Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Inspiratie

Wachttijd Geneeskunde

Ben je benieuwd hoe anderen hun wachttijd invullen en wat voor mogelijkheden er zijn? Werken, cursussen volgen, naar het buitenland; er kan heel veel! Laat je inspireren.

Volg een cursus

Een wachttijd van 10 maanden of meer tot de wetenschappelijke stage? Dan kun je cursussen uit onderstaand aanbod volgen. De faculteit Geneeskunde neemt de kosten op zich. Dit geldt ook voor studenten die al in hun wachttijd zitten (als die 10 maanden of meer is). Kies uit interessante en uitdagende modules en cursussen van Health Informatics, Nyenrode en UvA Open courses. Dit aanbod geldt tot 1 januari 2022. Let op: sommige cursussen hebben een maximaal aantal deelnemers: vol=vol.

De tijd vóór je startdatum (start wetenschappelijke stage) moet bij de start van de cursus minstens de tijd zijn die voor de cursus staat: zo heb je genoeg tijd om de cursus af te maken. Staat er geen vaste tijd voor de cursus, dan kun je starten tot uiterlijk twee maanden voor je startdatum (start wetenschappelijke stage).

Goed om te weten

We sluiten een (standaard) overeenkomst met je af. Hierin staat:

 • welke cursus je gaat volgen;
 • dat je bij het tussentijds stoppen van de cursus €150,- bijdraagt aan het cursusgeld.

Aanmelden en deadlines voor aanmelden

Een cursus gevonden? Meld je aan via onderstaand inschrijfformulier.

Hieronder vind je de deadlines per cursus:

30-04-2021  Communication, from theory to practice (UvA open course)
19-06-2021  Wereldgeschiedenis (UvA open course)
30-07-2021  Complexity (meer info januari 2021) (UvA open course)
24-08-2021  eHealth en zelfmanagement  (Health informatics)

Volg een minor of andere studie

Verbreed of verdiep je kennis door een minor bij de UvA , een andere studie, cursus of opleiding elders te doen.

Zo biedt LUMC vanaf september 2021 de master Population Health Management aan. Lees  meer over Population Health Management en het lanceerevent op 11 mei 2021.

Minor volgen

Een minor is een samenhangend pakket cursussen waarbij je een onderwerp uit een ander vakgebied verkent of je juist specialiseert in een onderwerp uit je eigen vakgebied. De duur van een minor is zes tot twaalf maanden, waarbij je respectievelijk 30 en 60 EC behaald. Minors aan de UvA vind je in de Studiegids.

Overzicht masters

De Studentenraad heeft een handig overzicht gemaakt met alternatieve masteropleidingen die je na het halen van je bachelor in je wachttijd kan doen.

Let op: meld je tijdig aan en informeer bij je studieadviseur over de aanpak rondom in- en uitschrijven en uitstel van diplomeren.

Master aan een andere universiteit

Sneller starten met je master? Dan kun je je master eventueel aan een andere universiteit doen, zoals Radboudumc (Nijmegen) of LUMC (Leiden).

Operatie Schouder aan schouder: vacatures voor klinisch verpleegkundig ondersteuner

Wil jij waardevolle invulling geven aan jouw wachttijd? Solliciteer als klinisch verpleegkundig ondersteuner bij Amsterdam UMC. Je doet waardevolle klinische ervaring op en bouwt meteen aan je netwerk binnen Amsterdam UMC. De functies zijn onderdeel van operatie Schouder aan Schouder, een initiatief van Amsterdam UMC om meer uitgestelde zorg mogelijk te maken en samenwerking te bevorderen tussen verpleegkundigen en artsen. Hier kunnen wij jouw medische kennis goed bij gebruiken! 

Actuele vacatures

Zodra die er zijn, vind je ze hier.

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd, maar voor een later moment? Meld je aan en blijf op de hoogte! 

Werken in Nederland

Fijn om een financiële buffer op te bouwen en om werkervaring op te doen. Denk aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van management, projectmatig werken, patientencontact, en vergadertechnieken.

 • Medisch: je kunt zoeken naar een baan of stage die direct bijdraagt aan je toekomstige loopbaan als arts; zoals werk in een huisartsenpraktijk of op een poli. Dit is handig met het oog op je klinische stages (voorheen coschappen) omdat je in de praktijk leert hoe patiënten- en artsencontact verloopt. Raadpleeg je netwerk of zoek online naar vacatures. Je kunt je ook inschrijven bij het Flexbureau van AMC voor werk op locatie AMC. Het Flexbureau heeft parttime en fulltime vacatures, bijvoorbeeld van zorgassistent, doktersassisten of baliemedewerker op een van de poli’s. 
 • Niet medisch: je kunt ook een baan of stage doen die niet direct met een medisch centrum te maken heeft. Werk in het bedrijfsleven als projectmedewerker of managementassistent of ga voor een (stage)baan bij een non-profit organisatie. Studenten vinden het vaak verfrissend om even weg te zijn uit de 'geneeskundewereld’ en hun horizon te verbreden.
Copyright: UMC
Ga iets doen waar je zelf achter staat Sam de Joode

Werken bij Amsterdam UMC ter ondersteuning van de covidzorg

Meld je aan om de covidzorg in Amsterdam UMC te ondersteunen!

 •  Je bent minimaal 16 uur per week beschikbaar en bereid om alle soorten diensten (inclusief avond- en nachtdiensten) te werken. In overleg uiteraard.
 • Je krijgt een vergoeding voor je inzet, net als tijdens de eerste piek.

Je wordt ingezet op basis van de vraag (zorg-assistent, hulp van triage etc.). Of je ingezet wordt, hangt af van de capaciteitsvragen van afdelingen. Het projectteam dat zich bezighoudt met capaciteitsvragen rondom COVID-19 benadert je zodra jouw inzet nodig is.

Meld je hier aan en ondersteun de Covidzorg in Amsterdam UMC.

Werk mee aan onderzoek

Check bij het Flexbureau van AMC (020-5667722) of er onderzoeksprojecten beschikbaar zijn.

Copyright: UMC
Het is leuk je op een andere manier te onderscheiden Els Hovinga

Ga naar het buitenland

De opleiding Geneeskunde vergoedt de kosten van het examen als:

 • het USMLE-examen step 1 óf 2 betreft tot en met deel 1 Clinical Knowledge (CK). Deel 2 (Clinical Skills) van step 2 betaal je zelf;
 • je kan aantonen dat je het examen hebt behaald;
 • je als student bij de Faculteit Geneeskunde staat ingeschreven óf kan aantonen dat je meegeloot hebt voor het coschappenpakket Master Geneeskunde AMC (ongeacht de startdatum).

Vul hiervoor het declaratieformulier in en lever dit digitaal aan bij het International Office  (internationaloffice@amc.uva.nl). Lever ook een betalingsbewijs en het bewijs van inschrijving voor de test in.

 • Reizen: Pak je biezen om andere culturen, mensen en landschappen te ontdekken of een taal te leren. Check altijd het laatste coronanieuws via RIVM en www.nederlandwereldwijd.nl over veilig reizen.
 • Werken in het buitenland: Door (vrijwilligers)werk te doen kun je iets van een ander land zien, je nuttig te maken en wellicht kost en inwoning ‘verdienen’. Deze banen of vrijwilligersprojecten regel je zelf. Dus check je netwerk, zoek online, informeer bij IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) of neem contact op met International Office AMC/UvA voor ideeën. Raadpleeg altijd www.nederlandwereldwijd.nl voor het laatste reisadvies.

Volg interactieve webinars

Speciaal voor studenten die voor hun wachttijd staan, organiseren we ‘Hoe haal ik het meeste uit mijn wachttijd?’ Je volgt een online hoor- en een online werkcollege, die via Canvas en dit platform worden aangekondigd. In deze interactieve webinars kijken we met een frisse blik naar het thema wachttijd en ligt de focus op wat je WEL kunt doen. Want dat is ontzettend veel! De webinars worden gegeven door Claire Loots (huisarts, PhD, trainer, coach) en Heleen Esser (socioloog, trainer, coach).

Data eerstvolgende webinars

De webinars bestaan uit een hoor- en een werkcollege. Onderstaand vind je de data van de hoorcolleges, de data van het bijbehorende werkcollege wordt in overleg bepaald. 

 • dinsdag 29 juni van 15:00 – 16:30 uur

Zodra je je hiervoor in Canvas aan kunt melden, laten we je dat weten. 

Het was heel positief, ik neem mee dat ik ga doen wat ik echt zelf leuk vind, namelijk een Filosofie-minor in Utrecht in plaats van wat ik denk dat ik zou moeten doen, iets geneeskunde-achtigs voor m’n CV..
Dat we geprikkeld werden om na te denken over wat we belangrijk vinden en de mogelijkheden te zien. Ik ben echt aan het denken gezet.

Lees de ervaringsverhalen

Hoe hebben andere studenten hun wachttijd ingevuld? Hun tips en adviezen lees je hier.

Vlog serie: Sarah Lutterman (voorzitter SR & wachttijdstudent)