Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Major Aardwetenschappen

Hoe bouw je een skipiste zonder lawinegevaar? Helpt bomen planten echt om klimaatverandering te stoppen? Om een systeem dat zo complex is als de aarde te kunnen begrijpen, heb je alle bètadisciplines bij elkaar nodig. Als aardwetenschapper leer je gebruik te maken van enerzijds kennis van de aarde en anderzijds van inzichten uit de verschillende natuurwetenschappen om de samenhang tussen verschillende natuurlijke processen te begrijpen. Met Aardwetenschappen plaats je de wereld in perspectief.

Zoek je een major waarin je bètavakken zoals biologie, chemie en geografie leert toepassen op interessante onderwerpen in de natuur, en waarmee je later een goede baan kan vinden in bijvoorbeeld natuurbehoud, bodembeheer of energie-industrie? Dan is de major Aardwetenschappen wat voor jou!

Majorfactsheet

Met de overgang naar de major is het fijn om te weten  hoe de praktische zaken bij de major geregeld zijn en wat er verandert voor jou als student. Lees daarom de informatie die we hebben verzameld in de factsheet die je via onderstaande link kunt vinden:

Aansluitende masters

Elke UvA bachelor waarbinnen jij je major volgt, kent een aansluitende master. Afhankelijk van het gekozen majorprogramma en de manier waarop je eventueel keuzeruimte hebt ingevuld, ben je toelaatbaar tot bepaalde tracks/richtingen binnen de aansluitende master die bij jouw major hoort. Als je een specifieke track wilt volgen, neem dan tijdig contact op met de studieadviseur van je major om na te gaan of je toelaatbaar bent of wat je eventueel nog kunt doen om toelaatbaar te worden. Je kunt natuurlijk ook buiten de UvA zoeken naar geschikte masters. In alle gevallen moet je er rekening mee houden dat aansluitend en toelaatbaar niet betekent dat je automatisch wordt toegelaten. Vanuit de master kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld, naast het hebben van een relevant bachelordiploma. Begin dus op tijd met het oriënteren op een master, check de toelatingseisen en bedenk goed hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt. Dat kan bijvoorbeeld door het slim inzetten van je keuzeruimte of door het volgen van extra curriculaire vakken. Voor alle masters geldt dat je je kunt onderscheiden door een hoog studietempo en hoge cijfers.

De master Earth Sciences is de aansluitende master voor deze major. Kijk voor meer informatie hier.

Ervaring van een FPS student

Rúna Magnússon (start FPS 2011):

In de major Aardwetenschappen verdiep je je kennis over onderwerpen als bodems, landschapsvorming, ecosystemen en grondwater. Daarnaast is deze major ook heel gericht op vaardigheden; je leert bijvoorbeeld experimenten opzetten en uitvoeren, werken met allerlei meetinstrumenten en technieken, programmeren en kaarten maken. Je werkt intensief samen en gaat regelmatig gewapend met kompassen, grondboren en rugzakken samen op veldwerk, dus de sfeer onderling is erg goed.

De werkdruk kan daardoor wel hoog zijn; je moet regelmatig werk inleveren zoals verslagen over proeven, datasets en kaarten die je in korte tijd af moet hebben. Ook heb je vergeleken met andere majoren veel contacturen.

Wat je moet weten
Je zult veel gaan werken met programmeren van natuurlijke processen en data-analyse, je gaat dus lange dagen achter de computer maken en analytisch denkvermogen is belangrijk. Daarnaast sta je ook in het lab, ga je in het tweede jaar twee keer op veldwerk naar het buitenland en doe je buiten eigen proeven. In ieder geval is het meestal geen kwestie van ‘even twee uurtjes een hoorcollege uitzitten’, maar ben je altijd wel ergens mee aan de slag. 

Bij Aardwetenschappen krijg je bijna een heel semester aan vrije keuzeruimte (24EC), dat is een groot verschil met andere majoren. Dit jaar volgden veel studenten in dit semester ook vakken binnen Aardwetenschappen op andere universiteiten in Nederland of deden een minor in Ecologie, en er zijn ook een aantal studenten op uitwisseling geweest.

Na je bachelor
Ik zit zelf nu in mijn derde jaar en volg nu de laatste vakken van Aardwetenschappen, doe het Interdisciplinary Project en begin over een aantal weken aan mijn bachelorthesis. Daarnaast probeer ik me alvast te oriënteren op mijn masterkeuze.

Ik vind persoonlijk de wisselwerking tussen abiotische en biotische factoren in het milieu heel interessant en wil in mijn master graag vakken in Aardwetenschappen en Ecologie blijven volgen. Daarom overweeg ik nu de mastertrack Geo-Ecological Dynamics van de master Earth Sciences hier aan de UvA, de master Earth & Environment in Wageningen en de master Earth, Life and Climate in Utrecht.

Studieplannen