Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Politicologie

De politicologie bestudeert de politiek; dat ligt voor de hand. Maar wat is ‘politiek’? De eerste associaties die daarbij opkomen zijn: het politieke spel dat wordt gespeeld in Den Haag (en op de tv), de ‘poppetjes’, de politieke leiders, partijen, of de verkiezingen.

De studie van de politiek omvat echter veel meer. Politiek gaat over wie gelijk krijgt, wie wint. Maar wat daar achter ligt is de vraag wat de overheid zou moeten doen om problemen in de samenleving aan te pakken. Ook daarin zijn politicologen geïnteresseerd: wat doet (en laat) de overheid, is de overheid wel in staat problemen in de samenleving aan te pakken? De politicologie is wat dat betreft misschien wel net zo veel bezig met de samenleving als met ‘de’ politiek.

Ook in heel andere zin beperkt de politicologie zich niet tot ‘Haagse politiek’ of tot politiek in Nederland. Zo wordt er internationaal vergelijkend onderzoek gedaan naar politieke systemen en verschijnselen. Er is belangstelling voor internationale betrekkingen – mondiale ongelijkheden, migratie en de gevolgen daarvan, politiek-economische en sociale globaliseringsprocessen, oorlog en vrede, succes en falen van nieuwe democratieën, Europese integratie, nationalisme, populisme. En dit alles gebeurt vanuit het inzicht dat kennis van de geschiedenis, inclusief die van het denken over politiek (neem Machiavelli!) een onmisbaar element vormt in de studie.

Majorfactsheet

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Politicologie is de aansluitende master voor deze major. Binnen deze master worden drie richtingen aangeboden die aansluiten op de gekozen richting in de major: Bestuur en Beleid, Internationale betrekkingen en Politieke theorie en politiek gedrag.

Ervaring van een FPS student

Ivo de Kerk (start FPS 2012):

Toen ik politicologie als major koos, had ik een vrij helder beeld wat ik ervan wilde: FPS ging over de idealen, politicologie zou gaan over hoe je die in de praktijk kan brengen. Van dat onderscheid is na anderhalf jaar weinig meer over, de twee zijn niet uit elkaar te houden. Bij politicologie leer je grondiger en kritischer naar (je eigen) denkbeelden kijken en omgaan met grote theorieën, wat een hele mooie aanvulling op FPS is.

De keerzijde daarvan is dat je beter wordt in uitleggen waarom ideeën te simpel zijn dan in ze zelf aandragen en dat de studie vaak wat erg abstract blijft. Verbanden leggen tussen de stof en de praktijk is soms lastig en als je juist graag praktisch bezig bent, kan dat je tegenvallen.
Bij politicologie moet je meteen een keuze maken uit drie tracks, Internationale Betrekkingen, Bestuur & Beleid en Politieke Theorie & Gedrag. Wat die tracks precies inhouden kun je beter op een andere plek lezen, maar het is goed om te weten dat het echt een belangrijke keuze is: je track bepaalt de helft van de studiepunten die je bij politicologie doet. Ik doe zelf PTG en ben erg blij met die keuze, maar alle drie de tracks passen volgens mij goed bij FPS en de vraag is dus echt welke kant je zelf op wilt.

Een pijnpunt voor veel FPS’ers is de overgang naar semester 2, waarin je je kernmodule doet. Na net 12 of 18 EC uit het eerste jaar gedaan te hebben kom je ineens bij een erg zwaar tweedejaarsvak terecht terwijl je een hoop voorkennis mist. Na de kernmodule merk je veel minder van die achterstand en zit je ongeveer op gelijk niveau met de andere politicologen.

Met politicologie kun je bijna net zoveel kanten op als met FPS en welke master ik ermee wil gaan doen weet ik nog niet. Bij elke track hoort een direct aansluitende master, maar daarnaast zijn er een hoop algemenere masters in de sociale wetenschappen en zijn er natuurlijk interdisciplinaire masters die aansluiten op FPS. Het is goed om vooruit te blijven denken welke richtingen je interessant lijken en met je keuzevakken alvast die kanten op te werken. Met de combinatie FPS-politicologie loop je zeker het risico om uiteindelijk over heel veel heel weinig te weten, maar kun je juist ook heel erg interessante invalshoeken ontwikkelen voor sociale problemen.

Studieplannen