Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Kunstmatige Intelligentie

Een goed begrip is essentieel om verstandige keuzes te kunnen maken over hoe wij de aarde willen inrichten en gebruiken. Steeds vaker worden computers gebruikt om mensen te helpen bij het begrijpen en verklaren van fenomenen. Dat is geen luxe, maar noodzaak nu alsmaar meer gegevens worden verzameld en bewaard, en daarmee de natuurwetenschappelijke en maatschappijwetenschappelijke complexiteit het cognitief vermogen van mensen vaak te boven gaat.

Binnen het vakgebied van de Kunstmatige Intelligentie (vaak ‘AI’ genoemd vanwege het Engelse Artificial Intelligence) werkt men aan het ontwikkelen van intelligente computers die mensen kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van complexe cognitieve taken. Het onderwerp machinaal leren (in het Engels: machine learning) waarbij de computer zelf leert van ervaring en observaties, is hiervan een belangrijk onderdeel.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Vanwege de numerus fixus bij de bachelor Kunstmatige Intelligentie is er voor de majoren Kunstmatige Intelligentie bij Bèta-gamma en Future Planet Studies een beperkt aantal plekken beschikbaar. Op dit moment gaat het om 25 plekken per jaar voor beide majoren samen. Als meer mensen zich aanmelden, zal er worden geselecteerd op studievoortgang, cijfers en motivatie.

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Artificial Intelligence is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Studieplannen