Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Inspiratie

Wachttijd Geneeskunde

De wachttijd is er nou eenmaal, dus kun je er beter het beste van maken. Ben je benieuwd hoe anderen dat doen en wat voor mogelijkheden er allemaal zijn? Check, hier zit je goed! Neem gerust een kijkje.

Je master volgen aan een andere universiteit
Wil jij je master aan een andere universiteit doen en zo je wachttijd verkorten? We zijn hierover in gesprek met verschillende universiteiten. Het Radboudumc (Nijmegen) heeft toegezegd dat er tien plaatsen beschikbaar zijn tussen 1 maart 2021 en 7 maart 2022. Heb je interesse? Meld je dan aan voor de online voorlichting op 26 november.

Werken in Nederland

Fijn om een financiële buffer op te bouwen en natuurlijk ook om werkervaring op te doen. Denk aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van management, projectmatig werken, patientencontact, vergadertechnieken, communicatie in het algemeen, etc.

 • Medisch-gerelateerd: je kunt zoeken naar een baan of stage die direct bijdraagt aan je toekomstige loopbaan als arts. Werk in een huisartsenpraktijk of op een poli bijvoorbeeld. Dit is handig met het oog op je klinische stages (voorheen coschappen) omdat je in de praktijk leert hoe patiënten- en artsencontact in zijn werk gaat en alles wat daar bij komt kijken. Het regelen van een dergelijke baan doe je zelf door je netwerk te raadplegen en/of online te zoeken. Je kunt je tevens inschrijven bij het Flexbureau van AMC indien je op locatie AMC werkzaam zou willen zijn. Het Flexbureau heeft zowel parttime als fulltime vacatures, bijvoorbeeld van zorgassistent, doktersassisten of balimedewerker op een van de poli’s. 
 • Niet medisch-gerelateerd: je kunt ook een baan of stage doen die niet direct met een medisch centrum te maken heeft. Werk in het bedrijfsleven als projectmedewerker of management-assistent of doe een (stage)baan in een non-profit organisatie. Het wordt door studenten vaak als verfrissend ervaren om even weg te zijn uit ‘de wereld van geneeskunde’ en je horizon te verbreden.
Copyright: UMC
Ga iets doen waar je zelf achter staat. Sam de Joode

Werken bij Amsterdam UMC ter ondersteuning van de covidzorg

Maak jezelf nuttig in je wachttijd en meld je aan om de covidzorg in Amsterdam UMC te ondersteunen!

 •  Je bent minimaal 16 uur per week beschikbaar en bereid om alle soorten diensten (inclusief avond- en nachtdiensten) te werken. In overleg uiteraard.
 • Je krijgt een vergoeding voor je inzet, net als tijdens de eerste piek.

Je wordt ingezet op basis van de vraag (zorg-assistent, hulp van triage etc.). Of je daadwerkelijk ingezet wordt, hangt af van de capaciteitsvragen van afdelingen. Het projectteam dat zich bezighoudt met capaciteitsvragen rondom COVID-19 benadert je zodra jouw inzet nodig is.

Meld je hier aan en ondersteun de Covidzorg in Amsterdam UMC

Werk mee aan een onderzoek

Je kunt meewerken aan data- en onderzoeksprojecten in een ziekenhuis. Bedenk welk specialisme je interessant vindt en/of verdiep je in welke onderzoeken er lopen op locatie AMC of elders. Om een dergelijke baan te bemachtigen kun je het beste de betreffende specialismen aanschrijven, netwerken (bijvoorbeeld via docenten) of via het Flexbureau van AMC (020-5667722) checken of er onderzoeksprojecten beschikbaar zijn.

Doe een minor of andere studie

Benut je wachttijd optimaal en verbreed of verdiep je kennis door een minor van de UvA te doen of een andere studie/cursus/opleiding (elders). Een minor is een samenhangend pakket cursussen waarbij je een onderwerp uit een ander vakgebied kunt verkennen of je juist kunt specialiseren in een onderwerp uit je eigen vakgebied. De duur van een minor is zes tot twaalf maanden, waarbij je dan respectievelijk 30 en 60 EC behaald. De minors aan de UvA zijn allemaal in de Studiegids te vinden.

Let op: meld je tijdig aan en informeer bij je studieadviseur wat de aanpak is omtrent in- en uitschrijven en het uitstel van diplomeren aanvragen om een minor te doen.

De Studentenraad heeft een handig overzicht gemaakt met alternatieve masteropleidingen die je na het behalen van je bachelor in je wachttijd kan doen.

Copyright: UMC
Het is leuk je op een andere manier te onderscheiden. Els Hovinga

Ga naar het buitenland

De opleiding Geneeskunde vergoedt de kosten van het examen als:

 • het USMLE-examen step 1 óf step 2 betreft tot en met deel 1 Clinical Knowledge (CK). Deel 2 (Clinical Skills) van step 2 moet je zelf betalen.
 • je kan aantonen dat je het examen hebt behaald
 • je als student bij de Faculteit Geneeskunde staat ingeschreven óf kan aantonen dat je meegeloot hebt voor het coschappenpakket Master Geneeskunde AMC (ongeacht de startdatum).

Het USMLE-examen afleggen kost veel geld. Daarom krijg je de helft voorafgaand aan de test vergoed en de overige helft als je slaagt voor het examen. Vul hiervoor het declaratieformulier in op student.uva.nl/gnk en lever dit digitaal aan bij het International Office  (internationaloffice@amc.uva.nl). Lever ook een betalingsbewijs en het bewijs van inschrijving voor de test in.

 • Reizen: Pak je biezen om andere culturen, mensen en landschappen te ontdekken of een taal te leren. Check uiteraard het laatste coronanieuws via RIVM en www.nederlandwereldwijd.nl over veilig reizen.
 • Werken in het buitenland: Door (vrijwilligers)werk te doen heb je de mogelijkheid om iets van een ander land te zien en je tegelijkertijd nuttig te maken en wellicht nog kost en inwoning te ‘verdienen’. Je dient dergelijke banen of vrijwilligersprojecten zelf te regelen. Dus check je netwerk, zoek online, informeer bij IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) en/of praat met iemand van het International Office AMC/UvA om ideeën op te doen. Raadpleeg uiteraard www.nederlandwereldwijd.nl voor het laatste reisadvies m.b.t. COVID-19.

Verbreed en verdiep je kennis

Je kunt natuurlijk nog andere activiteiten doen die bijdragen aan je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling. Denk aan een bestuursjaar bij één van de aan UvA gelieerde roei-of studieverenigingen, of wellicht wil je zelfs een yogaopleiding gaan volgen. Misschien is er iets dat je altijd al had willen doen? Grijp je kans! (lees ook de ervaringsverhalen van studenten op dit platform en bekijk de vlogs voor meer inspiratie).

Volg interactieve webinars

Speciaal voor studenten die voor hun wachttijd staan worden er vanuit de opleiding Webinars ‘Hoe haal ik het meeste uit mijn wachttijd?’ georganiseerd. Deze bestaan uit een online hoorcollege en een online werkcollege en worden via Canvas en dit platform aangekondigd. In deze interactieve webinars kijken we met een frisse blik naar het thema wachttijd en ligt de focus op wat je WEL kunt doen. Want dat is namelijk ontzettend veel! De webinars worden gegeven door Claire Loots (huisarts, PhD, trainer, coach) en Heleen Esser (socioloog, trainer, coach).

Data eerstvolgende webinars

De webinars bestaan uit een hoor- en een werkcollege. Onderstaand vind je de data van de hoorcolleges, de data van het bijbehorende werkcollege wordt in overleg bepaald. 

 • Dinsdag 12 januari van 1500 – 16:30 uur 
 • vrijdag 12 maart van 15:00 – 16:30 uur
 • dinsdag 29 juni van 15:00 – 16:30 uur

Zodra je je hiervoor in Canvas aan kunt melden, laten we je dat weten. 

Het was heel positief, ik neem mee dat ik ga doen wat ik echt zelf leuk vind (namelijk een Filosofie-minor in Utrecht) in plaats van wat ik denk dat ik zou moeten doen (iets geneeskunde-achtigs voor m’n CV).
Dat we geprikkeld werden om na te denken over wat we belangrijk vinden en de mogelijkheden te zien. Ik ben echt aan het denken gezet.

Lees de ervaringsverhalen

Hoe hebben andere studenten hun wachttijd ingevuld? Hun tips en adviezen lees je hier.

Vlog serie: Sarah Lutterman (voorzitter SR & wachttijdstudent)

Sarah Lutterman is dit jaar voorzitter van de SR en zit in haar wachttijd. Zij maakte een bewuste keuze om haar tijd in de ‘wachtkamer’ nuttig te besteden. In vlogs vertelt zij hier regelmatig wat zij uit haar wachttijd haalt. Ook geeft ze een inkijkje bij medestudenten die deze tijd op inspirerende wijze invullen. Volg haar vlogs op YouTube.

Tips voor je wetenschappelijke stage 

In je wachttijd regel je natuurlijk alvast je wetenschappelijke stage. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Dr. Jurgen Seppen geeft je een paar tips.

Video wordt geladen..
Tips voor je wetenschappelijke stage
-