Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Chief Diversity Officer Anne de Graaf

Sinds november 2017 is Anne de Graaf onze Chief Diversity Officer. Samen met de Diversity Officers binnen de faculteiten geeft zij als spin in het web het diversiteitsbeleid van de UvA vorm en maakt zij zich hard voor gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit binnen de universiteit. De Chief Diversity Officer is aangesteld voor een periode van drie jaar. De termijn is in september 2020 verlengd met nog drie jaar.

Anne de Graaf Chief Diversity Officer UvA

Anne is een bruggenbouwer. Ze ziet haar rol als CDO vooral als een faciliterende: uiteindelijk moet de verandering in de UvA-gemeenschap zelf plaatsvinden. We moeten het gesprek met elkaar aangaan en niet bang zijn om met elkaar in discussie te gaan. Anne assisteert daar graag bij. Met haar ruime ervaring met andere culturen en specialisatie in internationale betrekkingen en gemarginaliseerde groepen (youth, voice and agency in het bijzonder) is zij aangenomen om de UvA te helpen leiden naar meer gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit. Collegevoorzitter Geert ten Dam omschrijft Anne als iemand met een brede visie op diversiteit, een hoog ambitieniveau, bindend vermogen, sensitiviteit en flexibiliteit.

Achtergrond

Anne de Graaf  heeft ruime internationale ervaring. Ze werd geboren in San Francisco en studeerde aan Stanford University.  Ze heeft een PhD in internationale betrekkingen behaald aan de universiteit van St. Andrews, in Schotland.

Anne houdt zich al geruime tijd bezig met vraagstukken rondom oorlog en vrede, uitsluiting en rechtvaardigheid. Voor haar werk bezocht zij alle landen van de sub-Sahara in Afrika, Irak, Libanon, Jordanië, Bosnië en Rusland. Tot voor kort was ze hoofd van de afdeling Academische Kern op het Amsterdam University College van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Daar geeft ze nog steeds colleges op het gebied van mensenrechten en vredesopbouw. 

Mw. dr. A.M. (Anne) de Graaf

Bestuur en Bestuursstaf

Contact

Heb je ideeën of vragen over het diversiteitsbeleid aan de UvA? Laat dan een bericht achter in onze ideeënbus.

Diversity Team

Chief Diversity Officer Anne de Graaf wordt ondersteund door het CDO-team (Chief Diversity Officer-team). Het team werkt nauw samen om de doelstellingen te behalen.

 • Fatima Kamal - researcher/educator
  Fatima Kamal CDO team UvA

  Fatima maakt sinds april 2018 deel uit van het CDO-team, waar ze projecten coördineert met betrekking tot studentenbetrokkenheid en studentenwelzijn. De projecten zijn onder meer het Academic Diversity Program (ADP), de Grassroots Funds, Diversity & Inclusion Community lunches en het Get Ready Zomerprogramma. Fatima komt oorspronkelijk uit Marokko en heeft persoonlijke ervaring met het onderwerp diversiteit en inclusie.

  Ze studeerde Maatschappelijk Werk & Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de UvA. Daarnaast is ze actief geweest in de Opleidingscommissie en als bestuurslid van Amsterdam United. 

 • Alfie Martis - researcher/educator
  Alfrida (Alfie) Martis CDO team UvA

  Alfrida (Alfie) werkt sinds april 2018 in het CDO team. Haar taken als researcher/educator zijn o.a. het onderwijzen en promoten van inclusieve onderwijspraktijken, diversiteitsgeletterdheid, het organiseren van evenementen en het verzorgen van workshops over vooroordelen. Als Afro-Bonairiaanse vrouw kan ze haar persoonlijke ervaringen met racisme en kolonialisme omzetten in waardevolle kennis voor haar werk.

  Sinds april 2015 maakt Alfrida deel uit van verschillende bottom-up groepen die pleiten voor een dekoloniaal en democratisch onderwijssysteem, zoals University of Colour, New Urban Collective en Diversity Forum. Momenteel rondt ze haar master Media Studies aan de UvA af. Ze specialiseert zich in de Digital Humanities en schrijft haar MA-scriptie over algoritmische onderdrukking en censuur van Afro-Nederlandse activisten op Facebook.

 • Agathe Cherbit-Langer - researcher/educator
  Agathe Cherbit-Langer CDO team UvA

  Agathe kwam in september 2019 bij het CDO-team om te werken aan het verbeteren van de sociale veiligheid aan de UvA. In 2019 rondde ze haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) af aan de UvA, met een specialisatie in Politics. Als UvA-student was ze een van de medeoprichters van Stichting Our Bodies Our Voice,  met het doel  om preventie en bewustwording van seksueel geweld binnen universiteiten te verbeteren.  Samen met de drie andere directeuren van Our Bodies Our Voice hielp ze het afgelopen jaar bij het organiseren en geven van workshops aan de UvA. Nu werkt Agathe als UvA-alumna en lid van het CDO-team verder aan het versterken van de sociale veiligheid van studenten en medewerkers.

 • Janissa Jacobs - managementassistent
  Janissa Jacobs CDO team UvA

  Janissa kwam in augustus 2019 bij het CDO-team als managementassistent van Anne de Graaf. Haar taken omvatten strategisch advies, administratieve activiteiten en het geven van logistieke en planningsondersteuning aan het Diversiteitsteam. In haar rol faciliteert ze diversiteitsworkshops voor studenten en medewerkers, samen met collega  Alfrida Martis.

  Janissa werkte meer dan vijf jaar bij internationaal adviesbureau op het gebied van leiderschap en strategie, waar ze zich specialiseerde in organisatieontwikkeling en strategie.  Janissa heeft een MSc in International Public Management and Policy en spreekt Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments; soms tegelijkertijd. Als een fervent liefhebber van poëzie, literatuur en schrijven is Janissa geïnteresseerd in het verkennen van de rol van creatieve uitingen als een hulpmiddel om pijn en trauma uit het verleden te genezen. Janissa gebruikt de voornaamwoorden zij en haar. 

 • Thea van Schoot - senior beleidsadviseur
  Thea van Schoot UvA

  Drs. Thea van Schoot is senior beleidsadviseur in het team van de Chief Diversity Officer (CDO) van de Universteit van Amsterdam. Thea heeft interdisciplinaire Onderwijskunde gestudeerd en is al meer dan 20 jaar werkzaam bij de UvA. Hier heeft zij gewerkt in verschillende functies waarbij de nadruk lag op onderwijsbeleid en op organisatie management. In de afgelopen jaren heeft zij in het bijzonder gewerkt aan de intensieve samenwerking tussen de twee Amsterdamse universiteiten: de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. In 2018 is zij lid geworden van het team van de CDO. Binnen dit team is zij de contactpersoon voor de afdeling HR en (co)initiator voor de versterking van de LGBTQI+ gemeenschap bij de UvA. Het doel is dat eenieder zich welkom en veilig voelt bij de UvA.