Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Economie

We nemen allemaal persoonlijke beslissingen, werken in het bedrijfsleven, bij de overheid of bij andere instellingen en we lezen over de economische teruggang en over fraude bij grote bedrijven. Vaak hebben we over deze economische zaken een eigen mening. Economische en bedrijfskundige theorieën en onderzoek kunnen helpen deze mening beter en systematischer te vormen en te verdiepen. In de bachelor Economie en Bedrijfskunde leer je om te gaan met de verschillende theorieën en instrumenten die zijn ontworpen om de complexiteit van economische en bedrijfskundige vraagstukken te bevatten.

Economie gaat over mensen die individuele keuzes maken over hoe veel scholing ze willen, hoe vroeg of laat ze met pensioen gaan, hoe veel ze consumeren, hoe veel ze sparen en talloze andere typisch ‘economische’ beslissingen. Maar ook over bestuurders van landen of internationale organisaties die beslissingen nemen over handelspolitiek, belastingen, monetaire politiek, internationale kapitaalstromen en arbeidsmarkten.

Bij de studierichting Algemene economie staat het (dis)functioneren van markten en de relatie tussen markt en overheid centraal. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de ontwikkeling van de werkgelegenheid of het effect van de overheidsuitgaven op de investeringen van bedrijven bestudeert, geldstromen tussen landen analyseert en effecten van prijs- en loonsverhogingen berekent.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Economics is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Ervaring van een FPS student

Anne Kervers (start FPS 2011):

De major Economie heb ik niet gekozen omdat ik dacht dat het de leukste richting zou zijn, maar omdat ik graag wilde begrijpen hoe ‘economie’ werkt en hoe economen leren denken. In mijn optiek speelt geld een belangrijke rol bij het maken van keuzes, dus ook de keuze voor een duurzamere wereld. Daarom leek het mij het noodzakelijk economie en economen te begrijpen.

Gelukkig bleek wel dat ik economie heel leuk vind om te studeren. Ik vind het heel leuk om in een omgeving te studeren waar studenten anders denken dan bij FPS. Bij FPS ervaar ik idealisme, terwijl bij economie alles plat wordt berekend tot een cijfer. De combinatie van beide werelden is ongelofelijk interessant. Ik leer een hoop bij economie waar ik niet in geloof of het mee eens ben, maar je weet pas zeker dat je ergens niet in gelooft als je snapt hoe het werkt. Nu kan ik onderbouwen waarom ik tegen bepaalde economische concepten, zoals het kwantificeren van liefde en geluk ben, omdat ik snap waarom mijn docenten er wel in geloven en wat hun assumpties zijn.

In bijna alle vakken speelt wiskunde een belangrijke rol. Dat hoeft echt niet af te schrikken, want ik wist ook niet dat ik wiskunde zo leuk vond. Lastig is wel dat je bij elk vak een achterstand hebt. Dat is af en toe demotiverend. Om de tweedejaars vakken te halen is discipline vereist, want je moet een grote inhaalslag maken. Het is verstandig om je wiskunde bij te spijkeren. Een goede manier is met het boek Basisboek Wiskunde van Jan van de Craats en Rob Bosch. Het is hard werken, maar zeker mogelijk. Mij is het gelukt ondanks dat ik wiskunde A deed op de middelbare school. Het leuke aan een gigantische inhaalslag maken is dat je ongelofelijk veel leert in één jaar.

De combinatie van FPS en Economie heeft mij laten zien dat de waarde van een product of dienst niet hetzelfde is als zijn prijs. De nauwe focus van economen op de prijzen van goederen en diensten maakt dat er nog een hoop FPS’ers nodig zullen zijn!!

Studieplannen