Drie dagen lang was het razend druk op het Voetenplein in het AMC. De grote ruimte was verbouwd tot een mini hospitaal, waar kinderen van 4 t/m 7 jaar hun knuffels konden laten onderzoeken.

Berenhospitaal

Het AMC werd overspoeld met kinderen die in ganzenpas met knuffel in de hand op weg gingen naar het Teddy Bear Hospital. Woensdag was het inloopdag in het berenziekenhuis. De organisatoren denken dat vooral veel AMC’ers van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om hun kinderen naar het ziekenhuis mee te tronen. “Volgens mij is het twee keer zo druk als vorig jaar”, zegt een van de organisatoren. Op donderdag en vrijdag waren de kinderen van de Amsterdamse basisscholen aan de beurt.

Beren met cariës

Het Teddy Bear Hospital (initiatief van de International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA )behandelt eveneens beren met cariës. Om die reden werken er dit jaar ook studenten van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam mee aan het jaarlijkse festijn voor kleuters met hun zieke knuffels. Er zijn deze dagen ruim 1500 knuffels met hun verzorgers langsgekomen: kleuters van Amsterdamse basisscholen en speciaal onderwijs. Getrainde berendokters, studenten aan de faculteit geneeskunde van de UvA en dit jaar dus ook studenten tandheelkunde, helpen de kleuters bij het beter maken van hun zieke knuffels.

Poetspoppen

De studenten begeleidden de kleuters door het Teddy Bear Hospital: langs een operatiekamer, een röntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium. Om de kleuters het belang van poetsen bij te brengen zijn er poetspoppen: dieren waarop kinderen kunnen oefenen. Er is een poetsbeer, -tijger, - draak en-leeuw. Doel van het project is kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ook de berendokters – studenten geneeskunde – profiteren: zij kunnen in het berenziekenhuis ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.