Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Nieuwe studenten Informatiekunde

Nieuwe studenten Informatiekunde

Heb je je voor het studiejaar 2019-2020 voor het eerst ingeschreven voor de opleiding Informatiekunde, dan vind je hier nuttige informatie over de opleiding.

 • Studiestarter

  Hierin vind je nuttige informatie over de opbouw van onze onderwijsprogramma’s, de studiefaciliteiten, de begeleiding vanuit de faculteit en wat er naast je studie te doen is.

  Studiestarter 2019-2020
 • Laptop nodig: check de vereisten

  Voor je studie heb je een laptop nodig die voorzien is van de volgende opties:

  • processor: Intel Core i3 of beter,
  • intern geheugen (RAM): 4GB of meer,
  • opslag (HDD of SSD): 128GB, SSD is aanbevolen,
  • WiFi: multiband (2.4GHz én 5GHz), maar géén laptops met Broadcom chips of Realtek chips,
  • schermdiagonaal: minimaal 11" - groter mag natuurlijk, maar bedenk wel dat je deze inclusief adapter iedere dag moet meenemen naar de faculteit,
  • schermresolutie: 1366x768 of beter, 1920x1080 is aanbevolen.

  Voor een voordelige aanschaf van een laptop verwijzen we je graag naar de Campus Shop.

  Kom je er niet uit welke laptop aan te schaffen?

  Bekijk dan via deze link geschikte laptop-modellen waaruit je kunt kiezen.
   

  Let op: in principe zijn alle besturingssystemen (Windows, macOS, Linux) te gebruiken, maar houd er rekening mee dat de meeste studenten Windows zullen gebruiken. Met een ander besturingssystemen is er mogelijk meer uitzoekwerk nodig. Sommige vakken kunnen software gebruiken die alleen onder Windows draait; de faculteit biedt de nodige software en licenties om hiervoor Windows in een virtuele machine te draaien. Als je een Mac gebruiker bent, moet je laptop minimaal beschikken over het besturingssysteem OSX 10.9 (Mavericks).

   

 • Voorbereiding laptop thuis

  Tijdens de introductiedag op woensdag 28 augustus wordt uitgelegd hoe je je laptop gebruiksklaar kunt maken voor het volgen van vakken.

  Het is belangrijk dat je je hierop thuis al voorbereidt:

  1. door ervoor te zorgen dat je met je laptop op de UvA wifi kunt. Ga daarvoor naar deze UvA-Wifi website, volg de instructies en installeer indien nodig de software. Hiervoor heb je je UvAnetID nodig;
  2. check vóór de introductiedag ook goed op deze hele website ('Nieuwe studenten Informatiekunde') of je alles hebt geregeld om op 2 september te kunnen starten met je opleiding;
  3. en neem mee naar de introductiedag:
  • je laptop,
  • je stroomadapter voor je laptop,
  • je UvAnetID met wachtwoord
  • en je toegangsbewijs voor de introductiedag met QR-code (die krijg je half augustus 2019 per e-mail toegestuurd van informatiekunde@uva.nl).

  Heb je vragen over de laptop-vereisten of over het installeren van software, dan kun je mailen naar laptops-fnwi@uva.nl.

 • Studie & functiebeperking

  Als je een lichamelijke beperking of een functiebeperking hebt, aan een chronische ziekte lijdt of psychische problemen ervaart die mogelijk een belemmering voor je studievoortgang kunnen veroorzaken, dan adviseren wij je om dit vroegtijdig door te geven aan de studieadviseur van jouw opleiding: Brit Giesbertz.

  Meer informatie over de studieadviseur vind je hier.

  Er zijn mogelijkheden voor extra ondersteuning en begeleiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra tentamentijd bij dyslexie, hulp bij studieplanning of aanpassingen tijdens practica.

  Zie ook onderstaande link.

  Wat te doen als je een functiebeperking hebt?

 • Studieadviseur

  Er is een inloopspreekuur van de studieadviseur op maandag van 13.00-14.00 uur.
  Je kunt je voor het inloopspreekuur aanmelden bij de Education Desk FNWI op de 1e etage.
  De studieadviseur van de Bachelor Informatiekunde is Brit Giesbertz

  Heb je een uitgebreide vraag of een probleem, dan kun je een afspraak maken met je studieadviseur. Een gesprek duurt maximaal 30 minuten. Via het online afspraken systeem kun je je afspraak zelf inplannen.

  Waar vind ik/ hoe bereik ik de studieadviseur?

 • Bijvakinschrijving VU

  De opleiding Informatiekunde werkt nauw samen met de opleiding Informatie, Multimedia en Management (IMM) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Dat betekent dat je ook vakken aan de VU kunt volgen. Om te zorgen dat je je voor deze vakken kunt inschrijven, wordt iedere Informatiekunde student automatisch ingeschreven als bijvakstudent bij de VU en krijgt dan ook een VU Net-ID. Je zult meest waarschijnlijk pas in je tweede studiejaar voor het eerst een VU vak volgen: Knowledge and Data in periode 1 (dit is een verplicht vak). Bewaar je VU Net-ID dus goed.

  De keerzijde van de bijvakinschrijving bij de VU is dat je onvermijdelijk e-mails zult ontvangen die voor jou nu niet relevant zijn. We doen zoveel mogelijk ons best om dat te voorkomen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn.

 • Roosters

  De roosters voor het komende studiejaar kun je vinden via DataNose. Als je je UvA-id hebt kun je je persoonlijke rooster zien. De roosters zijn nog in een conceptfase en worden uiterlijk half augustus vastgesteld. De groepsindeling wordt net voor de start van het studiejaar gemaakt.

  Bekijk het rooster van Informatiekunde