Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Succesvol studeren en studievertraging

Heb je advies nodig over je studieplanning? Wil je weten hoe je effectiever kunt studeren? Of loop je studievertraging op? De studieadviseur denkt met je mee over de verschillende mogelijkheden die er zijn om je te helpen.

Ik heb vragen over studieplanning

Wanneer je niet alle vakken gehaald hebt, vraagt dat vaak om aanpassing van je studieplanning. De studieadviseur kan hierover meedenken en je adviseren welke vakken wel of niet te combineren zijn. Ook voor planningsvragen gerelateerd aan het volgen van extra of honours vakken of studeren in het buitenland kun je terecht bij de studieadviseur

Ik heb vragen over effectief studeren

Op de universiteit worden andere dingen van je verwacht dan op de middelbare school. Dat vraagt voor veel studenten een verandering in studiewijze. De hoeveelheid te leren stof is op de universiteit groter en het tempo ligt hoger. Daarnaast wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht, zijn er minder contacturen en meer uren zelfstudie. Voor ondersteuning bij effectiever leren studeren kun je op verschillende plekken binnen de UvA terecht:

  • Je kunt veel tips vinden op de pagina Succesvol studeren.
  • Er worden  Trainingen en Workshops gegeven, bijvoorbeeld op het gebied van planning (Plan je studie) of het omgaan met grote hoeveelheden studiestof (Stapel te lijf).
  • Peercoaches zijn ouderejaarsstudenten die speciaal getraind zijn om studenten handige tips en ondersteuning te bieden bij de studie.
  • Speciaal voor eerstejaars studenten is er de training Grip op je Studie in november/december.
  • Met de studieadviseur kun studie aanpak bespreken en samen een plan maken om efficiënter en effectiever te studeren.
     

Ik heb studievertraging

Bij studievertraging is het vaak nodig om je studieplanning aan te passen. Voor advies hierover kun je terecht bij de studieadviseur. Belangrijk: 

  • Als je studievertraging hebt opgelopen of dreigt op te lopen als gevolg van bijzondere omstandigheden is het belangrijk dit tijdig (binnen 3 maanden na start van de omstandigheden) te melden bij de studieadviseur.
  • Het laten registeren van deze melding is noodzakelijk mocht je later op een bepaalde regeling aanspraak willen maken (denk aan BSA dispensatie of aanvragen van extra financiering).
  • Indien nodig kan je in overleg met de studieadviseur een alternatieve studieplanning maken (bijvoorbeeld het tijdelijk rustiger aan doen) of bespreken of je je tijdelijk zal uitschrijven.