Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tentamenvoorzieningen functiebeperking - FGw

Studenten met een functiebeperking kunnen extra voorzieningen aanvragen bij tentamens.

 • Wanneer kom je in aanmerking voor een voorziening?

  Afhankelijk van de beperking die je hebt, kun je in aanmerking komen voor een bepaalde tentamenvoorziening. De voorziening is noodzakelijk om je tentamen te kunnen maken, maar mag niet in strijd zijn met de eindtermen van de opleiding. Neem contact op met een studentendecaan om de mogelijkheden die er voor jou zijn te bespreken.

 • Wanneer geldt de toegekende voorziening?

  De voorziening geldt alleen bij:

  • tentamens die je maakt in de periode waarvoor deze voorziening is toegekend;
  • tentamens van vakken waarvoor je staat ingeschreven.
   NB: Volg je ook vakken bij een andere opleiding, informeer daar dan of en hoe je van deze voorziening gebruik kunt maken;
  • officiële tentamens (op locatie) en niet voor (tussen)toetsen in de les of schrijfopdrachten.
 • Welke stappen moet je nemen?

  Voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen geldt het volgende:

  1. Je maakt een afspraak met de studentendecanen, die een advies geven over de aard van de voorziening. Dit advies is geldig voor de gehele studieduur, tenzij anders vermeld. Mocht je niet tijdig bij de studentendecanen terecht kunnen, maak dan ruim voor de eerste tentamenperiode in ieder geval een afspraak met de studieadviseur.
  2. De examencommissie beslist vervolgens of de voorziening voor alle tentamens geldt of dat er uitzonderingen zijn. Over het algemeen volgt de examencommissie het advies van de studentendecanen.  Een uitzondering kan bijvoorbeeld zijn dat een student die extra tijd krijgt voor tentamens in verband met dyslexie, geen extra tijd krijgt bij mondelinge tentamens. Voor de eerste tentamenperiode komen er veel verzoeken tegelijkertijd, wacht daarom niet op bericht van de examencommissie voordat je doorgaat met stap 3.
  3. Uiterlijk drie weken voor de tentamenperiode mail je het team tentamenvoorzieningen om aan te geven bij welke (her)tentamens je gebruik wilt maken van de extra voorziening. Dit doe je voor elke tentamenperiode opnieuw en voor alle tentamens die je maakt in die periode. In deze mail geef je de volgende informatie:
   - ​bij welk(e) tentamen(s) je gebruik wilt maken van de voorziening,
   - datum, tijd en locatie van het tentamen, en 
   - de naam van de docent.
  4. Het team tentamenvoorzieningen informeert je vervolgens over de getroffen voorzieningen. Als je de voorziening ‘Maatwerk’ hebt ontvangen, bespreek je de details van de extra voorziening met de medewerker van het team tentamenvoorziening.
 • Waar moet je rekening mee houden?
  • Je maakt het tentamen op dezelfde locatie als de reguliere studenten, tenzij anders afgesproken.
  • Meld je bij aanvang van een tentamen altijd bij de examinator/surveillant zodat hij/zij kan aanwijzen waar je kunt zitten.
  • Ben je verhinderd om deel te nemen aan het tentamen, meld dit dan zo spoedig mogelijk bij het team tentamenvoorzieningen.
 • Vragen?

  Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw opleiding.

 • Meer informatie

  Via onderstaande link vind je meer informatie over de verschillende soorten ondersteuning en begeleiding die de UvA biedt aan studenten met een functiebeperking.