Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Afstuderen bachelor

Hier vind je informatie over afstuderen in de bachelor.

 • Wanneer diploma aanvragen?

  De vereisten voor het bachelordiploma bestaan uit alle studieonderdelen van jaar 1, 2 en 3: 180 EC in totaal.
  Je kunt je diploma aanvragen in SIS op het moment dat je je verwachte examendatum weet én er meer dan 140 EC staan geregistreerd in SIS
  Het diploma kan tot uiterlijk 5 werkdagen vóór je verwachte examendatum worden aangevraagd. Het is niet mogelijk om je diploma met terugwerkende kracht aan te vragen.
  Een latere diploma aanvraag betekent een latere examendatum en het langer betalen van collegegeld. Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de UvA en collegegeld te betalen tot en met de examendatum. Na het aanvragen van het diploma kun je je uitschrijven.
  Je kunt je diploma alvast aanvragen voordat de uitslag van je laatste onderdeel bekend is. Indien je laatste bacheloronderdeel onverhoopt met een onvoldoende wordt beoordeeld doe je middels de digitale student service desk (DSSD) een verzoek aan de onderwijsadministratie om de diploma-aanvraag te annuleren. Je  diploma-aanvraag zal dan worden ingetrokken en je kunt vervolgens, als je een nieuwe verwachte examendatum weet, een nieuwe diploma-aanvraag indienen.
   

 • Studieplan controleren?

  Je diploma-aanvraag wordt alleen goedgekeurd als alle bacheloronderdelen die in je studieplan in SIS vermeld staan, behaald zijn. Daarmee klapt je studieplan dicht en kun je gediplomeerd worden. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om regelmatig te controleren of alle resultaten goed geregistreerd worden en of uiteindelijk dus je studieplan inklapt.
  Let op: het gaat om de uitslagen in je studieplan. Deze kunnen afwijken van de uitslagen die je ziet in je studieresultaten in SIS. Het studieplan is leidend!

  Ga na of de uitslagen die in je studieplan (dit vind je in SIS bij 'Mijn studiegegevens') geregistreerd staan kloppen. In het studieplan kun je volgen in hoeverre voldaan is aan de bachelor vereisten. Vergeet hierbij niet de resultaten van o.a. het keuzeonderwijs en de juco’s te controleren. Op basis van het studieplan vraag je je diploma aan. Controleer regelmatig of je studieplan klopt. Is dit niet het geval, neem dan meteen contact op met de onderwijsadministratie.

 • Inklappen studieplan

  Je diploma-aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen als je alle 180 EC in het studieplan behaald zijn en het studieplan daarmee volledig is ingeklapt. Controleer dus ook ná je diploma-aanvraag regelmatig of alle resultaten correct worden geregistreerd in SIS en of je studieplan daadwerkelijk dichtklapt na de registratie van je laatst behaalde resultaat. Is dit niet het geval, neem dan meteen contact op met de onderwijsadministratie. 

 • Extra keuzeonderwijs op het diplomasupplement?

  Als je meer goedgekeurd keuzeonderwijs hebt gevolgd dan de verplichte 10 EC, dan verschijnt dit niet automatisch op je diplomasupplement. Heb je bijvoorbeeld drie vakken van 6 EC gevolgd, dan wordt één van de drie vakken (het is niet te voorspellen welk vak!) niet op je diplomasupplement vermeld. Als je het (extra) gevolgde keuzeonderwijs wel op je diplomasupplement vermeld wilt hebben, dan moet je daartoe vóór de examendatum een verzoek indienen via de Digitale Studenten Service Desk
   

 • Examendatum / diplomeringsdatum?

  In deze procedure wordt de term ‘examendatum’ gebruikt, ook wel ‘diplomeringsdatum’ genoemd. Er is een onderscheid tussen de examendatum en diploma-uitreiking. De examendatum is de datum die op je diploma wordt vermeld, dus de datum waarop je officieel je opleiding hebt afgerond en het diploma hebt behaald. Deze datum staat los van de datum waarop het diploma aan je wordt uitgereikt.
  De eerst mogelijke examendatum is de laatste werkdag van de maand waarin het laatste resultaat is behaald. De examendatum wordt dus bepaald door de toetsdatum van het laatst gevolgde onderdeel (vak, bachelorthesis, enz.) Dit is dus niet noodzakelijkerwijs de maand waarin het resultaat bekend wordt.
  De toetsdatum van een onderdeel is de datum waarop de laatste onderwijsverplichting die van invloed is op het cijfer (het maken van het tentamen, üploaden van de bachelorthesis, presentatie, eindgesprek, enz.) is afgerond.
  De examendatum is van belang voor uitschrijven van de studie (en dus financiële verplichtingen/collegegelden). Je kunt je uitschrijven van de UvA vanaf de eerste van de maand volgend op de examendatum.
  De examendata zijn universiteitsbreed vastgesteld.
   

 • Hoe diploma aanvragen?
  • Log in in SIS en ga naar 'Studieadviezen en diploma's'. 
  • Start je diploma-aanvraag door te kiezen voor ‘Diploma-aanvragen’.
  • Kies het juiste studieprogramma waarvoor je je diploma wilt aanvragen. 
  • Selecteer de diplomadatum (dit is je verwachte examendatum). 
  • Klik op ‘Doorgaan’. 
  • Controleer of alles goed is ingevuld. 
  • Dien je aanvraag in door de button ‘Aanvraag indienen’ aan te klikken. 

  Op het moment dat je studieplan na het behalen van je laatste resultaat dichtklapt, zal de aanvraag in behandeling worden genomen. 
   

 • Inschrijven UvA beëindigen?

  Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de UvA en collegegeld te betalen tot en met de examendatum. In studielink kan je een uitschrijfverzoek doen per de eerste van de maand volgend op de examendatum. Geef hierbij als reden voor uitschrijving aan: afstuderen. 
  De Centrale Studentenadministratie houdt het uitschrijfverzoek vast totdat het diploma door de opleiding is vastgelegd.
  Let op: Het uitschrijfverzoek moet vóór de eerste van de betreffende maand gedaan zijn in Studielink. Uitschrijven met terugwerkende kracht is niet mogelijk. Totdat het diploma door de opleiding is vastgelegd blijf je collegegeld betalen. Indien van toepassing krijg je restitutie van collegegeld.
   

 • Vereisten deelname diploma-uitreiking?

  Op 20 september 2019 en 6 december 2019 vindt de diploma-uitreiking plaats voor studenten die hun bacheloropleiding uiterlijk 31 augustus 2019 afronden.

  Hieronder vind je de voorwaarden per diploma-uitreiking.

  Voorwaarden deelname bachelor diploma-uitreiking 20 september 2019.

  • Je hebt ‘Opmaat naar de praktijk’ bij de eerste kans behaald;
  • Je hebt alle overige Bachelor onderdelen uiterlijk 28 juni 2019 behaald/ingeleverd;
  • Alle Bachelor onderdelen zijn/worden met een voldoende beoordeeld
  • Je hebt het Bachelor diploma op tijd en zelf aangevraagd in SIS met examendatum 28-06-2019 of 31-07-2019.
  • Je hebt je vóór 1 augustus aangemeld voor de Bachelor diploma-uitreiking via de vakaanmeldingsapplicatie (zie bijlage).

  Voorwaarden deelname bachelor diploma-uitreiking 6 december 2019

  • Je hebt ‘Opmaat naar de praktijk’ uiterlijk bij eerste kans of de herkansing behaald;
  • Je hebt alle overige Bachelor onderdelen uiterlijk 2 augustus behaald/ingeleverd;
  • Alle Bachelor onderdelen zijn/worden met een voldoende beoordeeld
  • Je hebt het Bachelor diploma op tijd zelf aangevraagd in SIS met examendatum 28-06-2019, 31-07-2019 of 30-08-2019.
  • Je hebt je vóór 1 september aangemeld voor de Bachelor diploma-uitreiking via de vakaanmeldingsapplicatie (zie bijlage).

  Controle behaalde resultaten in SIS

  Het is je eigen verantwoordelijkheid om tijdig te controleren of alle studiepunten die je tot nu toe hebt behaald correct geregistreerd zijn in SIS. Mochten er onderdelen ontbreken of niet goed vermeld zijn, neem dan z.s.m. contact op met de Onderwijsadministratie via de Digitale Studenten Service Desk. Indien je niet voor de deadline voldoet aan de eisen, kan het zijn dat je niet meer kan deelnemen aan de diploma-uitreiking waarvoor je je hebt aangemeld.

  Aanvraag diploma

  Op het moment dat je 140 EC hebt behaald en je verwachte examendatum weet, kun je je bachelor diploma aanvragen in SIS. Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de UvA en collegegeld te betalen tot en met de examendatum. Na het aanvragen van het diploma kun je je uitschrijven.

  Je kunt je diploma aanvragen tot 5 werkdagen voorafgaand aan de examendatum. Het is niet mogelijk om je diploma met terugwerkende kracht aan te vragen.

  Meer informatie hierover vind je in de A-Z lijst op http://student.uva.nl/gnk/az  onder het lemma ‘afstuderen’.

  Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande berichtgeving kun je contact op met de Onderwijsadministratie via de Digitale Studenten Service Desk.