roeterseiland en een discussie beginnen over wat beelden laten zien maar ook over wat veelal niet getoond wordt. Welke verhalen zijn bekend en welke niet, en hoe spelen machtsprocessen hierin een rol? Kan je in beeld brengen wat veelal niet zichtbaar is? Mensen met heel verschillende identificaties en achtergronden maken gebruik van de gebouwen, en zij brengen ook heel verschillende verhalen met zich mee. De vraag is: Hoe kunnen we een completer verhaal laten zien? Als finale van dit project organiseren we een expositie in de hal van REC ABCD, bestaande uit de 12 meest sprekende inzendingen. Een jury zal de selectie maken.
De workshops én deadline voor de inzendingen voor de expositie zijn tijdens het eerste semester van 2019-20, de expositie waarin dit project resulteert zal plaatsvinden vanaf 4 februari 2020.
Op 4 februari opent Agneta Fischer, de decaan van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG), de expositie die is voortgekomen uit het Let Me Tell You project. Ook zullen studenten die hebben meegewerkt aan het project, aanwezig zijn om iets te vertellen over hun werk en hun motivatie om mee te doen. De FSR FMG en de FMG diversity officer nodigen graag iedereen uit die interesse heeft in dit project voor de feestelijke opening.
Datum en tijd: 4 februari 2020, 16:00
Locatie: Roeterseiland A, hal, eerste verdieping (‘floating Island’)
Aanmelden niet nodig.
Deelnemers die een werk willen indienen om te exposeren hebben de vrije keuze ten aanzien van de methode die zij kiezen, en ook aangaande de materialen die zij willen gebruiken. Je kan een schilderij insturen, maar ook een foto, een design of een collage waarin beeld en woord samen een verhaal vertellen. Verzin het maar! Let op: we kunnen alleen twee dimensionale werken plaatsen. Check even goed de technische eisen (zie onder).
We vragen de deelnemers die een werk willen indienen om met hun werk te reageren op (een van) de volgende vragen:
De jury bestaat uit:
Hieronder vind je meer praktische info over deelname.
Praktische informatie aanmelding voor de expositie Let me tell you
Praktische gegevens ten aanzien van het werk dat je kan indienen:
In 2020 worden de geselecteerde werken een half jaar geëxposeerd (februari - zomer van 2020). Locaties expositie: bij binnenkomst direct links van de ingang van REC ABCD en op de eerste etage van REC ABCD. Momenteel hangt er ander beeldmateriaal op deze plekken.
De ingeleverde werken worden gefotografeerd en afgedrukt op folies, omdat het alleen is toegestaan om folies te bevestigen op deze locaties.
Ook al je geen werk wilt indienen, kun je deelnemen aan een van de inspirerende en artistieke workshops.
The Black Archives is een historisch archief waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, activiteiten en literatuur vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.
Het archief is gevestigd in het pand van vereniging Ons Suriname in Amsterdam Oost. De vereniging viert in 2019 haar 100-jarige bestaan. In dit kader doet The Black Archives onderzoek naar verzwegen verhalen van Surinamers in Nederland, dit omvat bijzondere verhalen over verzet, migratie en emancipatie van verschillende generaties Surinamers die vanuit de voormalige kolonie hun thuis in Nederland vonden.
Middels kunst en publieke activiteiten probeert The Black Archives deze verhalen zichtbaar te maken. Tijdens de workshop zullen we tips, inzichten en technieken delen over het vinden en delen van verzwegen geschiedenissen en verhalen.
Deze workshop zal bestaan uit:
De deelnemers van de workshop leren hoe zij een connectie maken tussen een persoonlijke gebeurtenis uit hun eigen leven en het structureren van verhalen om het pakkend én interessant voor de luisteraar te maken. Door op zoek te gaan naar de betekenis van verhalen, leren zij wáárom zij een bepaald verhaal vertellen en wat de kern is van wat zij over willen brengen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de structuur (opbouw) van verhalen en de vaardigheden om een verhaal over te brengen. De workshop wordt twee keer aangeboden: één keer in het Engels en één keer in het Nederlands.
Over Farnoosh Farnia: Theater & Podiumkunstenaar Farnoosh werd geboren in Iran en vluchtte op vijfjarige leeftijd met haar familie naar Nederland. Ze is opgeleid als verhalenverteller voor kinderen in het Nederlands. Haar passie is het vertellen van multidisciplinaire verhalen; verhalen vertellen waarbij theater, dans, muziek en gebarentaal kunnen worden gebruikt. Ze is een van de oprichters van de Amsterdamse jeugdtheatergroep DEGASTEN. Farnoosh is mede-oprichter en docent aan de Mezrab Storytelling School en werkt verder als programmeur voor het locatietheaterfestival Oerol en als theateradviseur voor het Fonds Podiumkunsten (Fonds voor de Podiumkunsten).
Workshop onder leiding van Arletta Kaper en Mattie van der Worm, beeldend kunstenaars. Deze workshop is ontworpen voor studenten en PhD’s die een werk willen indienen voor de expositie. Daarom krijgen zij voorrang bij de inschrijving.
Doel: We willen tijdens de workshop zoeken naar de kern van het verhaal wat jij wilt vertellen, om dat scherp te stellen en te helpen vertalen naar beeld. Daarbij maken we gebruik van door deelnemers zelf meegebracht materiaal (voorwerpen, beeldmateriaal, quotes enz). Belangrijke vragen bij deze workshop:
Ter voorbereiding zullen we je per mail een aantal instructies sturen zodat je goed voorbereid aan de workshop kunt deelnemen.
Over Kaper & Van der Worm:
Arletta Kaper: Beeldend kunstenaar (ArteZ, modevormgeving). Docent/coach aan het Amsterdam Fashion Institute. Arletta heeft haar vaardigheden als docent en trainer verder ontwikkeld o.a. door middel van scholing bij de Bildung Academie.
Mattie van der Worm: Beeldend kunstenaar (Rijksakademie, gemengde media). Mattie maakt deel uit van het bouwteam van de bildungsacademie, en is daar tevens werkzaam als gids.