Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Duurzame Chemie

Scheikunde bestudeert de eigenschappen en reactiviteit van stoffen. Dit gebeurt vanaf het niveau van een atoom, via moleculen tot aan complexe (biologische) structuren en materialen. Met deze kennis kun je bestaande processen verklaren of verbeteren en nieuwe toepassingen ontwikkelen. Scheikunde is daarmee een veelzijdig vak. Binnen de scheikunde ligt wereldwijd, en zeker ook in Amsterdam een zwaartepunt op het gebied van duurzame chemie. In Amsterdam is daarom gekozen voor een focus op duurzaamheid in (een deel van) het lopende onderzoek en in het academisch onderwijs. De major Duurzame Chemie sluit daar bij aan.

Duurzame chemie richt zich op alle chemische processen die van belang zijn om onze maatschappij een duurzaam karakter te geven. Denk daarbij aan schonere (productie van) brandstoffen, groene energie, duurzame materialen, biologisch afbreekbare plastics, enzymen en bacteriën die bodemvervuiling afbreken, efficiënte katalysatoren, gebruik van computers voor de ontwikkeling van schone reacties, etc.

De major track Duurzame Chemie zorgt ten eerste voor een solide en brede basis in de scheikunde. Daarnaast krijg je alle vakken die nodig zijn om bijvoorbeeld binnen de master Chemistry de milieuchemische kant op te gaan of bijvoorbeeld richting de track Science for Energy and Sustainability. Deze laatste track is met name gericht op het thema duurzame chemie.

Voor het doen van onderzoek op het gebied van duurzame of milieuchemie is kennis van en inzicht in de bouw van moleculen en materialen noodzakelijk. Tijdens de studie Scheikunde doe je daarom regelmatig praktisch werk en werk je met moderne technieken om inzicht te krijgen in de structuur en eigenschappen van moleculen, materialen en complexe biologische structuren. Ook zelf moleculen maken en nieuwe methoden daarvoor ontwikkelen, vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Scheikunde is het academische ‘doe-vak’ bij uitstek: als je wilt, kun je zeker eenderde van de tijd besteden aan practica en onderzoek.

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

Met de major Duurzame chemie ben je toelaatbaar tot de master Chemistry. Deze major track bereid met name voor op de tracks Science for Energy and Sustainability en Analytical Sciences (waaronder milieuchemie valt). Kijk voor meer informatie hier.

Toelatingseisen

  • VWO eindexamen Natuurkunde en Wiskunde B.
  • Het volgen van het Bèta-profiel binnen FPS is een ingangseis voor deze major.

Studieplannen