Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Studeren en Corona 2020-2021

Veilig studeren in Amsterdam UMC locatie AMC

Dit studiejaar studeer je op een andere manier dan je gewend bent. Hoe ziet het onderwijs eruit? Hoe zorgen we voor een veilige omgeving? We hebben richtlijnen opgesteld rondom toegang tot het gebouw en hygiëne. Ook lees je wat je moet doen bij klachten die wijzen op Covid-19.

Mentaal gezond in Coronatijd

De Coronamaatregelen en alles wat je daardoor moet missen, kunnen grote impact hebben op hoe je je voelt. Blijf er niet mee rondlopen; de UvA en Amsterdam UMC bieden hulp; praktisch en mentaal. 

Hoe ziet het onderwijs eruit?

Update 12 mei 2021:
De deuren van de Meibergdreef gaan langzaam open. We vinden het belangrijk dat jullie elkaar na lange tijd kunnen ontmoeten en spreken. Hierbij geldt een aantal regels en er wordt een beroep gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid. Dit gaan we doen vanaf woensdag 19 mei:

Algemeen (Geneeskunde en MI)
De faculteit is open voor studenten die komen voor zelfstudie (geneeskunde) of voor (ingeroosterd) onderwijs van 09.30-16.30u (geneeskunde, MI). Er blijven mensen aan de deur die je vragen wat je komt doen, zoals dat de afgelopen tijd ook zo was. Heb je klachten? Dan blijf je thuis en laat je je testen door de GGD.
Zelftesten: Via www.zelftestonderwijs.nl kun je covid-sneltesten voor thuis bestellen. We vragen je om dat ook te doen en je 2x/week thuis te sneltesten voor de duur van het onderwijs. Positieve sneltest: laat dit bij de GGD bevestigen en kom NIET naar de Meibergdreef!
Mondmasker: Als je door het gebouw loopt, draag je een mondmasker. Dat mag af in de Medische Bibliotheek en de onderwijsplek als je gaat zitten. 

Het J-plein en de ruimten rond CZ 1, 2 en 3 zijn ‘jullie terrein’. We vragen jullie om NIET naar het Voetenplein te gaan. Zo proberen we patiënten- en studentenstromen gescheiden te houden. Neem dus je lunch mee. De thee en koffie automaten op plein J zijn gewoon voor jullie beschikbaar.
Blijf niet te lang hangen op plein J; het mag daar niet (te) druk worden. Wil je elkaar spreken, ga dan even naar buiten en maak bijvoorbeeld een wandeling.

Het is van belang dat iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraken. Bij een niet ordentelijk verloop kan de medische directie weer besluiten de faculteit te sluiten.

 

Bachelor Geneeskunde
We openen voor jullie de benedenverdieping van de MB en de TBL-zaal voor zelfstudie. Daarnaast ben je welkom op de Meibergdreef als je fysiek ingeroosterd onderwijs hebt. Let op: de zelfstudieplaatsen zijn dus voor studie en daar is het stil.

Een surveillant kijkt of je hier ook hoort te zijn (zie rooster verderop).

Voor een beperkt aantal studenten is ook buiten deze roostertijden een studieplaats. Als je daar gebruik van wilt maken, meld je aan via bibliotheek@amsterdamumc.nl

Let op de looproutes: ingang via de TBL-zaal, uitgang via de nooddeur in de benedenverdieping, en dan rechtsaf naar de liften van K/L en via het K-gebouw begane grond in de juiste looprichting naar plein J. Zo houden we de looprichtingen gescheiden. Neem je eigen laptop en oplader mee, de computers van de MB zijn NIET beschikbaar. Bij wisseltijden van ochtend naar middag: blijf niet hangen in de MB/TBL zaal; 15 minuten voor sluitingstijd/wisseltijd word je gevraagd de MB te verlaten. Doe dat dan ook gelijk.

Hou je aan de hygiënemaatregelen (was je handen, maak je werkplek voor en na gebruik schoon). Bij wc-bezoek of even koffie halen op het plein, mondmasker op!
Handhaaf de 1,5m afstand; ook als je ‘samen’ studeert. Studieboeken neem je zelf mee.

Update 21 april 2021:
Er komen langzaam verruimingen aan voor onderwijs en sociale interactie. Zo gauw er meer duidelijk wordt wat dit betekent voor jullie - mede op basis van het advies van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC-  informeren we jullie . Het is niet waarschijnlijk dat er fysiek onderwijs geroosterd wordt voor de bachelor. Houd de wekelijkse aankondigingen op Canvas in de gaten.

Update 25 februari 2021:
De UvA heeft aangekondigd hoe het onderwijs er in semester 2 en collegejaar 21-22 uitziet. Binnen de faculteit Geneeskunde prevaleren de richtlijnen van Amsterdam UMC, daarom kan het onderwijs er voor jou als geneeskundestudent anders uitzien. Als dat zo is, informeren we je hierover.

Update 15 december 2020:
Net als in semester 1 is het onderwijs in semester 2 vooral online.

Alle werkgroepen en grootschalig onderwijs vinden weer online plaats. Alleen praktijkonderwijs (fysische diagnostiek) en bepaalde practica zullen ‘on campus’ plaatsvinden. Dit betekent dat je bijna alle colleges en andere onderwijsvormen online volgt via Zoom. Hou de berichtgeving in de gaten en kijk op je rooster.

Basisrichtlijnen

 • Hou je altijd aan de richtlijnen van het RIVM.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog;
 • Vermijd drukte: ga weg als het druk is en reis zoveel mogelijk buiten de spits;
 • Reinig je handen voor en na het onderwijs. Bij de collegezalen staan palen met reinigingsdoekjes. Ook in alle overige onderwijslokalen zijn reinigingsmiddelen aanwezig.

Mondmaskers dragen 

Vanaf 1 december is het wettelijk verplicht voor patiënten en bezoekers (vanaf 13 jaar) om in Amsterdam UMC een mondneusmasker te dragen bij elk ziekenhuisbezoek. Dat geldt dus ook voor studenten. Net als in het openbaar vervoer gaat het om niet-medische mondneusmaskers, die voor eigen rekening komen.

Hoe het werkt

Je komt het ziekenhuis binnen met een niet-medisch mondneusmasker. Net als in het openbaar vervoer gaat het om niet-medische mondkapjes, die voor eigen rekening komen.

 • Zit je in het onderwijslokaal/zaal op 1,5 meter, dan mag het mondkapje af. Zodra je opstaat en gaat bewegen, zet je het het weer op.
 • Voor vaardighedenonderwijs waarbij je geen 1,5 meter afstand kunt houden, draag je een medische mondmasker. Die worden ter plekke uitgedeeld.

Loop je klinische stage, dan volg je de regels van de instelling of stagelocatie.

Wanneer mag ik naar het AMC komen?

Twijfel je of je naar het AMC mag komen? Met deze beslisboom (update 3-12-2020) kun je bepalen of het verantwoord is om naar college te komen.

Toegang tot het AMC

 • Ga naar binnen via de LINKER-ingang in gebouw J0. Deze ingang is uitsluitend bedoeld voor studenten. Het Amsterdam UMC wil het totaal aantal personen dat aanwezig is in het gebouw beheersen. Kom dus liever niet eerder dan 30 minuten voor de start van je eerste onderwijsmoment van die dag naar de faculteit.
 • Laat bij de ingang je collegekaart zien. Op vertoon van je collegekaart en na het beantwoorden van de screeningsvragen, ontvang je een polsbandje. Zo kunnen we zien dat je bij ons studeert en weten we dat je op dat moment niet ziek bent.
 • Het kan zijn dat er een rij staat bij de screening. We vragen je daarom om uiterlijk 15 minuten voor aanvang van je eerste onderwijs de faculteit te betreden.
 • Draag je polsbandje altijd zichtbaar.
 • Geen collegekaart bij je? Dan mag je niet naar binnen.
 • Zodra je klaar bent met je colleges, verlaat je het AMC via de J0 uitgang. Blijf niet onnodig hangen in het gebouw.

In het gebouw

 • Blijf zoveel mogelijk in het faculteitsgebouw (J0, K0, K01, L0, L01, L2).
 • Heb je een lange reistijd (meer dan 1,5 uur per enkele reis) en lukt het niet om digitaal onderwijs vanuit huis te volgen en vervolgens op tijd in het AMC te zijn voor fysiek onderwijs, of andersom? Dan kun je digitaal onderwijs volgen in de Medische Bibliotheek (K0-216). Neem hiervoor zelf een laptop/tablet mee. De Medische Bibliotheek is open van 10:00 - 16:00.

Goed geventileerd 

Alle (onderwijs) ruimten voldoen ruimschoots aan de eisen die gelden voor luchtbehandeling. Dat was vóór Corona zo en dat is nog steeds zo. Lees meer over de normen voor luchtbehandeling van het RIVM.

Wat doe je bij (vermoeden van) COVID-19- besmetting?

 • Heb je klachten die kunnen wijzen op COVID-19 zoals beschreven op de site van RIVM? Laat je dan direct verplicht testen via de lokale GGD.
 • In afwachting van de testresultaten blijf je thuis en meld je je ziek via de DSSD. Geef aan dat je het testresultaat afwacht.
 • Is je testuitslag bekend? Heropen dan de melding van de DSSD en geef aan of je uitslag positief of negatief was.
 • Is de test positief? Volg dan het protocol van het RIVM.
 • Meld je via de DSSD beter na afloop van de isolatie.
 • Is de test negatief (geen Corona), dan ben je weer welkom in het Amsterdam UMC.
 • Mocht je enkele weken later opnieuw klachten ontwikkelen, maak dan een nieuwe melding in de DSSD.

Risicogebied

 • Ben je de afgelopen 14 dagen in een risicogebied geweest? En heb je geen klachten  zoals hoesten, koorts of verkoudheid? Dan kun je gewoon naar college komen (volg de RIVM richtlijnen).  

Vragen en meer informatie

Mail

Houd Canvas en je mailbox in de gaten voor belangrijke mededelingen vanuit de opleidingen en Onderwijssupport.

Informatie van de UvA 

Op de UvA-site vind je algemene informatie rondom corona

Spreekuren studieadviseurs en International Office

Heb je een persoonlijke vraag die je graag wil bespreken met een van de studieadviseurs of International Office? Stel deze dan ook via de DSSD. Kijk bij Studieadviseurs hoe je met hen in contact komt.

Andere vragen? Neem gerust contact op!

Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op met de onderwijsbalie van de faculteit Geneeskunde via de Digitale Student Service Desk (DSSD) of bij de studentenbalie/Onderwijsadministratie.