Wat doe je als je als geneeskundestudent geen coschappen meer mag lopen? Dit en meer hebben masterstudenten beschreven in het boek Vrijdag 13 maart, de dag dat de co met COVID-19 te maken kreeg. Hans Romijn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC-AMC en decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA , kreeg onlangs het eerste exemplaar uitgereikt.

Boek: COVID-ervaringen van coassistenten

De Faculteit der Geneeskunde van de UvA heeft in maart 2020 keuzeonderwijs ingezet als alternatief voor de coschappen die tijdelijk werden gestaakt. Studenten konden onder andere studiepunten halen door hun ervaringen tijdens de eerste golf van COVID-19 te beschrijven in een verslag. De animo was hoog. De verslagen zijn indringend en persoonlijk. Omdat deze verhalen samen een uniek tijdsbeeld schetsen, zijn ze gebundeld voor een breder publiek. Het boek is samengesteld door medewerkers en studenten.

Historisch document

Saskia Peerdeman, vice-decaan onderwijs, Faculteit der Geneeskunde UvA: "De verhalen vormen een historisch document waarin onze toekomstige artsen hun wereld beschrijven op het moment van de uitbraak van een pandemie. Door de ogen van deze coassistenten wordt een perspectief geschetst van onzekerheid, onmacht en oneerlijkheid. Aan de andere kant spreekt er een enorme kracht en flexibiliteit uit. Zonder uitzondering zien onze studenten mogelijkheden om, in een situatie waar ze nooit op voorbereid konden zijn, vanuit een intrinsieke kracht een zinvolle bijdrage te leveren."

Boek: COVID-ervaringen van coassistenten
vlnr: Jacqueline den Bandt-Bloemzaad (onderwijskundig beleidsadviseur), Daniëlle de Nobel (masterstudent geneeskunde, voormalig voorzitter studentenraad), Hans Romijn (bestuursvoorzitter en decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de UvA) en Mirjam de Haart (coördinator keuzeonderwijs).

Van luisterend oor tot beddenregelaar

Stuk voor stuk bleken studenten inventief genoeg om deze periode waardevol door te komen. De een meldde zich aan bij een verzorgingshuis of huisartsenpost om in te springen, de ander ging aan de slag voor een organisatie zoals de GGD of het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Weg uit hun comfortzone ontdekten ze nieuwe kanten van zichzelf. Zo schrijft Eva: "Ik merk dat ik, sinds de coschappen hervat zijn, rustiger en geduldiger met oudere patiënten omga." Uit eigen ervaring leerden ze dat de zorg verder gaat dan alleen het ziekenhuis. Student Berend werd zelfs geconfronteerd met COVID-19-zorg toen hij in het vliegtuig zat. "Ik vertel de piloot eerlijk dat ik weinig COVID-19-kennis heb, maar hij pareert dat ik in dit vliegtuig in ieder geval de meeste kennis heb." Waarna Berend een paar kuchende passagiers onderzoekt en het hem lukt om de overige passagiers te kalmeren.

Uitdeelmoment

Ben je nieuwsgierig? Op vrijdag 1 oktober tussen 08.00 en 9.30 uur delen we op het J-plein boeken uit.