Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Museum Vrolik

Museum Vrolik is het anatomisch museum in Amsterdam UMC, locatie AMC. Het museum telt een collectie van 10.000 preparaten op sterk water, skeletten en schedels van mens en dier. Hiervan staan er zo’n 2.000 tentoongesteld.

De meeste van deze preparaten stammen uit de 19e eeuw en zijn dus al meer dan 100 jaar oud. Het oudste object in het museum is zelfs uit 1588. Museum Vrolik is vooral bekend vanwege de foetussen met aangeboren afwijkingen die tentoongesteld staan. Vele hiervan zijn heel zeldzaam en het is uniek dat het museum hiervan zo veel voorbeelden kan laten zien.

 

Verdiep je in geneeskunde

Museum Vrolik is dé plek waar je je kunt verdiepen in diverse kanten van de studie geneeskunde:

  • Medische geschiedenis: waar komt onze huidige medische kennis vandaan? Hoe is die kennis ontstaan? Museum Vrolik is in die zin een tijdscapsule: het laat de stand van (een deel van) de medische wetenschap zien in de 19e eeuw. Medische geschiedenis is van belang voor jou als toekomstige arts omdat het je leert waar onze kennis vandaan komt, maar ook omdat het je leert kritisch te kijken naar veranderingen van medische kennis en praktijken die zonder twijfel tijdens jouw loopbaan plaatsvinden.
  • Bouw van het menselijk lichaam, de ontwikkeling van het lichaam en aangeboren afwijkingen. Wat je op dit gebied in de boeken leert of ziet op een plaatje, kun je in het echt zien in het museum.
  • Allerlei andere zaken op medisch en biologisch gebied: evolutie, anatomie van dieren, besmettelijke ziekten, genetica, ethiek, geboorte en dood.

Bezoek en rondleidingen

Vanuit Museum Vrolik wordt in de bachelor Geneeskunde het onderwijs in de Medische geschiedenis verzorgd (onderdeel van de Lijn Academische Vorming). Ook in de jaren erna bezoek je het museum regelmatig en voer je er opdrachten uit. Museum Vrolik verzorgt zo’n 120 rondleidingen per jaar. We geven rondleiding aan leerlingen van middelbaren scholen, hbo-opleidingen, studenten en andere geïnteresseerden. Onze rondleiders zijn tweede- en derdejaars geneeskundestudenten. Heb je tegen die tijd interesse om rondleidingen te geven? Laat het ons weten!

Meer informatie

Als Uva-student heb je gratis toegang op vertoon van je collegekaart. Voor vragen, informatie en openingstijden: Laurens de Rooy, kamer J0-109: l.derooy@amc.uva.nl of museumvrolik@amc.uva.nl.