Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

What's Next?

Studie- en loopbaankeuzes in de bachelor Future Planet Studies

What’s Next?

Tijdens je opleiding zijn er allerlei keuzes die je kunt (en soms ook moet) maken over de inhoud van je studie en wat je daarna wilt gaan doen. Om je daarbij te helpen en ervoor te zorgen dat je je studie zo veel mogelijk kunt afstemmen op jouw toekomstplannen bestaat de What’s Next?-leerlijn. Let op: de invulling van deze leerlijn is vanaf cohort 2019-2020 gewijzigd. Let er dus goed op dat je hieronder de juiste informatie raadpleegt.


eJournal

Deelname aan de verschillende activiteiten van What’s Next? wordt voor alle cohorten bijgehouden in het eJournal, dat fungeert als een digitale checklist. Voor alle activiteiten geldt dat je een entry in het eJournal moet aanmaken. Beantwoord de vraag of voer de opdracht uit bij de desbetreffende activiteit in het eJournal, pas dan kunnen we een punt registreren. Voor vrije activiteiten geldt dat je daarnaast een bewijs van deelname moet uploaden.

Leerlijn vanaf cohort 2019-2020

De afbeelding hieronder illustreert hoe de leerlijn What’s Next? eruitziet voor studenten FPS vanaf cohort 2019-2020. De leerlijn bestaat uit 4 opdrachten (blauwe bolletjes), verdeeld over de 3 jaar van de bachelor, die het kader vormen voor de vrije activiteiten (gele sterretjes). Hiermee verdien je in totaal dus 10 What’s Next-punten. Dit systeem vervangt de What’s Next leerlijn waarin studenten 14 activiteiten ondernamen, waarvan 9 vrije activiteiten.

In jaar 1 staat de Study & Skill-opdracht centraal, waarvoor je een leerdoel rondom studievaardigheden opstelt en inlevert. In het tweede semester van jaar 1 voer je een vrije activiteit uit om aan dit leerdoel te werken. Je reflecteert op deze opdracht tijdens het vak Quality of Life Research (blok 6), en daar leg je ook de beginselen voor de volgende opdracht.

In jaar 2 en 3 staat de opdracht Future Planet: Your Impact centraal. Hierin ga je nadenken over wat voor soort impact jij wil maken op een duurzame wereld en welke competenties je daarbij nodig zou hebben. Halverwege maak je een reflectieopdracht om te bedenken wat je nog moet doen en of je nog achter je doelen staat – eventueel zijn deze nog bij te stellen. Aan het eind van je bachelor lever je een eindproduct in en presenteer je deze (in een vorm die bij jou past, dit hoeft dus geen ‘standaard’ PowerPoint presentatie te zijn). Als onderdeel van Future Planet: Your Impact doe je vijf vrije activiteiten ter bevordering van je eindproduct. Alle opdrachten, en zeker de vrije opdrachten, mogen ingevuld worden hoe je maar wilt! Bezoek lezingen, lees boeken, schrijf een verhaal, of maak een video, als je je maar aan de eisen van de opdracht houdt is er heel veel mogelijk. De leerlijn wordt afgesloten met een eindsymposium in jaar 3.

Leerlijn voor cohort 2018-2019 en ouder

Voor studenten van cohort 2018-2019 of ouder zijn in What’s Next? activiteiten samengebracht die voor studenten Future Planet Studies worden georganiseerd met betrekking tot keuzes binnen en na de studie. Ook word je binnen What’s Next? aangespoord om zelf lezingen, congressen of symposia te bezoeken of om eens langs te gaan bij een bedrijf of te praten met iemand die ergens werkt waar jij meer van wilt weten.

Het is de bedoeling dat je gedurende je bacheloropleiding aan 14 What’s Next?-activiteiten deelneemt; 5 verplichte activiteiten die zijn georganiseerd door het IIS en 9 activiteiten die je zelf organiseert. Studenten die in 2015 of later met Future Planet Studies zijn begonnen moeten aan de verplichtingen van What's Next? hebben voldaan om te kunnen afstuderen. Hieronder vind je terug welke activiteiten er precies mogelijk zijn.

Activiteiten georganiseerd door het IIS - 5

Voorlichting binnen studie (2 x) 

 • FPS Minormarkt (eerste studiejaar)
 • BG & FPS: Interdisciplinaire mastermarkt (tweede studiejaar, ook te volgen in een eerder of later studiejaar)

Beroepsoriëntatie (1 x)

 • What's Next carrièredag (jaar 3, mag ook in eerder jaar)

Individuele begeleiding (2 x)

 • Mentorgesprekken (worden aangeboden 2x in jaar 1 en 1x in jaar 3)
  • Let op: Je moet minstens twee mentorgesprekken voeren; het derde gesprek is optioneel. Wanneer je besluit om dit gesprek te voeren, dan kun je deze ook gebruiken als activiteit voor What’s Next? en hoef je zelf dus slechts 7 eigen activiteiten te ondernemen

Symposia/Lezingen/Loopbaanoriëntatie - 9 keer uit onderstaande lijst

 • Duurzame Dynamiek FPS symposium (niet eigen jaar) (intern)
 • Interdisciplinary Project FPS symposium (niet eigen jaar) (intern)
 • Spectrum congres (intern)
 • Spectrum lezing (intern)
 • Spui 25 lezingen (extern)
 • Netwerkgesprek (extern, zelf regelen)
 • Bedrijfsbezoek/labbezoek (extern, zelf regelen)
 • Lezing studievereniging major (extern)
 • Lezing CREA (extern)
 • Een andere studieloopbaanactiviteit (extern, ter beoordeling van de opleiding)

Planning

Voor de activiteiten die worden georganiseerd door het IIS ontvang je uitnodigingen van de opleiding. De activiteiten in de categorie symposia/lezingen/loopbaanoriëntatie moet je zelf plannen en organiseren. Deelname aan 14 activiteiten is een voorwaarde om te kunnen afstuderen.

Vragen?

Vragen over What’s Next? kun je stellen via fps-iis-sience@uva.nl.