Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ontwikkeling Voortplanting en Veroudering (OVV)

thema bachelor Epicurus

Elk jaar van de bachelor keren vier onderwijsthema’s terug in de vorm van themablokken. OVV is één van die vier klinische thema’s en beslaat de totale ontwikkeling van embryo tot de oudere mens. Binnen OVV wordt je als student actief betrokken bij het onderwijs en doen we een beroep op je zelfstandigheid en creativiteit.

Waarom OVV?

De ziektebeelden binnen dit thema zijn divers en komen veel voor. Als arts word je regelmatig geconfronteerd met klachten gerelateerd aan ziektebeelden die we binnen het thema OVV bespreken. En door de toenemende vergrijzing krijg je ook veel te maken met oudere patiënten en hun problematiek.

Waar komt OVV aan de orde?

Van baby tot bejaarde; elk mens doorloopt een aantal kenmerkende levensfasen die binnen dit thema op diverse manieren aan bod komen.

Jaar 1

In het eerste jaar beslaat OVV een blok van 8 weken. In dit blok bespreken we onderwerpen als zwangerschap, chromosomale afwijkingen, de ontwikkeling van het kind, de puberteit en daarmee samenhangende ziektebeelden. In dit eerste blok bezoek je ook de snijzaal voor demonstratiepractica. OVV is niet voor watjes!

Jaar 2

Bij de start van het tweede studiejaar verdiep je je in acht weken in diverse onderwerpen uit jaar 1 en komen steeds complexere ziektebeelden aan bod: problematiek zoals zwangerschapsvergiftiging, prematuriteit bij zuigelingen, Cystische Fybrose en daarmee samenhangende klachten, maar ook diverse oncologische ziektebeelden, zoals long- en blaaskanker.

Jaar 3

In het derde studiejaar gaat OVV van start na de kerstperiode. In vier weken borduren we voort op oncologische ziektebeelden uit jaar twee, en op ziekten gerelateerd aan de oudere mens en bijbehorende problematiek. Denk daarbij aan neurocognitieve stoornissen, hoe herken je een delier, hoe ga je om met palliatieve zorg. Ook hebben we aandacht voor het naderende levenseinde.

Meer informatie

Vragen aan docenten en coördinatoren kun je stellen via Canvas of via een melding in de Digitale Studenten Service Desk (DSSD). In Canvas staat onder iedere week een discussieforum waarin je onderwijsinhoudelijke vragen kunt stellen. Onderwijslogistieke vragen stel je via de DSSD. Denk aan vragen over ICT-systemen, cijfer- en aanwezigheidsregistraties en inhalen/ruilen/remediëren (verplicht) onderwijs. Ook voor vragen over de leerlijnen AV en PO en het Vaardigheidsonderwijs, verwijzen we je naar de DSSD.